Οι έφηβοι που καπνίζουν υπονομεύουν την υγεία των μελλοντικών παιδιών τους

  • Ρούλα Τσουλέα
ηλεκτρονικά τσιγάρα
Τους μεταδίδουν ελαττωματικά γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα αγόρια που αρχίζουν να καπνίζουν στην εφηβεία, μπορεί να μεταδώσουν όταν μεγαλώσουν ελαττωματικά γονίδια στα δικά τους παιδιά, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Νορβηγία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι τα γονίδια αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών παθήσεων, όπως:

  • Το άσθμα
  • Η παχυσαρκία
  • Οι πνευμονοπάθειες

Ανάλογο πρόβλημα μπορεί να υπάρχει και με το άτμισμα, αλλά αυτό είναι κάτι που θα εξακριβωθεί στο μέλλον, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον και το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, στη Νορβηγία.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι για την μελλοντική υγεία των παιδιών είναι εξίσου σημαντικές οι καπνιστικές συνήθειες και των δύο γονέων, τονίζουν οι επιστήμονες.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Clinical Epigenetics. Οι ερευνητές υπέβαλλαν σε γενετικές αναλύσεις 875 εθελοντές, ηλικίας 7 έως 50 ετών, και εξέτασαν τις καπνιστικές συνήθειες των πατέρων τους.

Όπως διαπίστωσαν, το κάπνισμα σχετιζόταν με γενετικές αλλαγές σε όποια ηλικία και αν είχε αρχίσει. Ωστόσο όταν είχε αρχίσει πριν από την ηλικία των 15 ετών, οι επιγενετικές αλλαγές που προκαλούσε ήταν ιδιαιτέρως αισθητές.

Στην πραγματικότητα, τα παιδιά από πατέρες που είχαν αρχίσει το κάπνισμα πριν από τα 15 τους χρόνια, έφεραν 19 γενετικές μεταλλαγές σε 14 διαφορετικά γονίδια. Όσα όμως είχαν γεννηθεί από πατέρες οι οποίοι άρχισαν το κάπνισμα μετά τα 15 έτη, έφεραν μόνο δύο.

Το εύρημα αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι στην εφηβεία εδραιώνονται τα βλαστικά κύτταρα, από τα οποία παράγονται τα σπερματοζωάρια για την υπόλοιπη ζωή, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Negusse Kitaba, από το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον.

Επιπλέον, οι 16 από τις 19 μεταλλαγές που εντοπίστηκαν είναι καινούργιες. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν παρατηρηθεί κατά το παρελθόν ούτε σε άνδρες, ούτε σε γυναίκες. Επομένως μπορεί να είναι μοναδικές στους εφήβους που αρχίζουν το κάπνισμα σε πρώιμη ηλικία και στους απογόνους τους.

Κίνδυνος και με το άτμισμα

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από πατέρες που κάπνιζαν συμβατικά τσιγάρα στα νιάτα τους. Ωστόσο η νικοτίνη που περιέχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να έχει την ίδια συνέπεια, δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. John W. Holloway.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι οι έφηβοι σήμερα, ιδίως τα αγόρια, εκτίθενται σε τόσο υψηλά επίπεδα νικοτίνης μέσω του ατμίσματος. Δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς σίγουροι ότι το άτμισμα θα έχει παρόμοια επίδραση μεταξύ των γενεών. Δεν πρέπει όμως και να περιμένουμε να περάσουν κάνα-δυο γενιές για να αποδείξουμε τις επιπτώσεις του», τόνισε.

Φωτογραφία: iStock