Οφθαλμικό τεστ από το Δημοτικό προειδοποιεί για τυχόν μυωπία στην εφηβεία

Ένα απλό οφθαλμικό τεστ σε παιδιά ηλικίας πρώτης Δημοτικού μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση μυωπίας επτά χρόνια αργότερα, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Ophthalmology, ένας προληπτικός έλεγχος 4.500 παιδιών ηλικίας 6-11 ετών εντόπισε 414 παιδιά τα οποία ενώ είχαν φυσιολογική όραση κατά την έναρξη της έρευνας, εμφάνισαν μυωπία σε ηλικία μεταξύ 7 και 13 ετών. Το απλό τεστ που έκαναν οι ερευνητές με την βοήθεια αυτόματου διαθλασίμετρου στα μάτια των παιδιών, βασίζεται στο γεγονός ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με φυσιολογική όραση στην ηλικία των 6-7 ετών παρουσιάζουν ελαφρά υπερμετρωπία. Έτσι, ο εντοπισμός ελάχιστης ή καθόλου υπερμετρωπίας στην ηλικία αυτή αποτελεί κατά τους ειδικούς αξιόπιστη πρόβλεψη της εμφάνισης μυωπίας στο μέλλον.

Το διαθλαστικό σφάλμα, το οποίο προσδιορίζεται κατά την διάρκεια της οφθαλμολογικής εξέτασης από τον οπτομέτρη, ήταν ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης της μυωπίας από τους συνολικά 13 δυνητικούς παράγοντες κινδύνου που εξέτασε η συγκεκριμένη μελέτη, επισημαίνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Οχάϊο και πρύτανης του Κολεγίου Οπτομετρίας Δρ. Κάρλα Ζαντνικ. Ο προληπτικός οφθαλμικός έλεγχος στην σχολική ηλικία θα παρείχε στους γονείς την δυνατότητα να προγραμματίσουν εγκαίρως δοκιμές γυαλιών, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο σε έρευνες για νέες θεραπείες οι οποίες θα απέτρεπαν την ανάγκη για γυαλιά μυωπίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί ''πετάει'' το μάτι μου;

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends