Οφθαλμικές σταγόνες μειώνουν την εξέλιξη της μυωπίας στα παιδιά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μυωπία
Η χαμηλή δόση ατροπίνης φέρεται να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία.

Τα αποτελέσματα μιας νέας κλινικής δοκιμής υποδηλώνουν ότι η πρώτη φαρμακευτική θεραπεία που θα επιβραδύνει την εξέλιξη της μυωπίας στα παιδιά θα μπορούσε να είναι προ των πυλών.

Η τριετής μελέτη διαπίστωσε ότι μια χαμηλής δόσης ατροπίνης σταγόνα ημερησίως σε κάθε μάτι (ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη διαστολή της κόρης του ματιού), ήταν καλύτερη από ένα εικονικό φάρμακο ως προς την εξέλιξη της παιδικής μυωπίας και στην αναστολή της επιμήκυνσης του οφθαλμού σε παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών με μυωπία.

Αυτή η επιμήκυνση του οφθαλμού οδηγεί σε μυωπία, η οποία ξεκινά στα μικρά παιδιά και συνεχίζει να επιδεινώνεται στην εφηβεία προτού εξομαλυνθεί αργότερα στη ζωή. Εκτός από την ανάγκη για δια βίου διόρθωση της όρασης, η μυωπία αυξάνει τον κίνδυνο για:

  • αποκόλληση αμφιβληστροειδούς
  • εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
  • καταρράκτη και
  • γλαύκωμα

Οι περισσότεροι διορθωτικοί φακοί δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν την εξέλιξη της μυωπίας.

“Η ιδέα να διατηρούνται οι βολβοί των ματιών μικρότεροι δεν είναι μόνο για να είναι πιο λεπτά τα γυαλιά των ανθρώπων. Θα ήταν επίσης για να μην υποφέρουν στα 70 τους χρόνια με προβλήματα όρασης”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Karla Zadnik, καθηγήτρια και πρύτανης του College of Optometry στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Οχάιο.

“Αυτή είναι μια συναρπαστική εργασία για την ερευνητική κοινότητα της μυωπίας, στην οποία συμμετέχω εδώ και 35 χρόνια. Μιλάμε για θεραπεία και έλεγχο εδώ και δεκαετίες. Και είναι συναρπαστικό να βλέπουμε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιλογές στο μέλλον για εκατομμύρια παιδιά που γνωρίζουμε ότι θα είναι μυωπικά”, πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής CHAMP (Childhood Atropine for Myopia Progression, δηλαδή Παιδική Ατροπίνη για την Εξέλιξη της Μυωπίας) δημοσιεύτηκαν στο JAMA Ophthalmology.

Πρόκειται για τη δεύτερη πρόσφατη έρευνα που επιβεβαιώνει ότι η ατροπίνη μπορεί να αντιμετωπίσει την μυωπία από παιδική ηλικία. Η προηγούμενη είχε δημοσιευτεί τον περασμένο Φεβρουάριο επίσης στο JAMA.

Περίπου ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως έχει μυωπία και ο παγκόσμιος επιπολασμός της μυωπίας προβλέπεται να αυξηθεί στο 50% έως το 2050.

Μελέτες σε ζώα πριν από χρόνια υπαινίχθηκαν την ικανότητα της ατροπίνης να επιβραδύνει την μυωπία, αλλά η παρενέργεια του φαρμάκου πλήρους ισχύος στην κοντινή όραση και οι ανησυχίες για τη διαστολή της κόρης εμπόδισαν την πρώιμη εξέταση των δυνατοτήτων του ως ανθρώπινη θεραπεία για την μυωπία.

Αυτή η νέα έρευνα (δοκιμή φάσης 3) αξιολόγησε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα δύο διαλυμάτων χαμηλής δόσης, με συγκεντρώσεις ατροπίνης είτε 0,01% είτε 0,02%, έναντι εικονικού φαρμάκου. Η θεραπεία για καθένα από τα 489 παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών που αξιολογήθηκαν για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου συνίστατο σε μια ημερήσια σταγόνα ανά μάτι την ώρα του ύπνου, η οποία ελαχιστοποιούσε το τυχόν θόλωμα που η ατροπίνη μπορεί να έχει στην όραση.

Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι οι πιο σημαντικές βελτιώσεις σε όλα τα χρονικά σημεία σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο προέκυψαν από το διάλυμα που περιείχε 0,01% ατροπίνη. Αν και το σκεύασμα ατροπίνης 0,02% ήταν επίσης καλύτερο στην επιβράδυνση της εξέλιξης της μυωπίας από το εικονικό φάρμακο, τα αποτελέσματα ήταν λιγότερο συνεπή.

Η ασφάλεια των φαρμάκων αξιολογήθηκε σε ένα μεγαλύτερο δείγμα 573 συμμετεχόντων που περιελάμβαναν επίσης παιδιά ηλικίας 3 ετών και έως 16 ετών. Και τα δύο σκευάσματα χαμηλής δόσης ήταν ασφαλή και καλά ανεκτά. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν:

  • ευαισθησία στο φως
  • αλλεργική επιπεφυκίτιδα
  • ερεθισμός των ματιών
  • διασταλμένες κόρες και
  • θολή όραση

Εντούτοις, οι αναφορές γι’ αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν λίγες.

Στο επόμενο στάδιο της έρευνας CHAMP οι ερευνητές θα αξιολογήσουν το πώς αντιδρούν τα μάτια όταν τελειώσει και παύσει η θεραπεία.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσο ασφαλές είναι το λέιζερ για τη μυωπία. Τι αναφέρει το FDA

Μυωπία στα παιδιά: Οι πολυεστιακοί φακοί επαφής επιβραδύνουν την εξέλιξη της μυωπίας

φωτό: iStock