Ο πυρετός στην εγκυμοσύνη συνδέεται με τον αυτισμό στο παιδί – Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εγκυμοσύνη
Αν η έγκυος μητέρα είχε πυρετό κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, αυτό αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο το παιδί να εκδηλώσει διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-νορβηγική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα που συσχετίζει τον πυρετό της εγκυμοσύνης με τον πιθανότητα αυτισμού.

Εγκυμοσύνη, πυρετός και αυτισμός – Ο κίνδυνος για αυτισμό στο παιδί είναι κατά 34% αυξημένος κατά μέσο όρο, αν η μητέρα είχε πυρετό οποιαδήποτε στιγμή στην εγκυμοσύνη της. Αν η μητέρα είχε τρεις ή περισσότερους πυρετούς μετά τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης, αυτό αυξάνει σημαντικά (κατά τουλάχιστον 300%) τον κίνδυνο αυτισμού για το παιδί που θα γεννηθεί.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας Μάντι Χόρνινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής «Molecular Psychiatry», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 96.000 παιδιά, από τα οποία τα 583 είχαν εμφανίσει αυτισμό. Οι μητέρες των 15.700 παιδιών (ποσοστό 16%) είχαν εμφανίσει πυρετό κατά την εγκυμοσύνη τους.

Η μελέτη συνεχίζεται για να εντοπίσει σε επόμενο στάδιο μηχανισμούς που αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού, κυρίως λόγω προγεννητικών λοιμώξεων και αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος της εγκύου, που μπορεί να οδηγούν σε διαταραχή του αυτισμού.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμπτώματα εγκυμοσύνης ΠΡΙΝ την καθυστέρηση [infographic]

Πώς είναι μια εγκυμοσύνη: 9 μήνες σε 4 λεπτά… [vid]

Πυρετός – δέκατα: Πού οφείλονται – Ποια συνοδευτικά συμπτώματα να προσέχετε

Πυρετός: Πώς να πάρετε σωστά την θερμοκρασία του παιδιού [vid]

Αυτισμός: Ποια βρέφη 6 μηνών θα αναπτύξουν συμπτώματα μέχρι να γίνουν 2 ετών

Αυτισμός στο παιδί με ευθύνη της… γιαγιάς – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν