Ο μητρικός θηλασμός «σμιλεύει» το ανοσοποιητικό

  • Iatropedia
Η ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος τα πρώτα χρόνια της ζωής μας και η ευαισθησία στο άσθμα και τις διάφορες αλλεργίες μπορεί να επηρεάζεται από παράγοντες όπως ο μητρικός θηλασμός, τονίζει σειρά αμερικανικών ερευνών.

Ο θηλασμός, η ηλικία κύησης και ο τοκετός με καισαρική τομή είναι μερικοί από τους παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των φιλικών βακτηρίων που «κατοικούν» στο έντερο των παιδιών σμιλεύοντας κατ’ επέκταση το ανοσοποιητικό τους σύστημα τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας σειράς μελετών που θα παρουσιασθούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας στο Χιούστον, η έκθεση των νεογνών σε μια διευρυμένη ποικιλία περιβαλλοντικών μικροβίων αλλά και η σύνθεση του πληθυσμού των φιλικών βακτηρίων στο έντερο μετά από θηλασμό 1-6 μηνών φαίνεται ότι τονώνουν το ανοσοποιητικό τους απέναντι σε αλλεργίες και άσθμα αργότερα.

Όπως λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί, το ανοσοποιητικό έχει σχεδιασθεί για να εκτίθεται σε μικρόβια. Η έκθεση σε παθογόνους μικροοργανισμούς τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό βοηθά στην θωράκιση του ανοσοποιητικού των βρεφών ενώ αντίθετα, ένα «αποστειρωμένο» περιβάλλον θα εμποδίσει το ανοσοποιητικό να αναπτυχθεί με βέλτιστο τρόπο. Ειδικά τα παιδιά που έχουν θηλάσει έχει βρεθεί ότι είναι περισσότερο ανθεκτικά σε αλλεργίες που σχετίζονται με κατοικίδια ζώα. Μάλιστα οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την εξέλιξη των κυττάρων Τ (Treg) που ρυθμίζουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την σύνθεση της εντερικής χλωρίδας είναι η φυλή/εθνικότητα της μητέρας, η ηλικία κύησης, η έκθεση στον καπνό τσιγάρου πριν και μετά τον τοκετό, η παρουσία κατοικίδιων στο σπίτι καθώς και αν το μωρό γεννήθηκε με καισαρική ή με φυσιολογικό τοκετό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο θηλασμός προφυλάσσει τα βρέφη, από πνευμονία και διάρροια