Ο ιατρικός τουρισμός εστιάζει στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι πιο διαδεδομένες υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν στον ιατρικό τουρισμό σήμερα στην Ελλάδα είναι η αιμοκάθαρση, η αποκατάσταση, η ιαματική ιατρική, η πλαστική/αισθητική χειρουργική, η οφθαλμολογία, η οδοντιατρική και η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Σε αυτήν την τελευταία επικεντρώθηκε μιλώντας στο 3ο Συνέδριο ιαματικού τουρισμού, ο χειρουργός- γυναικολόγος, ειδικός αναπαραγωγής, Κωνσταντίνος Πάντος.

 

Ο κ. Πάντος ότι μπορούμε να όχι μόνο να προβάλουμε την χώρα μας αλλά και να προσελκύσουμε ξένους στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και να την συνδυάσουμε μάλιστα με τα οφέλη της ιαματικής ιατρικής.

 

Διαβάστε τι είπε ο κ. Πάντος:

«Αιχμή του δόρατος» για την προσέλκυση ζευγαριών από το εξωτερικό και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα φιλοδοξεί να γίνει, και πράγματι είναι, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Για την προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο μεμονωμένες προσπάθειες από ιατρούς, αφορά κυρίως την ιδιωτική πρωτοβουλία, είναι αποσπασματική σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως Ισπανία, Τουρκία όπου η Πολιτεία έχει ήδη διαμορφώσει πλαίσιο λειτουργίας αλλά στηρίζει ενεργά και ουσιαστικά τον Τουρισμό Υγείας. Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον απαιτητικό και μάλλον δύσπιστο ως προς την Ελλάδα θα σας αναλύσω τι έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια ως Γένεσις Αθηνών.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι ‘αυτή τη  διασυνοριακή κυκλοφορία οι κυριότεροι των οποίων αποτελούν την απογοήτευση που προέρχονταν από πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης στη χώρα τους, καθώς και ένα περιοριστικό νομικό πλαίσιο, σε ορισμένες περιπτώσεις το οποίο δεν τους δίνει διέξοδο.

Τα κριτήρια βάσει των οποίων τα ζευγάρια επιλέγουν για τη θεραπεία της υπογονιμότητας τους  μια συγκεκριμένη χώρα είναι:η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών, το ποσοστό επιτυχίας,  η προσβασιμότητα της θεραπείας γονιμότητας, οι εγκαταστάσεις της μονάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και το κόστος της θεραπείας.

Ας εστιάσουμε λοιπόν τώρα στο ερώτημα γιατί να επιλέγουν την Ελλάδα για την εξωσωματική γονιμοποίηση

1. Η άριστη εξειδίκευση μας στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

2.  Οικονομικοί λόγοι/χαμηλότερο το κόστος στη χώρα μας σε σχέση με πολλές άλλες χώρες

3. Οι νομοθετικοί περιορισμοί σε άλλες χώρες που αναφέρθηκα πριν σε αντιδιαστολή με το προοδευτικό νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας, όπου μεταξύ άλλων επιτρέπεται η κατάψυξη ωαρίων, η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού, η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση με ή χωρίς ιστοσυμβατότητα, η θεραπευτική αντιμετώπιση των μόνων άγαμων γυναικών και η παρένθετη μητρότητα.

Επιπλέον, η Ελλάδα αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό για διακοπές, χάρη στο υπέροχο βιοκλίμα της, τα όμορφα περιβάλλον της, τα όμορφα τοπία της και φανταστικές παραλίες της κι όλα αυτά μέσα στον πλούτο των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων.

Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας μπορει να συνδιαστεί με Ιαματική Λουτροθεραπεία:

1.   Με σωματική και ψυχική ανάπαυση,

2.   με απομάκρυνση από το χώρο των καθημερινών προβλημάτων,

3.   με παραμονή σε ένα ήπιο κλίμα, σε επιμελημένα ξενοδοχεία και χώρους με ποικίλες εξυπηρετήσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις που βρίσκει ο λουόμενος,

4.   με διάφορες μεθόδους ψυχοθεραπείας και υποστήριξης,

Και πάντα σε συνδυασμό με κανονική ιατρική παρακολούθηση ….. επιδρώντας ευεργετικά στο σύστημα υπόφυσης – επινεφριδίων μειώνοντας  το χρόνιο και ιδιαίτερα αυξημένο STRESS στα υπογόνιμα ζευγάρια, έναν παράγοντα που  από μόνος του μπορεί να επιβαρύνει την υπογονιμότητα

Ποιά είναι όμως τα συστατικά της επιτυχίας που συνέβαλαν τα μέγιστα τόσο στην πρόοδο της ειδικότητας μας, όσο και στην εδραίωση μας στον τομέα αυτό;

Ουσιαστικά είναι τρία: 1. Η επιστημονική έρευνα, 2. Η κλινική πράξη, 3. Η επιχειρηματικότητα.

Πρόσφατα, ανακοινώσαμε στο τελευταίο συνέδριο της ESHRE την ερευνητική μας δουλειά στην αναζωογόνηση των ωοθηκών με την χρήση αυτόλογης έγχυσης πλάσματος εμπλουτισμένο από αιμοπετάλια σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, με σκοπό την διέγερση και ανάπτυξη των άτρητων ωοθυλακίων στο ήδη εξαντλημένο ωοθηκικό τους άντρο, δίνοντας την ευκαιρία σε αυτές τις γυναίκες να παρατείνουν το δυναμικό της γονιμότητάς τους. Στη συνέχεια το New Scientist και ο Διεθνής Τύπος το δημοσίευσαν, και μέσα από την προβολή αυτή φάνηκε μια Ελλάδα της έρευνας και της προσπάθειας, μια Ελλάδα που πέτυχε το πρωτοσέλιδο στον Αγγλικό Τύπο, με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να έχουμε κατακλειστεί από Αγγλίδες.

Νέα κέντρα

Ως προς την κλινική πράξη, λοιπόν, βλέπουμε νέα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να ανοίγουν σε κάθε γωνιά του αναπτυγμένου κόσμου και οι ενδείξεις για θεραπευτική αγωγή να διευρύνονται ώστε να καλύπτουν κάθε δυνατή αιτία της υπογονιμότητας.

Η εφαρμοσμένη έρευνα στην κλινική πράξη μας οδήγησε σε πολλές επιτυχίες, και στη συγκεκριμένη διαφάνεια συνοψίζονται μερικές από αυτές, συμβάλλοντας  έτσι στην δημιουργία μιας συνείδησης ιατρικού προορισμού για την Ελλάδα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των ελληνικών ΜΜΕ, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο ΜΟΝΑSH της Αυστραλίας  ερευνήσαμε και αναγνωρίσαμε για πρώτη φορά ένα γενετικό προφίλ των εμβρύων που συσχετίζεται με την εμφυτευσιμότητα και την επιτυχία στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Μετά την δημοσίευση στο HUMAN REPRODUCTION το ’08, η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου με 92 αναφορές σε ΜΜΕ του εξωτερικού όπως χαρακτηριστικά φαίνεται σε αυτό το δημοσίευμα του Reuters.

Και αυτά μας κατέταξαν να αναφερόμαστε και μάλιστα δύο φορές, το 2005 και το 2008, στο History of IVF όπου συγκαταλέγονται όλες οι μονάδες του κόσμου που συνέβαλαν με τις πρωτοπορίες τους στην εξέλιξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το τελευταίο σκέλος που είναι απαραίτητο για την προώθηση του αναπαραγωγικού τουρισμού είναι η επιχειρηματικότητα.

Οι συμφωνίες και συνεργασίες μεταξύ των επαγγελματιών υγείας διαφόρων χωρών, οι συμφωνίες ομίλων κλινικών με ιδιωτικούς επενδυτές έχουν δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού.

Πως προωθούμε τον ιατρικό τουρισμό; Φαίνεται ότι ο πιο επιτυχημένος τρόπος προώθησης εξακολουθεί να είναι η δια του στόματος διαφήμιση, και αυτό έχει άμεση σχέση με τα θετικά αποτελέσματα μιας μονάδος IVF.

Άλλοι τρόποι προώθησης είναι η ανακοίνωση νέων επιστημονικών επιτευγμάτων, ερευνών και κλινικών εφαρμογών, η ανακοίνωση παγκόσμιας πρωτιάς, η διαφήμιση των ιατρικών υπηρεσιών, τα διεθνή δημοσιεύματα και οι προσωπικές μαρτυρίες των ζευγαριών.Ακολουθώντας λοιπόν τις τεχνικές και τα δεδομένα που μόλις σας ανέφερα θα σας δώσω μερικά παραδείγματα, όπως του διεθνούς ειδησιογραφικού καναλιού CNN το οποίο αναφέρεται στην επιτυχία της χώρας μας να δώσει τη χαρά απόκτησης υγιούς παιδιού σε ζευγάρι έξω από το Μεσολόγγι το οποίο έχει ήδη δύο τυφλά παιδιά από συγγενή αμαύρωση κατά Leber.

Δημοσιεύματα

Ένα πρόσφατο δημοσίευμα Ρουμάνικης εφημερίδας για την επιτυχή έκβαση εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ελλάδα, με φόντο την Ακρόπολη ήταν πολύ σημαντικό αλλά ακόμα και πρωτοσέλιδα άρθρα όπως αυτό του Sydney Morning Herald πάλι από την Αυστραλία  με μεγάλη συναισθηματική αξία και θετική δημοσιότητα για τη χώρα μας ή τα παιδιά ομογενών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε πρόσφατη προ μηνών διημερίδα που συνδιοργάνωσε η ΚΕΔΕ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Σε αυτή την συγκέντρωση αναδείχθηκε μια Ελλάδα της ανάπτυξης και της αποτελεσματικότητας.

Στο περιοδικό της ομογένειας στην Μελβούρνη, «Νέος Κόσμος», με τίτλο «Η ολοκληρωμένη Ελληνική Προοπτική» αναφέρεται στην περίπτωση μιας ασθενούς μας από την Αυστραλία.

 

Μετά από δύο μεταμοσχεύσεις ήπατος και επί μια δεκαετία αποτυχημένες προσπάθειες στην Αυστραλία, η Joeanne Friggieri τελικά κατάφερε να κερδίσει το δώρο της, φέρνοντας μια καινούργια ζωή στον κόσμο.  Ωστόσο, σημαντικό αντίκτυπο στην απόφαση ενός ζευγαριού να καταφύγει σε άλλη χώρα έχουν και οι προσωπικές δηλώσεις/καταθέσεις και απόψεις όπως βλέπετε εδώ από βιβλίο best seller στην Αυστραλία το 2013 όπου  η Κλινική μας αναφέρεται  ως το Grand Central Station των κλινικών εξωσωματικής γονιμοποίησης ή ακόμα και η πρόσφατη περίπτωση της γιαγιάς-παρένθετης που γέννησε το εγγονάκι της στα 67 της χρόνια και αναφέρθηκε στον διεθνή τύπο ως η γιαγιά ηρωϊδα, προβάλλοντας ακόμα περισσότερο την Ελλάδα της τόλμης και της πρωτοπορίας.

Νομίζω ότι σήμερα πια, μπορούμε να απευθύνουμε με παρρησία το ερώτημα «Ιατρικός Τουρισμός, γιατί όχι στην Ελλάδα;»

Οι ευχάριστες πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στόχο έχουν την ομογένεια της Νέας Υόρκης, το Μόντρεαλ, το Σικάγο, το Λος Άντζελες και την Μελβούρνη. Θα πρέπει να γίνουν γνωστά: τα επιστημονικά μας επιτεύγματα, η ευέλικτη ελληνική νομοθεσία, τα πλεονεκτήματα της Ελλάδος, ως ταξιδιωτικού προορισμού. Όλα αυτά με τις ζωντανές μαρτυρίες γυναικών και ζευγαριών της Αμερικής και της Αυστραλίας που ήρθαν στην Ελλάδα και κατόρθωσαν εδώ να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα, να αποκτήσουν παιδιά.

Στα πλαίσια που μόλις περιέγραψα, τον περασμένο Οκτώβρη, η καρδιά της Ελλάδας χτύπησε στην Νέα Υόρκη, στη διημερίδα με θέμα ο «Τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα και οι ευοίωνες προοπτικές του». Στην διημερίδα συμμετείχαν επιφανή μέλη της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και της ομογένειας, εκπρόσωποι εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και της υγείας καθώς και ΜΜΕ από την Ελλάδα.

Τα πρωτοσέλιδα και οι μαρτυρίες στον τύπο της ομογένειας, όπως και στον διεθνή τύπο, από ανθρώπινες ιστορίες όπως αυτή της ευτυχισμένης μητέρας δύο αγοριών αλλά και του επίσης ευτυχισμένου πατέρα άλλων δύο παιδιών,  προβάλλουν τις επιτυχίες της χώρας μας στην εξωσωματική γονιμοποίηση με άμεσο συναισθηματικό αντίκτυπο και ιδιαίτερη θετική προβολή για την χώρα μας. Αυτές οι μαρτυρίες εδραιώνουν την χώρα μας διεθνώς και εμπεδώνουν την αίσθηση εμπιστοσύνης, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε για  να προσελκύσουμε κι άλλα ζευγάρια.

Συνέδριο στην Ιθάκη

Τον Μάιο κάναμε μια στάση στην Ομηρική Ιθάκη όπου ο Ιατρικός Τουρισμός, όπως όλοι μας σε κάποια στιγμή της ζωής μας, αναζητεί την Ιθάκη του. Προσκεκλημένοι ήταν πολιτικοί αλλά και <30 δημοσιογράφοι της Ρουμανίας. Όλα τα ως άνω έχουν ως αποτέλεσμα να έρχονται ζευγάρια από πάμπολλες χώρες του εξωτερικού με άμεσο θετικό αντίκτυπο για την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς, εδραιώνοντας ακόμα περισσότερο την χώρα μας. Τέλος συμμετέχουμε ενεργά ως Κλινική μαζί με το Εθνικό και Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής στην για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από το 2013, συμπληρωματική εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση με εξειδικευμένο επιστημονικό και επιμορφωτικό e-learning πρόγραμμα προς επαγγελματίες.

 

 

Το e-learning πρόγραμμα μετά την αδελφοποίηση της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και της Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής της Ρουμανίας, που εγκαινιάστηκε παρουσία Έλληνα υπουργού Υγείας και του Ρουμάνου ομόλογο του, αποτελεί το 1ο τέτοιου είδους εκπαιδευτικού προγράμματος που εξάγεται εκτός συνόρων.

Επιπλέον, οι ευκαιρίες που προέκυψαν από αυτές τις δραστηριότητες μπορούν να συνοψισθούν σε αυτές τις εικόνες που δείχνουν τα εγκαίνια μιας καινούργιας Ελληνικής Μονάδας Υπογονιμότητας στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, εδώ και ένα χρόνο. Ήδη βρίσκεται στη 1η θέση στη  Ρουμανία. Τον Ιούνιο φέτος βρεθήκαμε στο Βουκουρέστι μετά από πρόσκληση της εκεί Δημάρχου στην Παγκόσμια Γιορτή Γονιμότητας. Ταυτόχρονα, το γεγονός αυτό έδωσε την εκκίνηση για συζητήσεις με την ηγεσία της Ρουμανίας για δημιουργία κοινού μετώπου προβολής του Τουρισμού Υγείας, αλλά και ένταξη του εκεί Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών. Και στην γιορτή η κεντρική πλατεία του Δήμου Βουκουρεστίου γέμισε με τα χαμόγελα παιδιών. Πολλά από αυτά προέρχονται από εξωσωματική γονιμοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας, δίνοντας μια θαυμάσια ευκαιρία για επιπλέον προβολή της συνεργασίας Ελλάδας – Ρουμανίας.

Επιπλέον πρέπει:

•      Να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε την δημόσια ενημέρωση – ειδικά ανάμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού – όσον αφορά την επιλογή της χώρας μας ως προορισμό ιατρικού τουρισμού.

•      Με την δημιουργική ευκαιρία που υπάρχει για την καλύτερη διαμόρφωση του δυναμικού των απόδημων γενεών των Ελλήνων θα επιτευχθεί μακροπρόθεσμα αλλαγή του «δόγματος» για την Ελλάδα και για τις δυνατότητές της.

•      Η εικόνα της Ελλάδας σε σχέση με την διασυνοριακή της περίθαλψη είναι καλά εδραιωμένη και γίνεται όλο και περισσότερο καλύτερη, μιας και προσωπικές ιστορίες διαδίδουν τις επιτυχίες της Ελλάδας και μας κάνουν όλους υπερήφανους, αναβαθμίζουν την Ελλάδα και φέρνουν πιο κοντά όσους βρίσκονται εντός και εκτός της χώρας μας.

Οι προτάσεις για την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στην χώρα μας θα πρέπει να συμπεριλάβουν:

1.   συνεργασίες  προκειμένου να στηρίξουν την επιλογή των ζευγαριών.

2.   την πιστοποίηση των μονάδων που θέλουν να ενταχθούν ως πάροχοι ιατρικού τουρισμού.

3.   την οργάνωση πακέτων που να περιέχουν μεταφορά, διαμονή, τουρισμό/ξενάγηση και ιατρική πράξη.

4.   την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τις επιλογές και τις δυνατότητες που προσφέρει ο ιατρικός τουρισμός.

 

Η παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικής περίθαλψης να γίνει εθνική υπόθεση και να διεισδύσει έτσι στα παγκόσμια κανάλια υγείας και τουρισμού, ταυτόχρονα με το κύρος ενός στρατηγικού προγράμματος ανάπτυξης σε μεγέθη που μπορεί κάθε μονάδα να υποστηρίξει από μόνη της.

Στην διαδρομή μας από την διασπορά που σας περιέγραψα νωρίτερα, είδαμε ότι  έχουμε ένα Παγκόσμιο Δίκτυο Ελλήνων Ιατρών με εκατομμύρια ασθενείς που απλώς περιμένει το σωστό συντονισμό και τη σωστή καθοδήγηση για να προκύψουν αξιόπιστες συνέργειες,  συνεργασίες επωφελείς και για τις δύο πλευρές και νέες επιχειρηματικές προοπτικές. Ένα δίκτυο με απεριόριστες δυνατότητες και  υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστικότητα. Οι Ελληνικοί Ιατρικοί Σύλλογοι ανά τον κόσμο, είναι πάντα έτοιμοι να συνδράμουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια έχει το άρωμα της Ελλάδας. Αν καταφέρουμε να διασυνδέσουμε ιατρούς, ασθενείς και Έλληνες πολίτες του εξωτερικού σε μια δομή, θα έχουμε ένα παγκόσμιο ελληνικό δίκτυο, πού όλοι μπορείτε να φανταστείτε, τι δυναμική θα έχει.

Αυτό ακριβώς το νόημα έχει και η πρωτοβουλία του Προέδρου του ΙΣΑ κ.Πατούλη για συνένωση όλων των Ιατρικών Συλλόγων της Ομογένειας με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών, με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και επιστημονικών γνώσεων και ερευνητικών πρωτοκόλλων, την από κοινού διοργάνωση συνεδρίων, εντός και εκτός χώρας, την παροχή βοήθειας σε επιστήμονες από την Ελλάδα για μεταπτυχιακά στο Εξωτερικό αλλά και σε επιστήμονες του εξωτερικού για αντίστοιχες σπουδές στην Ελλάδα, για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών «ένθεν κι ένθεν», αλλά και τη δημιουργία προοπτικής και συνεργασίας για την μετεγκατάσταση και επαναφορά Ελλήνων Ιατρών πίσω στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα δημιουργούμε νέες ευκαιρίες και δυνατότητες αλλά και όραμα για τον επιχειρηματικό κόσμο να επενδύσει στον Τουρισμό Υγείας με επίκεντρο πάντα την Ελλάδα.

Συνεργασία με άλλες χώρες

Ένας άλλος επιπλέον στόχος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, που ηγείται ο κ. Πατούλης, είναι η ένταξη σε αυτό εθνικών δομών Τουρισμού Υγείας διαφόρων γειτονικών ή και απομακρυσμένων χωρών.. Αρχής γενομένης από την Εθνική δομή της Ρουμανίας, στο επερχόμενο συνέδριο στις 4 και 5 Νοεμβρίου, στο Βουκουρέστι, θα αποτελέσει μια θαυμάσια ευκαιρία προβολής αυτής της πρωτοβουλίας  ενώ στο επόμενο συνέδριο στις 25 Νοεμβρίου στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου είμαστε προσκεκλημένοι από την εκεί ομογένεια, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες της στον τομέα του τουρισμού υγείας.

Ο Έλληνας ομογενής πρέπει να γνωρίζει τις ιατρικές επιλογές, τις επιτυχίες, την εύκολη πρόσβαση, λόγω διευκόλυνσης και της γλώσσας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγεία του και την επιστροφή στην Πατρίδα του.  Αυτές οι πρωτοβουλίες εδραιώνουν την χώρα μας διεθνώς και εμπεδώνουν την αίσθηση εμπιστοσύνης, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε για να προσελκύσουμε κι άλλα ζευγάρια. Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί  να δημιουργήσει το brandname εκείνο που θα την καθιερώσει  στην παγκόσμια σκακιέρα του τουρισμού υγείας, και ακριβώς αυτόεπιδιώκουμε και θα τα καταφέρουμε μαζί με τον κ. Κουσκούκη και άλλους, έχοντας οδηγητή και μέντορα τον Πρόεδρο του ΙΣΑ τον κ. Πατούλη.