Νέες οδηγίες στους μαιευτήρες: «Να εξετάζετε την πίεση της εγκύου σε κάθε επίσκεψη»

  • Ρούλα Τσουλέα
πίεση
Τι κινδύνους κρύβει η αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη. Πόσο συχνές είναι οι επιπλοκές.

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες με τις οποίες συνιστά να ελέγχεται προληπτικά η αρτηριακή πίεση των εγκύων σε κάθε επίσκεψη στον μαιευτήρα τους, εξέδωσε η ανώτατη συμβουλευτική επιτροπή της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η σύσταση αυτή βασίζεται στην ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας, με την οποία εξετάστηκε η αξία της προληπτικής καταγραφής της πίεσης στην εγκυμοσύνη.

Το πόρισμα των επιστημόνων από την επιτροπή U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA).

Όπως γράφουν οι επιστήμονες, «οι υπερτασικές διαταραχές της κύησης αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες μητρικής νοσηρότητας και θνησιμότητας». Η συχνότητά τους στις ΗΠΑ, λ.χ., αυξήθηκε από περίπου 500 περιστατικά ανά 10.000 τοκετούς το 1993, σε 1.021 περιστατικά ανά 10.000 τοκετούς την περίοδο 2016-2017.

Με τον όρο «υπερτασικές διαταραχές της κύησης» περιγράφεται μία σειρά από παθήσεις που έχουν ως χαρακτηριστικό γνώρισμα την αυξημένη αρτηριακή πίεση. Πρόκειται για:

  • Τη χρόνια υπέρταση
  • Την υπέρταση της κυήσεως
  • Την προεκλαμψία/εκλαμψία
  • Το σύνδρομο HELLP (αιμόλυση, αυξημένα ηπατικά ένζυμα, χαμηλά αιμοπετάλια)

Σοβαροί κίνδυνοι

Η συχνότητα αυτών των διαταραχών αυξάνεται κατά 3,6% τον χρόνο κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Επιπλέον, εμπλέκονται στο 31,6% των μητρικών θανάτων στη διάρκεια του τοκετού. Είναι επίσης η άμεση αιτία του 6,3% των θανάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, αναφέρουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Yale.  Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (στο 65%) ο θάνατος επέρχεται εντός έξι εβδομάδων μετά τον τοκετό.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως:

  • Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
  • Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα στο μάτι (υπάρχει κίνδυνος για την όραση)
  • Βλάβη ή ανεπάρκεια οργάνων
  • Επιληπτικές κρίσεις

Πότε έχει η έγκυος υπέρταση

Η USPSTF εξέτασε τα νεώτερα επιστημονικά δεδομένα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προληπτικές εξετάσεις για την αρτηριακή πίεση καθ’ όλη τη διάρκεια της κυήσεως, μπορούν να παράσχουν σημαντικό όφελος, ιδίως όσον αφορά την έγκαιρη διάγνωση των πιο σοβαρών (και πιο σπάνιων) περιστατικών.

Η USPSTF σημειώνει επίσης ότι ο προληπτικός έλεγχος είναι θετικός για υπέρταση στην κύηση στις εγκύους οι οποίες δεν την είχαν πριν μείνουν έγκυοι και επίσης έχουν:

  • Αυξημένη συστολική πίεση (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση – αυξημένες είναι οι τιμές από 140 mmHg και πάνω) ή/και
  • Αυξημένη διαστολική πίεση (ο μικρός αριθμός στη μέτρηση – αυξημένες είναι οι τιμές από 90 mmHg και πάνω)

Επιπλέον, οι τιμές αυτές πρέπει να έχουν ανιχνευθεί σε δύο ξεχωριστές μετρήσεις, με χρονική απόσταση τουλάχιστον 4 ωρών η μία από την άλλη.

Φωτογραφία: iStock