Νέα δεδομένα στην χορήγηση αυξητικής ορμόνης στα παιδιά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μέχρι σήμερα, η χορήγησή της αυξητικής ορμόνης γινόταν από παιδιατρικά νοσοκομεία ή παιδιατρικά τμήματα (“Αγία Σοφία”, “Αγλαΐα Κυριακού”, “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακό Πάτρας) και ενημερωνόταν το ΚΕΣΥ. Στο εξής, θα χρειάζεται έγκριση από 7μελή επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

 

Την νέα διαδικασία, που ενέκρινε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, έχει ως εξής: Οι γονείς θα υποβάλλουν αίτηση στα αρμόδια νοσοκομεία, τα οποία θα την αποστέλλουν μαζί με τις εξετάσεις στο ΚΕΣΥ, προκειμένου να εγκριθεί.

Στο ΚΕΣΥ θα συγκροτείται η 7μελής επιτροπή Ελέγχου Χορήγησης Αυξητικής Ορμόνης, δύο μέλη εκ των οποίων θα είναι ενδοκρινολόγοι ενηλίκων με ιδιαίτερη ενασχόληση με την υποφυσιακή ανεπάρκεια και πέντε μέλη παιδίατροι – παιδοενδοκρινολόγοι και θα εγκρίνουν ή θα απορρίπτουν τις αιτήσεις.

Εξάλλου, μαζί με τις αιτήσεις, θα υποβάλλονται αντίγραφα καμπύλης αύξησης του ύψους και βάρους, αντίγραφα των δυναμικών δοκιμασιών έκκρισης αυξητικής ορμόνης, αντίγραφο μαγνητικής τομογραφίας υποθαλάμου – υπόφυσης, και επιπλέον για τα κορίτσια καρυότυπο, καθώς και λοιπές εργαστηριακές εξετάσεις που τεκμηριώνουν τη διάγνωση και αποκλείουν άλλα αίτια χαμηλού αναστήματος.

Αντίγραφα των φακέλων του κάθε ασθενούς θα τηρούνται στην επιτροπή, ώστε να μπορεί να παρακολουθείται ο ρυθμός αύξησης του κάθε ασθενούς υπό αυξητική ορμόνη και να αποφασίζεται το όφελος από την αγωγή.

Τέλος, η επιτροπή του ΚΕΣΥ θα έχει συμβουλευτικό ρόλο στην έγκριση επαναχορήγησης – συνέχισης της θεραπείας. Για τον σκοπό αυτό, θα της υποβάλλονται αντίγραφα των συμπληρωμένων αιτήσεων.