Ναρκομανείς στα 14 και αλκοολικοί στα 15 τους οι έφηβοι σήμερα

  • Iatropedia
Οι περισσότεροι άνθρωποι που ξεκίνησαν να κάνουν χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους, όταν ενηλικιώθηκαν απέκτησαν εθισμό στις ουσίες αυτές και δύσκολα, μα πάρα πολύ δύσκολα κατάφεραν να απεγκλωβιστούν. Όσοι ξεκινάνε τα ναρκωτικά το κάνουν στα 14 τους, ενώ όσοι έφηβοι, ξεκινάνε το αλκοόλ, το κάνουν στα 15 τους.

Τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησαν Αμερικάνοι ψυχίατροι και δημοσίευσαν στην έγκυρη επιθεώρηση “ Archives of General Psychiatry”, δείχνουν ότι σχεδόν τέσσερις στους πέντε εφήβους έχουν δοκιμάσει αλκοόλ και τουλάχιστον το 15% έχει κάνει κατάχρηση μέχρι να ενηλικιωθεί. Την ίδια στιγμή το ποσοστό των εφήβων που έκαναν υπερβολική χρήση ναρκωτικών, μέχρι να συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια, ανέρχεται στο 16%. Το δείγμα που εξέτασαν οι επιστήμονες ξεπερνούσε τους 10.000 νέους και νέες ηλικίας από 13 μέχρι και 18 ετών.

«Στην εφηβεία είναι που αρχίζουν οι διαταραχές από τις καταχρήσεις ουσιών για τα περισσότερα άτομα» και «τότε ριζώνει» το πρόβλημα, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Τζόελ Σουέντσεν, διευθυντής στο “Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας” του Μπορντό στη Γαλλία, η ομάδα του οποίου συμμετείχε στο πρότζεκτ.

Σχεδόν το 18% των ενηλίκων πληροί τις προδιαγραφές για «κατάχρηση αλκοόλ στη διάρκεια της ζωής και το 11% πληροί τα κριτήρια για υπερβολική χρήση ναρκωτικών, σύμφωνα με τη μελέτη που επισημαίνει την πρώιμη έναρξη χρήσης ουσιών για τουλάχιστον ορισμένους από τους χρήστες.

Από σχεδόν 3.700 εφήβους, ηλικίας 13 και 14 ετών, σχεδόν το 10% έπιναν τακτικά αλκοόλ, που σημαίνει 12 ποτά σε ένα χρόνο, αριθμός που αυξήθηκε περίπου στο 50% των σχεδόν 2.300 εφήβων ηλικίας 17 με 18 ετών που ερωτήθηκαν.

Σύμφωνα με την ομάδα του Σουέντσεν, σχεδόν ένας στους τρεις τακτικούς χρήστες στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα πληροί τα κριτήρια για την κατάχρηση αλκοόλ στη ζωή του. Η μέση ηλικία για την έναρξη χρήσης αλκοόλ, με ή χωρίς εξάρτηση ήταν τα 14.

Όσον αφορά τα ναρκωτικά, σχεδόν το 60% των εφήβων είπαν ότι είχαν την ευκαιρία να κάνουν χρήση ναρκωτικών, όπως η μαριχουάνα, η κοκαΐνη, τα ηρεμιστικά, τα διεγερτικά και τα παυσίπονα.

Σχεδόν ένας στους δέκα εφήβους, ηλικίας 13 και 14 ετών, είπαν ότι έκαναν χρήση τουλάχιστον ενός τέτοιου είδους ναρκωτικού, και το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 40% στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα. Η μαριχουάνα είναι το πιο σύνηθες ναρκωτικό για χρήση και ακολουθούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η μέση ηλικία για την έναρξη της χρήσης ναρκωτικών ήταν τα 14 με εξάρτηση και τα 15 χωρίς εξάρτηση.

«Ο λόγος για τον οποίο ανησυχούμε είναι ότι όσο νωρίτερα αρχίζει η χρήση τέτοιων ουσιών, τόσο νωρίτερα αρχίζει ο εθισμός σε αυτές», υπογραμμίζει η Σούζαν Φόστερ αντιπρόεδρος και διευθύντρια στο τομέα έρευνας πολιτικής και ανάλυσης του Εθνικού Κέντρου για τον εθισμό και τη χρήση ουσιών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Η Φόστερ, η οποία δεν μετείχε στη μελέτη, είπε ότι η έναρξη της χρήσης ουσιών που προκαλούν εθισμό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα νεότερης ηλικίας άτομα γιατί ο εγκέφαλός τους ακόμη αναπτύσσεται.

Η ομάδα του Σουέντσεν επισημαίνει στη μελέτη ότι χρειάζεται ειδική στρατηγική που θα απευθύνεται στους εφήβους και στην οποία πρέπει να συμμετέχουν και άλλες δυνάμεις που ασκούν επιρροή σε αυτούς ώστε να αποφεύγεται η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών.

«Δεν πρέπει να βομβαρδίζουμε τους εφήβους με ενημέρωση που δεν μπορούν ακόμη να συνειδητοποιήσουν στην ηλικία τους. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι ένας 13χρονος δεν ξέρει τί είναι η κάνναβη», δήλωσε ο Σουέντσεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την κατάθλιψη στην κατηγορία του iatropedia

έφηβοι και σεξ: πόσο «νυχτωμένοι είναι οι γονείς;

είναι ο αυνανισμός σεξουαλική πράξη;

το IQ μπορεί να αλλάξει στην εφηβεία

τα ελληνόπουλα είναι εθισμένα στο ίντερνετ και συχνά έχουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ