Μήπως το παιδί σας κάνει κατάχρηση φαρμάκων και δεν το ξέρετε;

  • Iatropedia
Περίπου ένα τέταρτο των παιδιών και των εφήβων με χρόνια κεφαλαλγία κάνει κατάχρηση μη συνταγογραφούμενων παυσίπονων, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας διεθνούς μελέτης.

Η κατάχρηση παυσίπονων ορίζεται ως η λήψη περισσότερων από 3 δόσεων ανά εβδομάδα για περισσότερο από έξι εβδομάδες.

Πιθανότερο είναι τα παιδιά και οι έφηβοι να λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα γιατί πιστεύουν ότι θα ανακουφισθούν από τους πονοκεφάλους τους, και όχι με σκοπό να «φτιαχτούν», λένε οι ειδικοί. Εξάλλου, αν οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους κάποιο φάρμακο όταν έχουν πονοκέφαλο, γιατί να μην κάνουν το ίδιο μόνα τους;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην κάνουν τα παιδιά κατάχρηση αυτών των φαρμάκων:

Ορισμένα παυσίπονα περιέχουν ασπιρίνη, η οποία είναι επικίνδυνο να προκαλέσει στα παιδιά κάτω των 19 ετών, το σύνδρομο Reye’s, μία άκρως επικίνδυνη ασθένεια.

Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια, ηπατικές διαταραχές και αιμορραγία του στομάχου ή του εντέρου.

Τέλος, τα παυσίπονα, υπάρχει πιθανότητα να μετατρέψουν τον περιστασιακό πονοκέφαλο σε καθημερινό.

Σύμφωνα με έρευνα για το πόσο συχνά τα παιδιά και οι έφηβοι με χρόνιο πονοκέφαλο λαμβάνουν παυσίπονα σε 680 άτομα, 6-18 ετών, 22% έκανε κατάχρηση, συχνότερα δε τα κορίτσια με χρόνια κεφαλαλγία ή ημικρανία.

Περίπου ένα στα επτά παιδιά είπε ότι λάμβανε τα φάρμακα χωρίς να το αναφέρει στους γονείς του. Ένα στα πέντε παιδιά ανέφερε ότι είχε καθημερινούς πονοκεφάλους, ενώ τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά ήταν κορίτσια και μαθητές με υψηλούς βαθμούς στο σχολείο.

Προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά από τις συνέπειες της κατάχρησης των παυσίπονων, συνιστάται στους γονείς των παιδιών που πάσχουν από χρόνια κεφαλαλγία, να παρακολουθούν τι λαμβάνουν τα παιδιά τους για την αντιμετώπισή της. Αν δουν ότι χρησιμοποιούν φάρμακα περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, τότε υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί.