Μήπως το παιδί κόλλησε ιλαρά;

  • Iatropedia
Η ιλαρά είναι μια ιδιαίτερα μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της ιλαράς. Στα παιδιά ξεκινάει σαν ένα κρυολόγημα και στη συνέχεια εμφανίζεται πυρετός και εξάνθημα. Το παιδί μπορεί να αισθάνεται αδιαθεσία για μια εβδομάδα περίπου με βήχα και υψηλό πυρετό. Επιπλοκές συμβαίνουν περίπου σε 1 από τα 15 παιδιά με ιλαρά. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα της ιλαράς.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Ενώ ίσως η ιλαρά είναι περισσότερο γνωστή για το εξάνθημα που προκαλεί σε όλο το σώμα, τα πρώτα συμπτώματα της νόσου είναι συνήθως βήχας, καταρροή, πυρετός και κόκκινα μάτια. Τα παιδιά που προσβάλλονται από την ασθένεια μπορεί επίσης να έχουν μικρές κόκκινες κηλίδες μέσα στο στόμα.

Το εξάνθημα εμφανίζεται σε 3-5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και μπορεί να συμπίπτει με πολύ υψηλό πυρετό. Το εξάνθημα συνήθως παρουσιάζεται αρχικά ως κόκκινες κηλίδες στο μέτωπο και στη συνέχεια απλώνεται στο υπόλοιπο πρόσωπο, στο λαιμό, στον κορμό, στα χέρια και στα πόδια. Ο πυρετός και το εξάνθημα σταδιακά υποχωρούν μετά από λίγες ημέρες.

Η ιλαρά είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Το 90% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί θα κολλήσουν αν βρίσκονται κοντά με άτομο που νοσεί.

Η ιλαρά είναι πολύ πιο σοβαρή από ό, τι πολλοί άνθρωποι νομίζουν. Στην πραγματικότητα, από όλες τις παιδικές ασθένειες είναι η πιο πιθανή να προκαλέσει φλεγμονή του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα), η οποία μερικές φορές οδηγεί σε εγκεφαλική βλάβη. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σπασμούς, ωτίτιδα, βρογχίτιδα και πνευμονία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα του πνεύμονα. Για την πρόληψη της νόσου υπάρχει το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς (MMR).

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιδημίες ιλαράς στην Ευρώπη, Αμερική και Αφρική.