Μηνιγγίτιδα: Η νόσος που το άκουσμά της τρομοκρατεί γονείς και παιδιάτρους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μηνιγγίτιδα
Απέναντι σε μια νόσο τόσο ύπουλη και επικίνδυνη όσο η Μηνιγγίτιδα Β, η οποία μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, είμαστε σχεδόν ανήμποροι να προστατευθούμε. Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος να θωρακίσουμε τα παιδιά μας απέναντι στην Μηνιγγίτιδα Β’ είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013, με ένα εμβόλιο που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Η αγωνία και το άγχος των γονιών για την υγεία των παιδιών τους μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα όταν ακούμε για κρούσματα μηνιγγίτιδας που σε κάποιες περιπτώσεις είχε ακόμα και θανατηφόρες συνέπειες!

Και αυτό γιατί, η προσβολή ενός βρέφους, νηπίου ή ακόμα και εφήβου από την συγκεκριμένη νόσο ισοδυναμεί σε συντριπτικό ποσοστό με τον κίνδυνο μακροχρόνιων σωματικών και νοητικών αναπηριών ή σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το θάνατο του παιδιού.

Όλοι θυμόμαστε το εξάχρονο σήμερα κοριτσάκι από το Καματερό το οποίο νόσησε από Μηνιγγίτιδα Β πριν από δυο χρόνια και ακρωτηριάστηκε στην τρυφερή ηλικία των 5 μόλις χρόνων, αλλά και το άτυχο δίχρονο αγοράκι που έχασε την ζωή του πέρυσι το καλοκαίρι στα Γρεβενά. Είναι παραδείγματα που πρέπει να μας αφυπνίσουν όλους και να αναλάβουμε την ευθύνη που έχουμε ως γονείς: να προστατέψουμε τα παιδιά μας και να τους εξασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής που τους αξίζει.

24 ώρες είναι αρκετές για να αποβούν μοιραίες

Η πλέον επικίνδυνη και ύπουλη μορφή της νόσου είναι η Μηνιγγίτιδα τύπου Β, η οποία ευθύνεται και για το 90% των περιστατικών μηνιγγίτιδας που καταγράφονται στη χώρα μας. Στις πρώτες ώρες εκδήλωσης της, η νόσος είναι πολύ πιθανό να μπερδέψει τους γονείς οι οποίοι μπορεί να θεωρήσουν ότι το παιδί τους έχει συμπτώματα απλής γρίπης και να εφησυχάσουν. Ο υψηλός πυρετός, ο πονοκέφαλος, ο εμετός, η φωτοφοβία, μπορεί να μπερδέψουν τους γονείς και να τους οδηγήσουν σε ένα ενδεχομένως τρομερό λάθος: Να μην αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα και να περιμένουν τα συμπτώματα να υποχωρήσουν. Το λάθος αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία του παιδιού τους , καθώς η νόσος της Μηνιγγίτιδας Β εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί μέσα σε μόνο 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο.

1 στους 10 ενήλικες είναι φορέας της νόσου χωρίς να το γνωρίζει

Περίπου ένας στους δέκα νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο της Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταδώσει σε βρέφη και μικρά παιδιά μέσα από τις πιο απλές καθημερινές συνήθεις. Φιλώντας το παιδί μας ή βήχοντας κοντά του, μπορεί να είμαστε εμείς οι ίδιοι που θα μεταδώσουμε τη νόσο, χωρίς να το γνωρίζουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι προσβάλλονται μέσα από την επαφή της τους με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειας τους, τα οποία είναι εν αγνοία τους φορείς.

Δυστυχώς τα παραδείγματα κρουσμάτων είναι πολλά και ο κατάλογος των θυμάτων μακρύς. Χρειάστηκαν μόνο λίγα εικοσιτετράωρα για να καταλήξει ο ξανθός άγγελος της φωτογραφίας (βλ. φώτο) σε τραγική κατάσταση, έπειτα από την προσβολή του από την θανάσιμη νόσο. Η δίχρονη Faye Burdett έχασε την μάχη με τη νόσο στις 14 Φεβρουαρίου 2016, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μικρό κορίτσι είχε αγωνιστεί σθεναρά για δύο εβδομάδες αλλά δυστυχώς δεν άντεξε απέναντι στη σφοδρότητα με την οποία εκδηλώνεται η Μηνιγγίτιδα Β. Ο θάνατος της μικρής Faye ήταν πρόωρος και φοβερός, αλλά οι γονείς της, οι οποίοι θέλησαν να μοιραστούν με τον κόσμο τις τρομερές φωτογραφίες του παιδιού τους όταν βρισκόταν στην εντατική, δημιούργησαν ένα μαζικό κίνημα ευαισθητοποίησης στους γονείς της Μεγάλης Βρετανίας. Οι φωτογραφίες που απεικονίζουν την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα παιδιά που νοσούν από Μηνιγγίτιδα Β προκάλεσε , εθνική κατακραυγή και κινητοποίηση σύσσωμης της κοινής γνώμης και της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας, με την ελπίδα να μην θρηνήσουν και άλλα θύματα.

μηνιγγίτιδα

Πώς να προφυλάξουμε τα παιδιά μας: Ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι η μόνη ασπίδας προστασίας των παιδιών μας από τη μηνιγγίτιδα.