Κορωνοϊός: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό – Νέα έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Επιστήμονες από το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 600 εγκύους με Covid-19. Οι αρνητικές εκβάσεις ήταν πιθανότερες σε όσες είχαν σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού στις εγκύους που εισάγονται στο νοσοκομείο εξαιτίας του ή για μαιευτικούς λόγους, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε σχετική μελέτη διαπίστωσαν ότι οι γεννήσεις ζώντων βρεφών συνέβησαν πρόωρα στο 12,6% των γυναικών με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο στον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ, το ποσοστό των πρόωρων τοκετών δεν υπερέβαινε το 10% τις προηγούμενες χρονιές.

Επιπλέον, ο πρόωρος τοκετός ήταν τρεις φορές συχνότερες στις εγκύους με συμπτώματα εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Τα συχνότερα συμπτώματα

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με Covid-19, οι οποίες εισήχθησαν στα νοσοκομεία 13 αμερικανικών πολιτειών. Οι εισαγωγές έγιναν από την 1η Μαρτίου έως και τις 22 Αυγούστου 2020.

Την περίοδο αυτή εισήχθησαν για νοσηλεία με Covid-19 σχεδόν 8.000 γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών. Ωστόσο στοιχεία για το αν ήσαν έγκυοι ή όχι είχαν συλλεγεί από τις 2.255 από αυτές. Από αυτή την υποομάδα γυναικών, περίπου η μία στις τέσσερις (οι 598)  ήσαν έγκυοι.

Το 54,5% από τις εγκύους ήταν κατά την εισαγωγή τους ασυμπτωματικές, ενώ οι υπόλοιπες είχαν συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19. Τα συνηθέστερα συμπτώματα ήταν:

  • Πυρετός ή ρίγη (στο 59,6% των περιπτώσεων)
  • Βήχας (59,2% των περιπτώσεων)

Τα βαριά περιστατικά

Ανεξαρτήτως συμπτωμάτων, πολλές έγκυοι δεν είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο εξαιτίας του κορωνοϊού. Σχετικά στοιχεία υπήρχαν για 324 από τις 598 εγκύους. Σύμφωνα με αυτά, το σχεδόν 75% εισήχθησαν για μαιευτικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του τοκετού. Μόνο το 19% εισήχθησαν εξαιτίας του κορωνοϊού.

Από τις 272 εγκύους που είχαν κατά την εισαγωγή τους συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, το 16,2% χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική. Οι μισές από αυτές τις εγκύους (το 8,5%) τελικά διασωληνώθηκαν και δύο έχασαν τη ζωή τους.

Αντιθέτως, από τις ασυμπτωματικές εγκύους με Covid-19, καμία δεν εκδήλωσε σοβαρή νόσο και επέζησαν όλες.

Έως το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο, οι 448 από τις γυναίκες με Covid-19 είχαν γεννήσει τα μωρά τους, ενώ 10 τα έχασαν. Απώλειες των βρεφών παρατηρήθηκαν εξίσου στις συμπτωματικές και ασυμπτωματικές εγκύους.

Ο πρόωρος τοκετός

Από τις εγκύους που γέννησαν τα μωρά τους, πρόωρος τοκετός αναφέρθηκε:

  • Στο 23,1% των γυναικών οι οποίες είχαν συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο
  • Στο 8% των γυναικών οι οποίες ήταν ασυμπτωματικές όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο

Δύο από τις γυναίκες που γέννησαν ζωντανά τα μωρά τους, τα έχασαν σύντομα μετά τον τοκετό. Και τα δύο βρέφη είχαν γεννηθεί από συμπτωματικές μητέρες οι οποίες χρειάσθηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους.

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR), την οποία εκδίδουν τα CDC.

Παρότι η μελέτη έχει αρκετούς περιορισμούς (π.χ. δεν είχε καταγραφεί ο λόγος εισαγωγής για όλες τις εγκύους) οι ερευνητές εκτιμούν ότι υποδεικνύει έναν αληθινό κίνδυνο. Επομένως, οι έγκυοι και οι γιατροί τους πρέπει να γνωρίζουν ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός «μπορεί να είναι σοβαρή και να έχει αρνητικές εκβάσεις στην εγκυμοσύνη», σημειώνουν στο άρθρο τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν