Κορωνοϊός: Πόσο συχνή είναι η βαριά νόσος στα παιδιά – Νέα ευρήματα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν πως τα παιδιά έχουν λιγοστές πιθανότητες να νοσήσουν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Δυστυχώς, όμως, εξακολουθούν να μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους ευπαθείς συγγενείς τους με τους οποίους έρχονται σε συχνή επαφή.

Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες απ’ όσες οι ενήλικες να εκδηλώσουν βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Και όταν την εκδηλώσουν, έχουν ακόμα λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν τους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 οι οποίοι είχαν διακομισθεί σε 138 νοσοκομεία της πατρίδας τους. Όπως διαπίστωσαν, λιγότερο από το 1% ήσαν παιδιά. Από αυτά, λιγότερα από το 1% έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου. Συνολικά, επρόκειτο για έξι παιδιά, τα οποία είχαν υποκείμενα προβλήματα υγείας.

«Μπορούμε να είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν βλάπτει σημαντικά από μόνη της τα παιδιά», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Malcolm Semple, καθηγητής Ιατρικής των Εξάρσεων & Παιδικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Όπως εξήγησε, το κύριο μήνυμα της μελέτης πρέπει να είναι πως η σοβαρή λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός «είναι σπάνια στα παιδιά». Και η πιθανότητα θανάτου εξαιτίας της «σχεδόν ανύπαρκτη». «Οι γονείς πρέπει να νιώθουν ήσυχοι πως τα παιδιά τους δεν κινδυνεύουν άμεσα, επιστρέφοντας στο σχολείο», πρόσθεσε.

1-2% των παγκόσμιων κρουσμάτων

Παγκόσμια δεδομένα για την εξάπλωση της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, δείχνουν ότι οι ανήλικοι αποτελούν το 1-2% των κρουσμάτων. Επιπλέον, η πλειονότητα των λοιμώξεων Covid-19 στις ηλικίες κάτω των 18 ετών είναι ήπιες ή ασυμπτωματικές.

Στη νέα μελέτη, οι Βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν την έκβαση 651 παιδιών και εφήβων που νοσηλεύτηκαν λόγω κορωνοϊού. Η νοσηλεία τους έγινε μεταξύ 17 Ιανουαρίου και 3 Ιουλίου 2020.

Τα έξι παιδιά που πέθαναν «είχαν σοβαρές συννοσηρότητες», έγραψαν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση BMJ. Επιπλέον, η θνησιμότητα 0,92% στους ανηλίκους είναι «εντυπωσιακά χαμηλή» σε σύγκριση με το 27% του συνολικού αριθμού των ασθενών.

Ο αριθμός αυτός ήταν 69.516 την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και κάλυπτε όλο το ηλικιακό φάσμα από 0 έως 106 ετών.