Κορωνοϊός: Πόσο προστατεύει την οικογένειά του κάθε άτομο που εμβολιάζεται

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι αποκαλύπτει μεγάλη μελέτη για τον αντίκτυπο που έχει στους γονείς, τα αδέλφια και τους παππούδες του, κάθε μέλος μιας οικογένειας που εμβολιάζεται εναντίον της COVID-19. Ποιο είναι το όφελος όταν εμβολιάζονται όλοι.

Οι ειδικοί λένε ασταμάτητα πως κάθε ένας από εμάς που εμβολιάζεται για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, προστατεύει τα πιο αδύναμα μέλη της οικογένειάς του, αλλά πόση είναι η προστασία που παρέχεται; Απάντηση στο ερώτημα δίνει μία νέα, μεγάλη μελέτη που υπολόγισε τι θα συμβεί αν εμβολιαστεί έστω και ένα (1) άτομο από κάθε οικογένεια.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 814.000 οικογένειες από τη Σουηδία. Κάθε μία είχε δύο έως πέντε μέλη και έτσι ο συνολικός πληθυσμός της μελέτης ξεπέρασε τα 1,78 εκατομμύρια άτομα.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τα μέλη των οικογενειών που είχαν αποκτήσει ανοσία, είτε μέσω ολοκληρωμένου εμβολιασμού είτε μέσω νόσου, έως τις 14 Απριλίου 2021. Ύστερα, κατέγραψαν τις λοιμώξεις που προκάλεσε ο κορωνοϊός έως τις 26 Μαΐου 2021 στα επίνοσα μέλη των οικογενειών τους. «Επίνοσα» αποκαλούνται τα άτομα που δεν έχουν αναπτύξει ανοσία.

Αποτέλεσμα: Έστω και ένα άτομο σε μία οικογένεια να ήταν εμβολιασμένο, ο κίνδυνος να αρρωστήσει ο κορωνοϊός τα υπόλοιπα μειωνόταν έως 61%. Και όσο περισσότερα μέλη εμβολιάζονταν, τόσο μεγαλύτερη προστασία αποκόμιζαν οι υπόλοιποι.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

Τα ευρήματα

Όπως εξηγούν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου,  Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ),  στη μελέτη συμπεριελήφθησαν στοιχεία από 1.789.728 άτομα από 814.806 οικογένειες. Από τα άτομα αυτά, τα 1.549.989 ήταν επίνοσα, δηλαδή ούτε είχαν νοσήσει ούτε είχαν εμβολιαστεί.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως διαγνώσθηκαν 88.797 νέα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Αντιστοιχούν στο 5,7% των επίνοσων ατόμων. Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων ήταν τα 51,6 έτη. Το 51% ήταν άνδρες.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης λοίμωξης COVID-19 ήταν αντιστρόφως ανάλογος με τον αριθμό των μελών της οικογένειας που είχαν ανοσία. Ειδικότερα:

  • Όταν ένα μέλος είχε ανοσία, τα υπόλοιπα είχαν 45-61% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την COVID-19
  • Όταν δύο μέλη είχαν ανοσία, τα υπόλοιπα διέτρεχαν 75-86% χαμηλότερο κίνδυνο
  • Όταν τρία μέλη είχαν ανοσία, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 91-94%
  • Όταν τέσσερα μέλη είχαν ανοσία, η προστασία από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός έφτανε το 97%

Και εναντίον της σοβαρής COVID-19

Αντιστοίχως, όσο αυξανόταν ο αριθμός των μελών της οικογένειας με ανοσία, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος για σοβαρή COVID-19. Επιπλέον, η προστασία άρχιζε από την πρώτη κιόλας δόση του εμβολίου, ενώ και η νόσηση παρείχε προστασία στα άλλα μέλη.

«Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη προοπτική μελέτη έδειξε πως όσο περισσότερα μέλη της οικογένειας έχουν ανοσία έναντι της COVID-19, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία και για τα επίνοσα άτομα», τονίζουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

Και καταλήγουν: «Σε αυτό το πλαίσιο, ο εμβολιασμός αναδεικνύεται ζωτικής σημασίας για την ανάσχεση της ενδοοικογενειακής αλυσίδας μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2».

Φωτογραφία: iStock