Κορωνοϊός: Οι έγκυοι που εμβολιάζονται, προστατεύουν και τα νεογέννητα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Πόσο προστατεύει τα νεογέννητα μωρά ο εμβολιασμός της μητέρας τους. Σε ποιο στάδιο της κυήσεως είναι πιο αποτελεσματικός ο εμβολιασμός. Τι ισχύει για τη μία δόση των εμβολίων.

Ο εμβολισμός των εγκύων για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν προστατεύει μόνο τις ίδιες από τον επικίνδυνο ιό, αλλά και τα αγέννητα μωρά τους, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Σε μικρή μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι οι μητέρες που κάνουν εμβόλια mRNA, περνούν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων στα μωρά τους.

Στην πραγματικότητα, όλα τα μωρά που ελέγχθηκαν κατά τη στιγμή της γέννησης είχαν προστατευτικά αντισώματα στο αίμα τους, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: «Ναι» στα εμβόλια για όλες τις εγκύους. Νέες οδηγίες από το CDC

Καταστροφικός ο κορωνοϊός στην εγκυμοσύνη. Σοκάρουν τα ευρήματα νέας μελέτης

Τα υψηλότερα επίπεδα είχαν τα μωρά, των οποίων οι μητέρες είχαν εμβολιαστεί πλήρως έως το μέσον της κυήσεως. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι με τη χρήση των εμβολίων, τα νεογέννητα είναι προστατευμένα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους από την COVID-19.

«Ολοένα περισσότερες μελέτες ενισχύουν την σημασία των εμβολίων κατά την εγκυμοσύνη. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει δύο ζωές αντί για μία», δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Ashley Roman, καθηγήτρια Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο.

Και συνέχισε: «Όταν τα μωρά γεννιούνται με αντισώματα, είναι προστατευμένα για αρκετούς μήνες της ζωής τους, όταν είναι πιο ευάλωτα σε κάθε λοίμωξη».

Η μελέτη

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με ανάλυση δειγμάτων από το ομφαλοπλακουντικό αίμα που συνέλλεξαν οι γιατροί στη διάρκεια 36 τοκετών.

Όλα τα νεογέννητα βρέθηκε να έχουν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Αυτό ίσχυε ακόμα και για μία μητέρα η οποία είχε λάβει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου.

Όλες οι έγκυοι είχαν εμβολιαστεί με τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech ή Moderna. Καμία έγκυος, εξ άλλου, δεν είχε ιστορικό προτέρας λοίμωξης COVID, καθώς όσες είχαν τέτοιο ιστορικό, αποκλείστηκαν από τη μελέτη.

Μολονότι η μελέτη ήταν μικρή «είναι ενθαρρυντικό το εύρημα ότι υπήρξαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων σε όλα τα νεογέννητα», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Jennifer Lighter.

Οι έγκυοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής COVID-19, αν τις μολύνει ο κορωνοϊός. Ωστόσο λιγότερες από δύο στις δέκα εμβολιάζονται εναντίον του.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη τους σε περισσότερες εγκύους για να εξακριβώσουν πόσο διαρκεί η προστασία στα νεογέννητα.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Obstetrics & Gynecology – Maternal Fetal Medicine.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν