Κορωνοϊός: Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο long Covid στα παιδιά

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβολιασμός
Τι έδειξε νέα, μεγάλη μελέτη σε εκατοντάδες χιλιάδες εμβολιασμένα παιδιά και εφήβους στις ΗΠΑ.

Ο εμβολιασμός  κατά του κορωνοϊού δεν προστατεύει τα παιδιά και τους εφήβους μόνο από τη σοβαρή νόσο. Μειώνει και τον κίνδυνο να αναπτύξουν long COVID, δηλαδή συμπτώματα που θα επιμείνουν για μήνες ή και χρόνια, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Pediatrics. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο κορωνοϊός έχει μολύνει περισσότερα από 676 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει σκοτώσει περισσότερα από 6,9 εκατομμύρια. Αν και συνήθως προκαλεί λιγότερο σοβαρή COVID στα παιδιά απ’ ό,τι στους ενήλικες, το 2,1% των σοβαρών περιστατικών αφορούν παιδιά.

Επιπλέον, και αυτά μπορεί να εκδηλώσουν εμμένοντα (επίμονα) συμπτώματα, όπως:

  • «Θόλωμα» του μυαλού
  • Δύσπνοια
  • Γαστρεντερική δυσλειτουργία
  • Γενικευμένοι πόνοι και κόπωση
  • Φλεγμονώδεις αντιδράσεις ή καρδιολογικά προβλήματα

Έως πρότινος, όμως, καμία μελέτη δεν είχε αξιολογήσει σε μεγάλο δείγμα παιδιών τις πιθανότητες να προστατεύει ο εμβολιασμός από αυτές τις αρνητικές εκβάσεις.

Η νέα μελέτη

Το κενό αυτό θέλησε να καλύψει η νέα μελέτη, η οποία βασίσθηκε σε δεδομένα από 17 ασφαλιστικούς φορείς των ΗΠΑ. Τα δεδομένα αφορούσαν 1.037.936 παιδιά και εφήβους, ηλικίας 5-17 ετών. Ειδικότερα επρόκειτο για:

  • 480.498 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών
  • 719.519 εφήβους ηλικίας 12-17 ετών

Το 55% εξ αυτών είχαν κάνει τουλάχιστον ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο το 84% των εμβολιασμένων παιδιών είχαν κάνει δύο ή περισσότερες δόσεις.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, η συχνότητα της πιθανής long COVID ήταν 4,5% και της επιβεβαιωμένης 0,7%. Οι ερευνητές υπολόγισαν πως ο εμβολιασμός μείωνε κατά μέσον όρο 41,7% τον κίνδυνο εκδηλώσεως long COVID τους πρώτους 12 μήνες από τη διενέργειά του.

Η προστασία που παρείχε ο εμβολιασμός ήταν υψηλότερη στους εφήβους. Ο κίνδυνος να εκδηλώσουν long COVID μειωνόταν κατά 50,3%, κατά μέσον όρο. Στα παιδιά μειωνόταν λιγότερο (23,8%).

Επιπλέον, η προστασία παρουσίαζε φθίνουσα πορεία με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, ο εμβολιασμός μείωνε τον κίνδυνο για long COVID:

  • Κατά 61,4% τους 6 πρώτους μήνες από τη διενέργειά του
  • Κατά 10,6% στους 18 μήνες

Η διακύμανση αυτή είναι εύλογη, δεδομένου ότι φθίνει με τον χρόνο και η προστασία των εμβολίων.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι καθώς ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες σοβαρής COVID στα παιδιά, τα προστατεύει και από την μακροχρόνια (ή εμμένουσα) μορφή της, δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Charles Bailey, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Φωτογραφία: iStock