Κορονοϊός: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος νοσηλείας για τα παιδιά με μη ελεγχόμενο άσθμα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
COVID-19
Τα παιδιά πέντε έως 17 ετών με ανεπαρκώς ελεγχόμενο άσθμα, τα οποία μολύνονται από κορονοϊό, είναι πιθανότερο να χρειαστούν νοσηλεία, σε σχέση με τα παιδιά των οποίων το άσθμα ελέγχεται καλά, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα από τη Σκωτία.

Είναι η πρώτη μελέτη που κάνει αυτή τη διαπίστωση και αναδεικνύει την ανάγκη τα παιδιά με κακά ελεγχόμενο άσθμα να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19.

Τα παιδιά αυτά, τα οποία έχουν νοσηλευθεί λόγω άσθματος στο παρελθόν ή έχουν κάνει δύο ή περισσότερες θεραπείες με στεροειδή για το άσθμα τους κατά τα τελευταία δύο χρόνια, αν αρρωστήσουν με Covid-19, έχουν τρεις έως έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν σε νοσοκομείο, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους χωρίς άσθμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αζίζ Σεΐκχ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό «The Lancet Respiratory Medicine«, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 753.000 παιδιά και εφήβους, εκ των οποίων 64.463 (8,4%) είχαν διαγνωσμένο άσθμα. Από αυτά τα παιδιά, 4.339 (6,8%) είχαν επιβεβαιωμένη μόλυνση από κορονοϊό και 67 (1,5%) είχαν νοσηλευθεί με Covid-19. Εννέα εισήχθησαν σε ΜΕΘ ή πέθαναν.

Η συγκριτική ανάλυση έδειξε ότι τα παιδιά με όχι καλά ελεγχόμενο άσθμα ήταν πιθανότερο να εισαχθούν στο νοσοκομείο με Covid-19 (548 νοσηλείες ανά 100.000 παιδιά) σε σχέση με τα παιδιά με καλά ελεγχόμενο άσθμα (94 νοσηλείες ανά 100.000 παιδιά) ή με τα παιδιά χωρίς άσθμα (55 νοσηλείες ανά 100.000 παιδιά).

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά με κακά ελεγχόμενο άσθμα είχαν τριπλάσιο έως εξαπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας λόγω Covid-19 σε σχέση με εκείνα χωρίς άσθμα.

Από την άλλη, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο και σοβαρής νόσησης λόγω κορονοϊού παραμένει χαμηλός γι’ αυτά τα παιδιά (ένα παιδί στα 380 με κακά ελεγχόμενο άσθμα χρειάζεται τελικά νοσηλεία λόγω Covid-19).

Ο δρ Σεΐκχ τόνισε ότι «το βασικό που πρέπει να κρατήσουμε από τη νέα μελέτη, είναι ότι είναι κρίσιμο να κρατήσουμε υπό έλεγχο το άσθμα των παιδιών, καθώς κάτι τέτοιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω Covid-19. Ο εμβολιασμός αυτών των παιδιών παρέχει ένα επιπρόσθετο σημαντικό επίπεδο προστασίας τους από σοβαρές εκβάσεις της νόσου Covid-19».

Το άσθμα είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις στα παιδιά, καθώς από αυτό πάσχουν περίπου 78 εκατομμύρια άτομα ηλικίας πέντε έως 19 ετών παγκοσμίως.

Οι αιτίες που μπορούν να πυροδοτήσουν το παιδικό άσθμα, είναι πολλαπλές, μεταξύ άλλων οι αναπνευστικοί ιοί. Εκτός από τα παιδιά, υπάρχουν ενδείξεις ότι και οι ενήλικες με κακά ελεγχόμενο άσθμα κινδυνεύουν περισσότερο από πιο σοβαρή Covid-19.

Μια δεύτερη βρετανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο παιδιατρικό περιοδικό «Archives of Disease in Childhood«, δείχνει ότι τα παιδιά με καλά ελεγχόμενο άσθμα είναι λιγότερο πιθανό να πέφτουν θύματα εκφοβισμού («μπούλινγκ») από τους συμμαθητές τους και άλλα παιδιά.

Το αντίστροφο ισχύει για τα παιδιά με κακά ελεγχόμενο άσθμα, τα οποία είναι πιο ευάλωτα σε πιέσεις από τους συνομηλίκους τους. Το «μπούλινγκ» που σχετίζεται με το άσθμα, ήταν τρεις φορές πιθανότερο στα παιδιά που περιγράφουν το άσθμα τους ως «πολύ κακό’.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτό: iStock