Κορωνοϊός – Καμπανάκι για τις εγκύους από το CDC: «Εμβολιασθείτε επειγόντως»

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Επείγουσα ανακοίνωση (health alert) από τον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό. Ποιες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πρέπει να εμβολιαστούν «επειγόντως» κατά του κορωνοϊού. Ποιοι είναι οι δυνητικοί κίνδυνοι.

Έκκληση προς όλες τις γυναίκες που είναι έγκυοι ή γέννησαν προσφάτως να εμβολιαστούν κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, απηύθυνε ο κορυφαίος υγειονομικός οργανισμός των ΗΠΑ.

Σε επείγουσα σύσταση που εξέδωσαν τα αμερικανικά, ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), συνιστούν άμεσο εμβολιασμό και σε όσες  θηλάζουν τα μωρά τους ή προγραμματίζουν μια εγκυμοσύνη.

Η COVID-19 συνιστά σοβαρή απειλή για τις εγκύους, λένε οι ειδικοί. Η εγκυμοσύνη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, αφήνοντας τις γυναίκες εκτεθειμένες στην COVID-19, εξηγούν.

Δυστυχώς όμως λιγότερες από μία στις τρεις (το 31% στις ΗΠΑ) κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα CDC. Επακόλουθο; Χιλιάδες έγκυοι έχουν εισαχθεί στα αμερικανικά νοσοκομεία και περισσότερες από 160 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός στην εγκυμοσύνη είναι αρκετά συχνά και στη χώρα μας. Σε πρόσφατη μελέτη, λ.χ., εντάχθηκαν 36 έγκυοι με συμπτωματική COVID από μία και μόνη κλινική, την Γ’ Πανεπιστημιακή Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Αττικό Νοσοκομείο.

Στις αρχές Ιουνίου, εξ άλλου, είχε γίνει γνωστό ότι διερευνώνται τέσσερα περιστατικά θανάτου εμβρύων στο τρίτο τρίμηνο της κυήσεως. Τα περιστατικά είχαν σημειωθεί σε ισάριθμες περιοχές της Ελλάδας. Οι ειδικοί είχαν διαπιστώσει ότι αιτία του ενδομήτριου θανάτου ήταν σοβαρή φλεγμονή στον πλακούντα που είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός. Επιπλέον, έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά εγκύων που χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική.

«Τα CDC συνιστούν ισχυρά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 πριν ή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα οφέλη του υπερτερούν των γνωστών ή δυνητικών κινδύνων», αναφέρουν τα CDC στην επείγουσα ανακοίνωσή τους (health alert).

Μεγαλύτερη θνησιμότητα τον Αύγουστο

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν, έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2021 είχαν επιβεβαιωθεί στις ΗΠΑ 125.000 κρούσματα COVID σε εγκύους. Περισσότερες από 22.000 χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Οι 161 από τις ασθενείς, έχασαν τη ζωή τους.

Στο σχεδόν 97% των περιπτώσεων, οι νοσηλευόμενες έγκυοι δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι οι περισσότεροι θάνατοι μεταξύ τους καταγράφηκαν τον Αύγουστο 2021. Ανήλθαν σε 22. Τον Αύγουστο είχε επικρατήσει (και) στις ΗΠΑ το στέλεχος Δέλτα που δημιούργησε ο κορωνοϊός.

Και το αντιγριπικό εμβόλιο

Όπως, όμως, προαναφέρθηκε, ο ιός είναι επικίνδυνος και για τα μωρά. Η COVID-19 στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Ή τα βρέφη μπορεί να γεννηθούν τόσο άρρωστα, ώστε να χρειασθούν άμεση νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Φροντίδας Νεογνών. «Έχουν επίσης αναφερθεί και άλλες αρνητικές εκβάσεις, όπως θνησιγένεια», τονίζουν τα CDC.

Τα εμβόλια για την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη, δήλωσε σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου η διευθύντρια των CDC Dr. Rochelle Walensky. Επιπλέον, μέρος των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός τους περνούν και στα νεογέννητα. Έτσι είναι και τα μωρά προστατευμένα από την COVID.

Η Dr. Walensky συνέστησε, τέλος, στις εγκύους να μην αμελήσουν εφέτος να κάνουν και το αντιγριπικό εμβόλιο.

Φωτογραφία: iStock