Κορωνοϊός: Η Όμικρον προκαλεί ένα απρόσμενο σύμπτωμα στα παιδιά, λένε γιατροί στις ΗΠΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Γιατροί στις ΗΠΑ προειδοποιούν τους γονείς ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί υλακώδη βήχα στα παιδιά. Ο βήχας αυτός δεν είναι αθώος, καθώς οφείλεται στη λαρυγγίτιδα και εκδηλώνεται επειδή παρεμποδίζεται η αναπνοή του παιδιού.

Η παραλλαγή Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός προκαλεί σε πολλά παιδιά ένα απρόσμενο σύμπτωμα, το οποίο δεν υπήρχε με τις προηγούμενες και προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους γονείς.

Το σύμπτωμα αυτό είναι ο υλακώδης βήχας, δηλαδή ένας βήχας που θυμίζει γαύγισμα σκύλου. Ο βήχας αυτός αναπτύσσεται όταν προκληθεί οίδημα (πρήξιμο) στο ανώτερο αναπνευστικό. Το οίδημα συνήθως εντοπίζεται γύρω από τις φωνητικές χορδές (στον λάρυγγα) και στην τραχεία. Η ανάπτυξή του προκαλεί στένωση στον λάρυγγα και δυσκολία στην αναπνοή.

Επειδή τα παιδιά έχουν μικρότερο λάρυγγα απ’ ό,τι οι ενήλικες, η λαρυγγίτιδα προκαλεί συχνότερα υλακώδη βήχα στις ηλικίες κάτω των 5 ετών. Ο βήχας αυτός κατά κανόνα εκδηλώνεται τη νύχτα. Συνήθως ξυπνά τα παιδιά και τα τρομάζει, επειδή δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Μάλιστα, καθώς τα παιδιά προσπαθούν να πάρουν ανάσα, ακούγεται συχνά και ένα υψίσυχνο σφύριγμα.

Όπως αναφέρει το CNN, ο υλακώδης βήχας συχνά υποχωρεί σε περίπου πέντε ημέρες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου δεν καταπραΰνεται με την απλή φροντίδα στο σπίτι. Έτσι, οι γονείς αναγκάζονται να μεταφέρουν το παιδί στο νοσοκομείο. Στην πραγματικότητα, όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο σοβαρότερη μπορεί να είναι η πορεία της λαρυγγίτιδάς του.

Οι γιατροί γνώριζαν έως τώρα ότι ο υλακώδης βήχας συνήθως προκαλείται από ορισμένους ιούς, κυρίως τους ιούς της παραγρίπης (parainfluenza),  και σπανιότερα από βακτήρια. Τώρα, νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός και συγκεκριμένα η παραλλαγή Όμικρον πρέπει να προστεθεί σε αυτούς.

Νέα δεδομένα

Σε μία νέα μελέτη, επιστήμονες από το Νοσοκομείο Παίδων του Σηάτλ εξέτασαν 508 παιδιά που μεταφέρθηκαν στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου τους με υλακώδη βήχα. Τα 401 από αυτά είχαν μεταφερθεί την περίοδο που επικρατούσε η παραλλαγή Δέλτα. Τα 107 μεταφέρθηκαν τους μήνες που επικράτησε η παραλλαγή Όμικρον.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τους τελευταίους μήνες ήταν πολύ πιθανότερο να αποτελεί ο κορωνοϊός την αιτία του υλακώδη βήχα. Στην πραγματικότητα:

  • Την εποχή της παραλλαγής Όμικρον, ο κορωνοϊός ήταν η αιτία του υλακώδη βήχα στο 48,2% των περιπτώσεων
  • Την εποχή της παραλλαγής Δέλτα, μόνο το 2,8% των παιδιών που εξετάστηκαν ήταν θετικά στον κορωνοϊό

«Ολοένα περισσότεροι από τους μικρούς ασθενείς μας διαγιγνώσκονται με κορωνοϊό. Αυτό δεν το είχαμε δει στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Ashley Keilman, από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου.

Κίνδυνος εισαγωγής στην εντατική

«Η παραλλαγή Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός προσβάλλει περισσότερο το ανώτερο αναπνευστικό και πολλοί νομίζουν ότι μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα», προσθέτει ο λοιμωξιλόγος Dr. Indi Trehan, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Ωστόσο ο υλακώδης βήχας στα μικρά παιδιά μπορεί να αποδειχθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα. Έχουμε παιδάκια που κατέληξαν στην εντατική εξαιτίας του».

Τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς, εξ άλλου, ο υλακώδης βήχας «είναι ένα από τα πιο τρομακτικά συμπτώματα», προσθέτει. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από το να βλέπεις το παιδί σου να μην μπορεί να αναπνεύσει».

Το μεγάλο ερώτημα για τους γονείς είναι τι μπορούν να κάνουν για να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Η μόνη λύση, λένε οι ειδικοί, είναι να μην τα μολύνει ο κορωνοϊός. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τόσο τα ίδια όσο και οι γύρω τους θα τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας. Και φυσικά οι μεγάλοι θα εμβολιαστούν κατά της COVID, αν δεν το έχουν ήδη κάνει.

Φωτογραφία: iStock