Κορωνοϊός: Για πόσο καιρό τον μεταδίδουν τα ασυμπτωματικά παιδιά

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι πολλά παιδιά φέρουν τον κορωνοϊό στο αναπνευστικό τους για πολλές μέρες μετά την αρχική διάγνωση.

Προβληματισμό δημιουργεί στους επιστήμονες ο ρόλος των παιδιών στην διασπορά του νέου κορωνοϊού. Αν και πλέον γνωρίζουν καλά πως ο κορωνοϊός Covid-19 δύσκολα θα αρρωστήσει τα ίδια βαριά ή θα απειλήσει τη ζωή τους, ολοένα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι τον διασπείρουν ευρέως.

Την άποψη αυτή ενισχύει μία νέα μελέτη, η οποία αποκαλύπτει πως ακόμα και τα ασυμπτωματικά παιδιά μπορεί να μεταδίδουν σιωπηρά επί εβδομάδες. Και αυτό, διότι τον φέρουν στο αναπνευστικό τους επί 14 ημέρες κατά μέσον όρο.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Τα παιδιά είναι πιο μεταδοτικά από τους ενήλικες – Μελέτη του Χάρβαρντ

Κορωνοϊός: Πως εκδηλώνεται η λοίμωξη στα παιδιά – Οι διαφορές ανά ηλικία

Ωστόσο μερικά ασυμπτωματικά παιδιά είναι φορείς του ιού για λιγότερες ημέρες και άλλα φτάνουν τις τρεις εβδομάδες! Στον αντίποδα, τα παιδιά που εκδηλώνουν συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, τον φέρουν στο αναπνευστικό τους επί σχεδόν 18 ημέρες κατά μέσον όρο.

Οι ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ εκτιμούν πως τα ευρήματα αυτά δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να τίθενται γρήγορα σε καραντίνα τα παιδιά. Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν τοπικές εξάρσεις στις κοινότητές τους. Ο μόνος σκόπελος είναι πως μπορούν να εντοπιστούν τα ασυμπτωματικά παιδιά.

Το 63% μολύνθηκαν στο σπίτι

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 91 παιδιά από τη Νότια Κορέα. Οι γιατροί τα είχαν ελέγξει για κορωνοϊό είτε επειδή είχαν ύποπτα συμπτώματα είτε στο πλαίσιο ιχνηλάτησης άλλων περιστατικών. Από το σύνολο των παιδιών:

  • Το 22% ήσαν και παρέμειναν ασυμπτωματικά
  • Το 58% είχαν συμπτώματα πριν καν υποβληθούν στον πρώτο έλεγχο για τον κορωνοϊό
  • Το 20% εκδήλωσαν αργότερα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα παρουσίαζαν μεγάλη ετερογένεια. Κυμαίνονταν από βήχα και συνάχη έως πόνο στην κοιλιά, διάρροια και απώλεια όσφρησης και γεύσης. Επιπλέον, στην πλειονότητα των περιπτώσεων (στο 63%) οι ανήλικοι ασθενείς είχαν μολυνθεί από μέλη των οικογενειών τους.

Πόσο καιρό ήταν ανιχνεύσιμος ο κορωνοϊός

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τα παιδιά επί τρεις εβδομάδες, επαναλαμβάνοντας τακτικά το τεστ για τον κορωνοϊό. Το RNA του ανιχνευόταν στα δείγματα που λάμβαναν επί 2,5 εβδομάδες κατά μέσον όρο. Ωστόσο:

  • Στα ασυμπτωματικά παιδιά η μέση διάρκεια ανίχνευσης του ιού ήταν 14,1 ημέρες
  • Στα συμπτωματικά η μέση διάρκεια ανίχνευσης ήταν 17,6 ημέρες

Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις ο κορωνοϊός ήταν ανιχνεύσιμος μέχρι και 3 εβδομάδες μετά το πρώτο τεστ. Επρόκειτο για:

  • Το τουλάχιστον 20% των ανηλίκων χωρίς συμπτώματα
  • Σχεδόν τους μισούς μικρούς ασθενείς με συμπτώματα

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματα αυτά είναι ανησυχητικά διότι υποδηλώνουν πως πολλά παιδιά με κορωνοϊό δεν γίνονται αντιληπτά. Επομένως υπάρχει κίνδυνος να διασπείρουν εν αγνοία τους τον ιό στην κοινότητά τους. Τονίζουν, ωστόσο, πως αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί με περαιτέρω μελέτες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Pediatrics.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν