Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer για εφήβους 16-17 ετών στις ΗΠΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλιο
Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech είναι το πρώτο που χορηγείται ως ενισχυτική δόση σε εφήβους ηλικίας 16-17 ετών. Θα χορηγείται τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Επείγουσα έγκριση στην ενισχυτική, τρίτη δόση από το εμβόλιο της Pfizer για  εφήβους ηλικίας 16-17 ετών, προχώρησε η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ. Η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) έλαβε την απόφασή της σε μια περίοδο όπου αυξάνονται εκ νέου οι λοιμώξεις και οι νοσηλείες από COVID-19 σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες.

Λαμβάνεται επίσης τη στιγμή που αρχίζει να εξαπλώνεται στη χώρα το ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον, που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Σύμφωνα με την απόφαση της FDA, η τρίτη δόση από το εμβόλιο θα χορηγείται τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη  δεύτερη.

Όπως δήλωσε η ασκούσα καθήκοντα επιτρόπου στην FDA Dr. Janet Woodcock, η τρίτη δόση σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα προστασίας αποτελούν τις «μοναδικές αποτελεσματικές μεθόδους» για να καταπολεμηθεί η πανδημία. Τα άλλα μέτρα, εξήγησε, είναι:

  • Η χρήση μάσκας
  • Η αποφυγή της πολυκοσμίας
  • Η αποφυγή των χώρων που δεν αερίζονται καλά

«Καθώς θα συγκεντρωνόμαστε σε κλειστούς χώρους με φίλους και συγγενείς για τις γιορτές, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα προληπτικά μέτρα», τόνισε. «Το στέλεχος Δέλτα αλλά και το Όμικρον, εξαπλώνονται ασταμάτητα. Ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη ασπίδα εναντίον της COVID-19».

«Το λογικό, επόμενο βήμα»

Το εμβόλιο της Pfizer κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός χορηγείται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο σε νέους 16 ετών και άνω. «Τα οφέλη του σαφώς υπερκαλύπτουν τους όποιους δυνητικούς κινδύνους», δήλωσε ο Dr. Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης & Έρευνας Βιολογικών Προϊόντων (CBER) της FDA.

Δυστυχώς, όμως, η προστασία από τη δεύτερη δόση του φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό συμβαίνει τόσο στους ενήλικες, όσο και στους μεγαλύτερους εφήβους. Επομένως, η τρίτη δόση «είναι το λογικό, επόμενο βήμα», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, την απόφαση της FDA αναμένεται να επικυρώσουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), στην Ατλάντα.

Η εταιρεία Pfizer είχε ζητήσει στα τέλη του Νοεμβρίου την άδεια για την τρίτη δόση από το εμβόλιο στους εφήβους. Το εμβόλιό της είναι το πρώτο που εγκρίνεται για τον σκοπό αυτό στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Φωτογραφία: iStock