Κορωνοϊός: Αυτά τα υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής Covid στα παιδιά

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι έδειξε μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ. Αναλύθηκαν δεδομένα από δεκάδες χιλιάδες παιδιά που εξετάστηκαν ή/και νοσηλεύθηκαν σε περισσότερα από 800 αμερικανικά νοσοκομεία. Ποια παιδιά διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στην εντατική.

Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος για τα παιδιά με πολύπλοκα προβλήματα υγείας και με ορισμένα υποκείμενα νοσήματα, αναφέρουν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19 σε χιλιάδες παιδιά, που εξετάστηκαν ή νοσηλεύθηκαν εξαιτίας της Covid-19 σε 872 νοσοκομεία των ΗΠΑ. Όπως διαπίστωσαν, περισσότερα από ένα στα τέσσερα έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα. Απ’ όσα εισήχθησαν, όμως, πάνω από έξι στα δέκα έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Επιπλέον, ορισμένα υποκείμενα νοσήματα συσχετίστηκαν με σημαντική αύξηση των πιθανοτήτων σοβαρής νόσου και νοσηλείας.

Ειδικότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 43.465 παιδιά και εφήβους. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 12 έτη (κυμαινόταν από 4 έως 16 ετών). Όλα διακομίστηκαν στα νοσοκομεία εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός την περίοδο Μάρτιος 2020 – Ιανουάριος 2021.

Το 28,7% από αυτά έπασχαν από ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα. Συνολικώς, οι ερευνητές εντόπισαν 18 υποκείμενα νοσήματα στα παιδιά που εξετάστηκαν στα νοσοκομεία. Τα πιο συχνά ήταν:

  • Άσθμα (10,2% των παιδιών)
  • Νευροαναπτυξιακές διαταραχές (το 3,9%)
  • Αγχώδεις διαταραχές και φοβίες (3,2%)
  • Καταθλιπτικές διαταραχές (2,8%)
  • Παχυσαρκία (2,5%)

Εισαγωγή στο νοσοκομείο

Από τα παιδιά αυτά, το 9,9% (συνολικώς 4.302) χρειάσθηκαν τελικά στο νοσοκομείο. Τα 1.273 από αυτά (το σχεδόν 30%) χρειάσθηκαν νοσηλεία στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Τα 277 χρειάσθηκαν και διασωλήνωση, ενώ τα 38 έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Από τα παιδιά που εισήχθησαν στο νοσοκομείο, το σχεδόν 63% (τα 2.708) έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός συσχετίστηκε ισχυρά με δύο από αυτά:

  • Τον τύπου 1 διαβήτη (ο ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης – σχεδόν πενταπλασίαζε τον κίνδυνο να γίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο)
  • Την παχυσαρκία (τριπλασίαζε τον κίνδυνο)

Ωστόσο ο κίνδυνος να χρειασθούν τα παιδιά εισαγωγή στην εντατική, συσχετιζόταν ιδιαιτέρως με:

  • Τον τύπου 1 διαβήτη (ο κίνδυνος ήταν 2,38 φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι στα παιδιά χωρίς διαβήτη)
  • Τις καρδιακές και κυκλοφορικές συγγενείς (εκ γενετής) ανωμαλίες (ο κίνδυνος ήταν 1,72 φορές μεγαλύτερος)
  • Την επιληψία και τις επιληπτικές κρίσεις (ο κίνδυνος ήταν 1,71 φορές μεγαλύτερος)
  • Την παχυσαρκία (ο κίνδυνος ήταν 1,42 φορές μεγαλύτερος)
  • Την ιδιοπαθή υπέρταση (ο κίνδυνος ήταν 1,39 φορές μεγαλύτερος)

Η προωρότητα

Ειδικά στα μικρότερα παιδιά, ισχυρός παράγοντας κινδύνου για εισαγωγή στην ΜΕΘ ήταν η προωρότητα. Στην πραγματικότητα, όσα είχαν γεννηθεί πρόωρα είχαν 1,83 φορές περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής στην εντατική.

Επιπλέον, τα παιδιά με πολύπλοκα χρόνια νοσήματα διέτρεχαν σχεδόν οκταπλάσιο κίνδυνο να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Είχαν επίσης 2,86 περισσότερες πιθανότητες από τα υπόλοιπα να χρειασθούν εισαγωγή στην εντατική.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.