Κοριτσάκι στη Βρετανία το μοναδικό στην Ευρώπη με σπάνιο τύπο καρκίνου

  • Ρούλα Τσουλέα
κοριτσάκι
Το κοριτσάκι φέρει όγκο με μία σπάνια μετάλλαξη. Οι γιατροί του δεν μπόρεσαν να βρουν άλλο περιστατικό στην Ευρώπη.

Ένα κοριτσάκι ηλικίας μόλις 2 ετών στη Βρετανία διαγνώστηκε με μία μορφή καρκίνου του εγκεφάλου που είναι τόσο σπάνια, ώστε οι γιατροί του πιστεύουν πως είναι το μοναδικό καταγεγραμμένο περιστατικό στην Ευρώπη.

Η μικρούλα Orla Tuckwell ζει στο Χέρτφορντσιρ με τους γονείς και τα δύο αδελφάκια της. Η οικογένειά της περιέγραψε πως «ο κόσμος τους σωριάστηκε σε συντρίμμια» όταν έμαθαν από τι έπασχε.

Το κοριτσάκι είχε για εβδομάδες πέρυσι το καλοκαίρι συχνούς και βίαιους εμέτους. Αρχικά οι γιατροί τους απέδιδαν σε γαστρεντερίτιδες της εποχής. Όταν, όμως, άρχισε να παρουσιάζει αλλαγές στον καρδιακό παλμό και στην αρτηριακή πίεσή της, άρχισαν να υποψιάζονται ότι κάτι άλλο συμβαίνει.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, όταν το κοριτσάκι ήταν μόλις 20 μηνών, διαγνώστηκε με μυελοβλάστωμα. Το μυελοβλάστωμα είναι ο συνηθέστερος τύπος όγκου του εγκεφάλου στα παιδιά. Ωστόσο οι βιοψίες της Orla έδειξαν ότι ο δικός της καρκίνος φέρει μία εξαιρετικά σπάνια μετάλλαξη.

«Ο κόσμος μας σωριάστηκε σε συντρίμμια. Ο ογκολόγος της Orla συζήτησε με άλλους ειδικούς, προσπαθώντας να βρει άλλο αντίστοιχο περιστατικό στην Ευρώπη. Δεν μπόρεσε να βρει κανένα», είπε η 37χρονη μητέρα της, Ναόμι.

Τέσσερα χειρουργεία

Από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα, το κοριτσάκι έχει χειρουργηθεί τέσσερις φορές. Κάνει επίσης εξαντλητική χημειοθεραπεία. Λόγω των θεραπειών έχει παρουσιάσει μερική απώλεια της ομιλίας και της ακοής. Έχει επίσης μειωθεί η κινητικότητά της.

Ωστόσο, «αφού δεν βρήκαν άλλα, ανάλογα περιστατικά, οι γιατροί δεν ξέρουν αν της δίνουν την σωστή δόση χημειοθεραπείας», πρόσθεσε η μητέρα της. «Αν αποτύχει η θεραπεία, μπορεί να υποτροπιάσει».

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Independent, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τη μικρή. Και αυτό, διότι οι γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς της ότι δεν μπορεί να κάνει άλλη θεραπεία, όπως ακτινοθεραπεία, πριν γίνει 3 ετών.

Η οικογένειά της συγκεντρώνει τώρα χρήματα για την αποκατάσταση των προβλημάτων που ήδη αντιμετωπίζει, αλλά και για να την στείλει στο εξωτερικό αν παραστεί ανάγκη.

Φωτογραφία: iStock