Κολικοί στα μωρά: Πως αντιμετωπίζονται;

  • Iatropedia
Όταν ένα μωρό κλαίει για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα, για περισσότερο από τρεις ημέρες την εβδομάδα, για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες τότε το πιθανότερο είναι να υποφέρει από κολικούς. Οι κολικοί είναι και συχνοί και επώδυνοι. Συνήθως κρατάνε μέχρι τους 3-4 μήνες. Πως αντιμετωπίζονται; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί!

γράφει η Αθηνά Θ. Λάνη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Τα συμπτώματα των κολικών σε ένα νεογέννητο είναι το συνεχές κλάμα χωρίς προφανή αιτία (πείνα, άλλαγμα πάνας). Μερικές φορές η κοιλιά του μωρού ακούγεται σαν να βουίζει και τα το μωρό τραβάει τα πόδια του προς την κοιλιά. ΟΙ κολικοί έρχονται με κρίσεις, που σημαίνει πως για κάποιες ώρες εκείνο είναι ήσυχο και δεν πονάει.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τους κολικούς. Κάθε γονέας έχει το δικό του τρόπο αντιμετώπισης αλλά αυτό που προέχει είναι η ψυχραιμία. Θυμηθείτε ότι είναι μια περίοδος που θα περάσει από μόνη της. Μερικές φορές οι γονείς θυμώνουν, και απελπίζονται, όταν το μωρό τους υποφέρει από κολικούς. Αυτά είναι φυσιολογικά και κοινά συναισθήματα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, όπως:

-Βεβαιωθείτε ότι το μωρό δεν κρυώνει, δεν πεινάει, και δε θέλει άλλαγμα.

-Ακόμα και τα νεογέννητα μωρά μπορούν να αισθανθούν άγχος. Αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, γι’ αυτό κρατήστε όσο το δυνατό την ηρεμία σας.

Αθηνά Θ. Λάνη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: athinalani@yahoo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πονοκέφαλοι των μαμάδων, ευθύνονται για τους κολικούς των νεογέννητων!!!