Καμπανάκι από τους γιατρούς: Ο κορωνοϊός διπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων στα παιδιά

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη, με εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και εφήβους που νόσησε ο κορωνοϊός. Ποιες παθήσεις είναι συχνότερες στα παιδιά με ιστορικό COVID. Τι λένε οι ειδικοί

Τα παιδιά και οι έφηβοι που αρρωσταίνει ο κορωνοϊός έχουν ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν ορισμένα σοβαρά νοσήματα μετά την ανάρρωσή τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε νέα, μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η COVID σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως παθήσεων, όπως η φλεγμονή στην καρδιά και οι θρομβώσεις βαθιά μέσα στο πόδι ή στον πνεύμονα.

Αυτού του είδους και άλλα προβλήματα που εντόπισαν είναι εξαιρετικά σπάνια στους ανηλίκους που δεν αρρωσταίνει ο κορωνοϊός, αναφέρουν οι ειδικοί.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR). Την επιθεώρηση αυτή εκδίδουν τα αμερικανικά, ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, προγενέστερες μελέτες έχουν καταγράψει τις παθήσεις που αναπτύσσονται μετά την COVID στους ενήλικες. Ωστόσο είναι λιγοστά τα αντίστοιχα δεδομένα στους ανηλίκους 17 ετών και κάτω. Για να μάθουν περισσότερα εξέτασαν την πορεία της υγείας:

  • 781.419 παιδιών και εφήβων που νόσησε ο κορωνοϊός
  • 2,3 εκατομμυρίων συνομηλίκων τους χωρίς COVID-19

Η μέση ηλικία των παιδιών ήταν τα 12 έτη. Οι επιστήμονες εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους και τις εργαστηριακές εξετάσεις που είχαν κάνει τα παιδιά μεταξύ 1 Μαρτίου 2020 και 31 Ιανουαρίου 2022. Στόχος τους ήταν να εξακριβώσουν αν υπήρχε συσχέτιση με 15 συγκεκριμένες παθήσεις.

Ο χρόνος παρακολούθησης κάθε παιδιού ήταν τουλάχιστον 60 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της COVID.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, τα παιδιά που είχε νοσήσει ο κορωνοϊός διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νέα, υποτροπιάζοντα ή συνεχιζόμενα προβλήματα 4 ή περισσότερες εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους. Σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους χωρίς COVID είχαν:

  • Διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν οξεία πνευμονική εμβολή (θρόμβο στον πνεύμονα)
  • Διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν φλεγμονή στην καρδιά (μυοκαρδίτιδα) και εξασθένηση της καρδιάς (μυοκαρδιοπάθεια)
  • 87% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβο σε φλέβα βαθιά μέσα στο πόδι (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση)
  • 32% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν οξεία και μη ειδική νεφρική ανεπάρκεια
  • 23% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τύπου 1 διαβήτη (ο ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης)

Οι παθήσεις αυτές ήταν σπάνιες στα παιδιά που είχε νοσήσει ο κορωνοϊός, παρά την αύξηση του κινδύνου. Δεν παύει όμως να τις εκδήλωσαν περισσότερα από 2.500 παιδιά.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι οι κίνδυνοι που κρύβει ο κορωνοϊός για τα παιδιά, τόσο κατά την οξεία φάση όσο και αργότερα, είναι αληθινοί, ανησυχητικοί και δυνητικά πολύ σοβαροί», σχολίασε ο Dr. Stuart Berger, επικεφαλής του Τομέος Καρδιολογίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP).

«Το μήνυμα που πρέπει να πάρουμε από αυτή την μελέτη είναι πως πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τον κορωνοϊό, ιδίως με τον εμβολιασμό», πρόσθεσε ο Dr. Berger, ο οποίος είναι καθηγητής Παιδοκαρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Φωτογραφία: iStock