Ιώσεις: Πώς να προστατεύσω το παιδί μου;

  • Iatropedia
Τί πιο συχνό από τις λοιμώξεις και τις ιώσεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά αυτή την εποχή; Υπάρχουν τρόποι για να προστατεύσετε τα παιδιά σας!

Τα παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στο σχολείο, τον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο. Εκεί έρχονται σε επαφή καθημερινά με πολλά μικρόβια, είτε του περιβάλλοντος, είτε κάποιου παιδιού με κάποια λοίμωξη (συνήθως του αναπνευστικού συστήματος).

Οι ιώσεις και γενικά οι λοιμώξεις στην παιδική και σχολική ηλικία είναι πολύ συχνές, υπάρχουν όμως τρόποι να “θωρακίσετε” τα παιδιά σας. Ακολουθούν 6 χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς για την αποφυγή μετάδοσης λοιμώξεων στο χώρο του σχολείου:

* Μάθετε στα παιδιά σας να πλένουν χέρια τους στο σπίτι και στο σχολείο: ειδικά μετά την τουαλέτα και πριν αρχίσουν να τρώνε το οποιοδήποτε φαγητό τους

* Μάθετε τους να βήχουν ή να φτερνίζονται σε ένα χαρτομάντηλο ή στο μανίκι τους (αν δεν έχουν χαρτομάντηλο), να πετούν το χαρτομάντηλο και να πλένουν τα χέρια τους αμέσως μετά

* Φροντίστε να συμμετέχετε στο Σύλλογο Γονέων και κινητοποίησε τους γονείς για να απαιτήσετε με όποιο τρόπο μπορείτε, να τοποθετηθούν στις τουαλέτες του σχολείου συσκευές υγρού σαπουνιού και συσκευές χαρτοπετσετών για να πλένουν τα παιδιά σας τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας. Οι συσκευές αυτές πρέπει να είναι γεμάτες πάντα με υλικά

*Υπενθυμίζετε στα παιδιά σας, στα διαλείμματα να ανοίγουν τα παράθυρα για να αερίζονται οι αίθουσες, πράγμα πολύ σημαντικό για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων. Αν παρακολουθήσετε θα δείτε ότι όλοι το ξεχνούν και τρέχουν να βγουν έξω (θυμάστε τον επιμελητή μαθητή ανά εβδομάδα; σήμερα υπάρχει;)

* Ο Σύλλογος Γονέων θα πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την καθαριότητα του σχολείου. Συχνά δεν γίνεται υγρό σφουγγάρισμα στις τάξεις, με αποτέλεσμα όταν τα παιδιά μπαινοβγαίνουν στις αίθουσες να σηκώνεται σκόνη και να την αναπνέουν, μαζί με όλα τα ακάρεα και τα μικρόβια που έχουν κολλήσει στα μόριά της

* Η συμμετοχή των γονέων στις συνελεύσεις των Συλλόγων είναι απαραίτητη. Μην αφήνετε το περιβάλλον του παιδιού σας στα χέρια και τις ιδέες του όποιου επίδοξου να γίνει μόνο «διάσημος»

Πάρτε μέρος, ενημερώστε και ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει στο σχολείο του παιδιού σας, γνωρίστε τους γονείς των φίλων του και συζήτησε μαζί τους για λίγα λεπτά στο προαύλιο του σχολείου. Μάθετε στο παιδί σας τους κανόνες υγιεινής. Μπορείτε να προλάβετε πολλά, αλλά και να βοηθήσετε ουσιαστικά, να είστε σίγουροι.

Δεν είναι εύκολο, αλλά αξίζουν τα παιδιά μας ένα υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον. Άλλωστε αυτά είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε!

Δείτε επίσης:

Υπάρχει θεραπεία για το κρυολόγημα;

Τί έχεις; Γρίπη, ίωση ή κρυολόγημα;

Θερίζουν οι ιώσεις από την αλλαγή του καιρού

Πανικοβάλλεστε όταν το παιδί σας έχει πυρετό;

Λοίμωξη: για πόσο καιρό είναι μεταδοτική;

Χρειάζομαι το εμβόλιο για τη γρίπη και φέτος;

Πόσες φορές πλένετε τα χέρια σας την ημέρα;

Διαβάστε περισσότερα για το πώς αντιμετωπίζεται ο βήχας

Από τι προκαλείται ο πονοκέφαλος;

Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται η διάρροια;

Διαβάστε περισσότερα για τον εμετό

Διαβάστε περισσότερα για τον πυρετό και την καταρροή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν