Το ηλεκτρονικό τσιγάρο οδηγεί τους νέους στο κανονικό κάπνισμα – Πληθαίνουν οι έρευνες που το επιβεβαιώνουν [vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ηλεκτρονικό τσιγάρο
Οι μαθητές λυκείου που ποτέ δεν έχουν καπνίσει κανονικό τσιγάρο, έχουν πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να το κάνουν μέσα στην επόμενη χρονιά, αν την προηγούμενη είχαν υπάρξει ατμιστές ηλεκτρονικού τσιγάρου, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα άλλων μελετών ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο διευκολύνει το πέρασμα στο κανονικό τσιγάρο, μετατρέποντας τελικά σε καπνιστές νέους που αλλιώς δεν θα το είχαν ξεκινήσει.

Εν μέρει αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αλλάζει τις αντιλήψεις των εφήβων για τους κινδύνους του καπνίσματος, «απενοχοποιώντας» το σε ένα βαθμό. Οι ατμιστές είναι πιθανότερο, σε σχέση με τους μη ατμιστές, να μη βλέπουν πια το κάπνισμα ως σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

>>>Κάπνισμα: «Σκαλοπάτι» το ηλεκτρονικό τσιγάρο προειδοποιούν οι επιστήμονες<<<

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Μίετς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ελέγχου του καπνίσματος «Tobacco Control», ανέλυσαν στοιχεία για 347 τυχαία επιλεγεγμένους μαθητές τρίτης λυκείου, ηλικίας 17 έως 18 ετών.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο -με ή χωρίς νικοτίνη- μέσα σε λίγα χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλές διεθνώς. Περιέχει λιγότερες επιβλαβείς χημικές ουσίες σε σχέση με το παραδοσιακό τσιγάρο και ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να διαλέξει ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Στις ΗΠΑ είναι περίπου 50% πιο δημοφιλές μεταξύ των εφήβων, σε σχέση με το παραδοσιακό τσιγάρο.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχει καταγραφεί αύξηση της τάξης του 900% στο ποσοστό των εφήβων που ατμίζουν στις ΗΠΑ. Φυσικά, ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς, καταλήγει να καπνίζει κανονικό τσιγάρο.

Όμως, όπως είπε ο Μίετς, «τα ευρήματά μας έρχονται να προστεθούν σε άλλα που δείχνουν ότι οι έφηβοι οι οποίοι ατμίζουν, είναι πιθανότερο να αρχίσουν να καπνίζουν, από ό,τι οι συνομήλικοί τους που δεν είναι ατμιστές. Το λιγότερο, οι ατμιστές έφηβοι πρέπει να θεωρηθούν ομάδα υψηλού κινδύνου για να γίνουν μελλοντικοί καπνιστές». Είπε ακόμη ότι «είναι πιθανό το ηλεκτρονικό τσιγάρο να οδηγήσει μερικούς εφήβους πρώην καπνιστές να το ξαναρχίσουν».

Από την άλλη, η έρευνα δεν βρήκε ενδείξεις ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά κάποιους εφήβους να κόψουν το κανονικό τσιγάρο. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους ερευνητές, το ηλεκτρονικό τσιγάρο για τους μη καπνιστές είναι «μονόδρομος» για να καπνίσουν στο μέλλον.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Ατμίζουν με την επικίνδυνη “μέθοδο της σταγόνας” οι νέοι – Κίνδυνο καρκίνου έδειξε έρευνα [vid]

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πόσο επικίνδυνα είναι τα χημικά που περιέχει [vid]