Ιλαρά: Έχει κρίσιμη σημασία να αναπληρωθούν οι εμβολιασμοί, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

  • Ρούλα Τσουλέα
ιλαρά
Τον τελευταίο χρόνο ξέσπασαν μεγάλες επιδημίες σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου.

Ο άμεσος εμβολιασμός για την ιλαρά όσων παιδιών έχασαν μία ή περισσότερες δόσεις τα τελευταία χρόνια, έχει κρίσιμη σημασία για την αποφυγή περαιτέρω επιδημιών, προειδοποιεί κορυφαίος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σε περισσότερες από 50 χώρες έχουν ξεσπάσει «μεγάλες και αποδιοργανωτικές εξάρσεις» τον τελευταίο χρόνο. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2022, δήλωσε η Dr. Kate O’Brien, διευθύντρια Εμβολιασμών του ΠΟΥ.

Η ιλαρά είναι μία ιδιαιτέρως μεταδοτική ιογενής λοίμωξης. Προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα. Μπορεί επίσης να απειλήσει τη ζωή. Ωστόσο είναι εφικτή η προστασία από αυτήν με δύο δόσεις από το τριπλούν εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR).

Η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός διατάραξε τα προγράμματα εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 60 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως έχασαν κάποια ή κάποιες από τις δόσεις των εμβολίων τους. Μολονότι όμως η πανδημία έχει τελειώσει προ πολλού, οι εμβολιασμοί δεν έχουν ακόμα αναπληρωθεί.

Ωστόσο η αναπλήρωσή τους «έχει πραγματικά κρίσιμη σημασία», είπε η Dr. O’Brien σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. «Είναι πλέον ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα στην άμεση διενέργειά τους και την κλιμάκωση των εξάρσεων».

Ανάλογη σύσταση απηύθυναν δυο μέρες νωρίτερα τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα, από την πρώτη μέρα του 2024 έως και τις 14 Μαρτίου 58 άνθρωποι νόσησαν από ιλαρά στις ΗΠΑ. Ο αριθμός μοιάζει μικρός. Ωστόσο είναι ακριβώς ίδιος με εκείνον που είχε καταγραφεί ολόκληρο το 2023!

Επιπλέον, εφέτος έχουν ξεσπάσει επτά τοπικές εξάρσεις, έναντι μόλις τεσσάρων το 2023. Τα 54 από τα 58 κρούσματα του 2024 αφορούν διεθνείς ταξιδιώτες, ανέφεραν τα CDC. Ενεργές εξάρσεις, δε, υπάρχουν σε πολλές χώρες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τουριστικοί προορισμοί, όπως η Αυστρία, οι Φιλιππίνες, η Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Φωτογραφία: iStock