Η κλιματική αλλαγή φέρνει κινδύνους στην εγκυμοσύνη, προειδοποιούν οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
εγκυμοσύνη
Τι έδειξε νέα μελέτη στην οποία αναλύθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες κυήσεις την περίοδο 2008-2018 στην Καλιφόρνια.

Η κλιματική αλλαγή δεν επιδεινώνει μόνο τις χρόνιες παθήσεις και τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων (π.χ. από τα κουνούπια). Μπορεί να αυξάνει και τις πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, ιδίως κατά το τρίτο τρίμηνο, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Κύρια αιτία γι’ αυτό ως φαίνεται είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι εντεινόμενοι και αυξανόμενοι καύσωνες που την συνοδεύουν – κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί στο εγγύς μέλλον, αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια Anqi Jiao, διδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine (UCI).

Οι σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη (ή σοβαρή μητρική νοσηρότητα – SMM) είναι ένα σύνολο 21 καταστάσεων, που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή μητέρας και μωρού. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν:

  • Έμφραγμα
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Ανακοπή καρδιάς
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Επιπλοκές της αναισθησίας
  • Λοιμώξεις στο αίμα
  • Ανάγκη για υστερεκτομή (είναι η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας)

Οι επιπλοκές αυτές δεν θέτουν μόνο σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη. Επιβαρύνουν επίσης τις οικογένειες, διότι συχνά χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία και ανάρρωση. Μπορούν, όμως, να προληφθούν σε σημαντικό βαθμό, τονίζει η κυρία Jiao. Δυστυχώς, η συχνότητά τους αυξάνεται και η κλιματική αλλαγή είναι κύρια αιτία, προσθέτει

Η νέα μελέτη

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 403.602 γυναικών, οι οποίες γέννησαν στον νοσηλευτικό όμιλο Kaiser Permanente Southern California μεταξύ 2008 και 2018.

Οι γυναίκες είχαν ηλικία 25 έως 36 ετών. Οι επιστήμονες εξέτασαν τις κυήσεις τους σε συνάρτηση με δεδομένα από τη μετεωρολογική υπηρεσία. Συνολικώς οι 3.446 από αυτές παρουσίασαν σοβαρή μητρική νοσηρότητα (SMM).

Οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές συσχετίσεις ανάμεσα στην έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες κατά την εγκυμοσύνη και την SMM. Οι συσχετίσεις ήταν ακόμα πιο έντονες κατά το τρίτο τρίμηνο της κυήσεως.

Ειδικότερα, η αυξημένη έκθεση στον καύσωνα κατά την εγκυμοσύνη σχετιζόταν με αύξηση κατά 27% των πιθανοτήτων εκδηλώσεως σοβαρών επιπλοκών. Η έκθεση στην ακραία ζέστη στο τρίτο τρίμηνο της κυήσεως αύξανε τις πιθανότητες αυτές κατά 28%.

Όσο πιο παρατεταμένος ήταν ο καύσωνας, τόσο περισσότερο κινδύνευαν οι έγκυοι. Όταν η διάρκειά του ήταν έως δύο ημέρες, ο κίνδυνος  σοβαρών επιπλοκών στην εγκυμοσύνη αυξανόταν κατά 32%. Όταν όμως διαρκούσε 4 ή περισσότερες ημέρες, υπερδιπλασιαζόταν (αυξανόταν κατά 2,39 φορές).

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών διέτρεχαν οι γυναίκες οι οποίες είχαν μείνει έγκυοι τους πιο ψυχρούς μήνες του χρόνου (από Νοέμβριο έως Απρίλιο). Το ίδιο και όσες είχαν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Τι μπορεί να συμβαίνει

Οι γιατροί δεν ξέρουν με ποιους ακριβώς μηχανισμούς προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη η έκθεση στην ακραία ζέστη. Έχουν όμως μερικές θεωρίες.

Ενδέχεται, λ.χ., να οδηγεί σε αφυδάτωση και διαταραχή των ηλεκτρολυτών στο αίμα, λένε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, να αυξήσει τον καρδιακό παλμό και να προκαλέσει συμπτώματα που επιβαρύνουν τον οργανισμό της εγκύου.

Ποια είναι η λύση; Η λήψη εντατικών μέτρων ώστε να αποφευχθεί όσο είναι δυνατόν η έκθεση στην ακραία ζέστη, τονίζει η κυρία Jiaο. Οι περίπατοι σε υπαίθριους χώρους, λ.χ., όταν κάνει ζέστη, αντενδείκνυνται, ιδίως κατά το τρίτο τρίμηνο, τονίζει.

Πρέπει επίσης να πίνει πολύ νερό και να διατηρούνται δροσερές τις ώρες με την εντονότερη ζέστη.

Φωτογραφία: iStock