Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών από εφήβους απειλεί την καρδιά

  • Iatropedia
Οι επιπλοκές που μπορεί να έχουν τα δημοφιλή ενεργειακά ποτά για την καρδιά σημαίνει ότι γονείς, δάσκαλοι και γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικότερα την κατανάλωσή τους από εφήβους, προειδοποιούν ειδικοί.

Η ραγδαία αύξηση της δημοφιλίας των ενεργειακών ποτών, ιδίως μεταξύ εφήβων ηλικίας 10-19 ετών, εγκυμονεί σοβαρές επιπλοκές για την καρδιακή τους υγεία, επισημαίνουν ερευνητές στην επιθεώρηση Canadian Journal of Cardiology. Εστιάζοντας στην φαρμακολογία των συγκεκριμένων ποτών, τις ενδεχόμενες αντιδράσεις στα συστατικά τους και στο δυναμικό μάρκετινγκ που τα προωθεί ως μέσον βελτίωσης φυσικών και πνευματικών επιδόσεων, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η εν δυνάμει απειλή που συνιστούν παραγνωρίζεται.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη διεθνούς ομάδας ερευνητών υπό τον Fabian Sanchis-Gomar, γιατρό στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του Hospital Universitario 12 de Octubre της Μαδρίτης, τα ενεργειακά ποτά μπορούν να προκαλέσουν ξαφνικό θάνατο σε νεαρά, φαινομενικά υγιή, άτομα που πάσχουν από κάποια υποβόσκουσα καρδιακή νόσο. Ο κίνδυνος του συνδρόμου αιφνιδίου αρρυθμικού καρδιακού θανάτου (SADS) είναι σημαντικός και δέον να μην λαμβάνεται αψήφιστα, υποστηρίζουν, ενώ έχει παρατηρηθεί ακόμη και κολπική μαρμαρυγή σε 13χρονο που είχε καταναλώσει τέτοιο ποτό κατά την διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα –κάτι ασυνήθιστο σε παιδιά που δεν έχουν καρδιοπάθεια.

Εκτιμάται ότι το 31% των εφήβων 12 έως 19 ετών πίνουν τακτικά αναψυκτικά αυτού του είδους. Τα συστατικά που περιέχουν όμως, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη δόση «καφεΐνης» από το βραζιλιάνικο φυτό γκουαρανά, σε μεγάλες δόσεις μπορεί να δημιουργήσουν αστάθμητες αντιδράσεις με ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μόνο στις ΗΠΑ, το 46% των περιπτώσεων υπερβολικής δόσης καφεΐνης αφορούσε εφήβους κάτω των 19 ετών.

Θεωρητικώς, ένα κουτί (250 mL) ημερησίως είναι ασφαλές για τους περισσότερους υγιείς εφήβους. Ωστόσο, ενεργειακά ποτά δεν πρέπει να καταναλώνονται πριν ή κατά την διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, η δε υπερκατανάλωσή τους και ειδικά ο συνδυασμός τους με αλκοόλ ή φάρμακα θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται καθώς υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών, ακόμη και θανάτου. Ακόμη, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι έφηβοι με καρδιολογικά προβλήματα πρέπει να συμβουλευτούν καρδιολόγο πριν να πιούν ενεργειακό ποτό.