Η επίδραση της πανδημίας στους παιδιατρικούς εμβολιασμούς: Τι συνέβη με την μηνιγγίτιδα Β;

  • Iatropedia
μηνιγγίτιδα
Τους τελευταίους μήνες, τα παιδιά έχουν επιστρέψει στα σχολεία, με συμμάχους τα αντισηπτικά και τις μάσκες. Μαζί με αυτά, και τον φόβο που ακόμη επικρατεί για τον COVID-19, έχουν χτυπήσει την πόρτα και οι καθιερωμένες εποχικές ιώσεις, τις οποίες πέρσι είχαμε ξεχάσει λόγω των περιοριστικών μέτρων και των κοινωνικών αποστάσεων. Οι ιώσεις αυτές όμως, φέτος έκαναν νωρίτερα την εμφάνισή τους σε σχέση με παλαιότερα.

Τα παραπάνω είναι σε απόλυτη συμφωνία με το δελτίο τύπου της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, που είχε κυκλοφορήσει από το Μάρτιο του 2021 και ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η πανδημία του COVID-19, έχει ως γνωστόν επηρεάσει πολλούς τομείς της κοινωνίας μας. Φαίνεται λοιπόν ότι μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων», καταλήγοντας ότι:

«…αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%».

Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι πρέπει να υπάρξει ανάληψη δράσης για να καλυφθούν τα -όποια- κενά έχουν διαμορφωθεί στην εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών καθώς και ιδιαίτερη προσοχή στον εμβολιασμό έναντι μηνιγγίτιδας Β, η οποία συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών μηνιγγίτιδας ή σηψαιμίας από μηνιγγιτιδόκοκκο στην Ελλάδα.

Η μηνιγγίτιδα Β, είναι μία σπάνια, αλλά σφοδρή νόσος η οποία δεν κάνει διακρίσεις: προσβάλει βρέφη, παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Τα βρέφη και οι έφηβοι είναι οι πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν τα παιδιά 1 έως 4 ετών.

Το ανησυχητικό είναι ότι τα συμπτώματα της νόσου σε αρχικό στάδιο, ομοιάζουν με αυτά της απλής ίωσης, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία. Τα συμπτώματα αυτά είναι: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, έμετος καθώς και τα πιο ειδικά όπως η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα.

Η νόσος μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα, έως και σε 24 ώρες και να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή ακόμη και θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Τώρα που οι γονείς επισκέπτονται συχνότερα τα παιδιατρεία, καλό θα είναι να ρωτήσουν και να ενημερωθούν από τον παιδιάτρό τους για τη μηνιγγίτιδα Β αλλά και τη σημασία της έγκαιρης πρόληψης των παιδιών τους από τη νόσο.

Ο εμβολιασμός αποτελεί τον αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο τρόπο για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β. Αξίζει να αναφερθεί πως 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταδώσει, θέτοντας έτσι τις ευάλωτες ομάδες σε κίνδυνο. Υπάρχουν 3 διαθέσιμα εμβόλια έναντι της μηνιγγίτιδας (Β, C και ACWY). Ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας Β μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών, και σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωμένη κάλυψη από τη νόσο. Αυτό άλλωστε, είναι και το όραμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), το οποίο ανακοινώθηκε φέτος: να γίνει η προσπάθεια με την πρόληψη μέσω του εμβολιασμού, για ένα κόσμο χωρίς μηνιγγίτιδα!

Ελένη Ποθουλάκη

Παιδίατρος, MSc Παιδική Διατροφή, Boston University School of Medicine, USA

τ. επιστημονική συνεργάτις Παιδοπνευμονολογικού Τμήματος Γενικό Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ