Η εξωσωματική ίσως αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη

  • Ρούλα Τσουλέα
εγκεφαλικό
Τι αποκαλύπτει η μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη. Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος και για πόσο καιρό μετά τον τοκετό.

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία υπογονιμότητας για να αποκτήσουν παιδί, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο μετά την εγκυμοσύνη, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Εξετάζοντας εκατομμύρια γεννήσεις της περιόδου 2010-2018 κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 66% στις γυναίκες που λαμβάνουν ορμόνες για να μείνουν έγκυοι.

Η αύξηση αυτή μοιάζει τεράστια. Σε απόλυτους αριθμούς, όμως, ο αριθμός των εγκεφαλικών είναι πολύ μικρός, έσπευσε να διευκρινίσει ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Cande Ananth, καθηγητής και διευθυντής στο Τμήμα Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Rutgers.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι η μεγαλύτερη έως σήμερα που έχει εξετάσει τον κίνδυνο νοσηλείας για εγκεφαλικό μετά τον τοκετό.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, το εγκεφαλικό ευθύνεται για το σχεδόν 7% των θανάτων στην εγκυμοσύνη. Για να εξετάσουν αν και πως συσχετίζεται με τις θεραπείες για την υπογονιμότητα, ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 31 εκατομμύρια γυναίκες που απέκτησαν παιδί σε 28 διαφορετικές αμερικανικές πολιτείες.

Οι γυναίκες αυτές είχαν ηλικία 28 έως 36 ετών. Οι 287.813 είχαν μείνει έγκυοι μετά από θεραπεία για υπογονιμότητα.

Τα ευρήματα

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα εγκεφαλικά επεισόδια ήταν αισθητά περισσότερα σε όσες είχαν κάνει θεραπεία. Η αναλογία τους στους 12 μήνες από τον τοκετό ήταν:

  • 37 εγκεφαλικά ανά 100.000 γυναίκες μετά τη θεραπεία για υπογονιμότητα
  • 29 εγκεφαλικά ανά 100.000 γυναίκες μετά από φυσική σύλληψη

Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι νοσηλεία λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου χρειάσθηκαν:

  • 105 από τις 287.813 γυναίκες που είχαν λάβει ορμόνες για να μείνουν έγκυοι
  • 9.027 από τα 31 εκατομμύρια γυναίκες που είχαν συλλάβει χωρίς υποβοήθηση

Άλλες από τις γυναίκες είχαν πάθει αιμορραγικό εγκεφαλικό και άλλες ισχαιμικό (λόγω θρόμβωσης). Ο κίνδυνος νοσηλείας για αιμορραγικό εγκεφαλικό ήταν διπλάσιος μετά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού ήταν αυξημένος κατά 55%. Κατά μέσον όρο, μετά την υποβοήθηση ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 66%.

Οι πιθανές εξηγήσεις

Όπως εξήγησε ο Dr. Ananth, όταν οι γυναίκες λαμβάνουν μεγάλες δόσεις οιστρογόνων συμβαίνουν ορισμένες αλλαγές στον οργανισμό οι οποίες ευνοούν τα εγκεφαλικά. Η ορμονοθεραπεία, λ.χ., μπορεί να αυξήσει τις θρομβώσεις, οι οποίες είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου.

«Γνωρίζουμε πως οι γυναίκες που κάνουν θεραπεία για υπογονιμότητα έχουν ορισμένες αγγειακές επιπλοκές», είπε ο καθηγητής. «Αυτές εκδηλώνονται λ.χ. με αυξημένο κίνδυνο για προεκλαμψία ή ρήξη του πλακούντα».

Ενδέχεται επίσης οι γυναίκες που κάνουν θεραπεία να έχουν ξεχωριστά βιολογικά χαρακτηριστικά, που τις καθιστούν ευάλωτες στο εγκεφαλικό, πρόσθεσε.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι πιθανότητες νοσηλείας για εγκεφαλικό αυξάνονταν από τον πρώτο κιόλας μήνα μετά τη γέννηση του μωρού.

«Τα ευρήματά μας δεν σημαίνουν πως χρειάζεται πανικός», τόνισε ο Dr. Ananth. «Ο κίνδυνος που διατρέχουν οι γυναίκες είναι μικρός. Πρέπει όμως να ενημερώνονται γι’ αυτόν και να έχουν το νου τους».

Φωτογραφία: iStock