Γρίπη, πνευμονία σκοτώνουν ετησίως 17 Ελληνόπουλα κάτω των 5 ετών

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη
Νέα, παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει ότι 17 βρέφη και νήπια πεθαίνουν ετησίως στην Ελλάδα από γρίπη, πνευμονία και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Χιλιάδες παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στη χώρα μας εκδηλώνουν κάθε χρόνο γρίπη, πνευμονία και άλλες σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού και μερικά δυστυχώς δεν καταφέρνουν να κρατηθούν στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα, παγκόσμια έρευνα.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι αριθμοί κρουσμάτων και θυμάτων έχουν μειωθεί από το 1990 έως σήμερα σε όλο τον κόσμο. Η  μείωση, όμως, στη χώρα μας είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, στην Ελλάδα κάθε χρόνο εκδηλώνουν γρίπη, πνευμονία και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις 1.975 βρέφη και νήπια ανά 100.000 πληθυσμού. Από τα παιδάκια αυτά, χάνουν ετησίως τη ζωή τους τα 17 κατά μέσον όρο (κυμαίνονται από 12 έως 26).

Οι αριθμοί αυτοί είναι μειωμένοι σε σύγκριση με τους αντίστοιχους που ίσχυαν πριν από 30 χρόνια. Η μείωση φθάνει το 25,4% για τους θανάτους και το 16,2% για τα κρούσματα.

Ωστόσο παγκοσμίως οι αντίστοιχες μειώσεις είναι:

  • 65,4% για τους θανάτους
  • 32,4% για τα κρούσματα

Στις 195 χώρες του κόσμου που καλύπτει η νέα μελέτη, λ.χ., οι θάνατοι των παιδιών κάτω των 5 ετών από γρίπη, πνευμονία κ.λπ. ήταν:

  • Το 1990 πάνω από 2,3 εκατομμύρια
  • Το 2017 σχεδόν 809.000

Ευθύνονται για 1 στους 7 θανάτους μικρών παιδιών

Παρά τη σημαντική μείωση, η γρίπη, η πνευμονία και οι άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού ευθύνονται για έναν στους επτά θανάτους μικρών παιδιών σε όλο τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, αποτελούν το 15% των 5,4 εκατομμυρίων παγκόσμιων θανάτων σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Οι μισοί σχεδόν από τους θανάτους από γρίπη, πνευμονία και τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις καταγράφονται στην Ινδία, τη Νιγηρία και το Πακιστάν.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από ανάλυση των δεδομένων της παγκόσμιας έρευνας Global Burden of Diseases Study (GBD). Την ανάλυση πραγματοποίησε ομάδα ειδικών στις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού.

Επιβλέπων της νέας έρευνας ήταν ο Dr Bobby Reiner, αναπληρωτής καθηγητής Επιστημονικών Μετρήσεων Υγείας στο Ινστιτούτο Μετρήσεων & Αξιολόγησης Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Σωτήρια τα εμβόλια

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, στα παιδάκια ηλικίας κάτω των 5 ετών στην Ελλάδα καταγράφονται πλέον 3,8 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού από γρίπη, πνευμονία και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις. Η αναλογία αυτή σημαίνει ότι πεθαίνει το 0,2% των βρεφών και των νηπίων που αρρωσταίνουν.

Παγκοσμίως, η αντίστοιχη αναλογία των θανάτων είναι 118,9 ανά 100.000 πληθυσμού. Το 1990 όμως ήταν 362,7 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.

Μεταξύ 1990 και 2017, το μέσο ποσοστό των μικρών παιδιών που νόσησαν και έχασαν τη ζωή τους μειώθηκε από 2% σε 1%. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη διακύμανση από χώρα σε χώρα. Το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων έχουν η Σαουδική Αραβία και η Σλοβενία (είναι κάτω από 0,1%). Το υψηλότερο το έχει η Νιγηρία (5,8%).

Οι παρατηρούμενες μειώσεις σχετίζονται με διάφορους παράγοντες, λένε οι ερευνητές. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης των βρεφών και των νηπίων εναντίον του αιμόφιλου ινφλουέντσας τύπου b και του πνευμονιοκόκκου.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet Infectious Diseases.