Γιατί καμπουριάζει το παιδί;

  • Iatropedia
Νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην εφηξεία είναι η σκολίωση. Η κακή στάση σώματος αλλά και το βάρος της σάκας ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της σκολίωσης. Πως αντιμετωπίζετε; Οι γονείς τι πρέπει να κάνουν; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Η σκολίωση είναι μια πλάγια κύρτωση της σπονδυλικής στήλης που εμφανίζεται πιο συχνά λίγο πριν από την εφηβεία. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες, αλλά μερικά παιδιά μπορεί να αναπτύξουν παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης καθώς μεγαλώνουν.

Τα παιδιά που έχουν ήπια σκολίωση παρακολουθούνται στενά, συνήθως με ακτίνες Χ, για να δούν οι γιατροί αν η καμπύλη επιδεινώνεται. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν χρειάζεται θεραπευτική αγωγή.

Κάποια παιδιά θα πρέπει να φορούν ένα στήριγμα για να σταματήσει την καμπύλη από την επιδείνωση. Άλλοι μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να κρατήσει το σκολίωση από την επιδείνωση και να ισιώσει σοβαρές περιπτώσεις

Τα σημεία και συμπτώματα της σκολίωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Άνισους ώμους

Ένα ωμοπλάτη που εμφανίζεται πιο σημαντικό από ό, τι το άλλο

Άνιση η μέση

Ένα ισχίο υψηλότερη από την άλλη

Εάν μια καμπύλη σκολίωση χειροτερεύει, η σπονδυλική στήλη θα περιστραφεί επίσης ή συστροφή, εκτός από την καμπυλωτή πλευρά στην άλλη. Αυτό προκαλεί τις νευρώσεις στη μία πλευρά του σώματος να κολλήσει έξω μακρύτερα από την άλλη πλευρά. Σοβαρή σκολίωση μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και δυσκολία στην αναπνοή.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Πηγαίνετε στο γιατρό σας εάν παρατηρήσετε σημεία ή συμπτώματα του σκολίωση στο παιδί σας. Ήπιες καμπύλες, ωστόσο, μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τον γονέα ή παιδί γνωρίζοντας ότι επειδή φαίνεται σταδιακά και συνήθως δεν προκαλούν πόνο. Περιστασιακά, οι δάσκαλοι, οι φίλοι και συμπαίκτες του αθλητισμού είναι οι πρώτοι που θα παρατηρήσουν τη σκολίωση του παιδιού.

Οι γιατροί δεν ξέρουν τι προκαλεί το πιο κοινό είδος της σκολίωσης – παρόλο που φαίνεται να περιλαμβάνει κληρονομικούς παράγοντες.

Λιγότερο κοινές μορφές της σκολίωσης μπορεί να προκληθούν από:

Νευρομυϊκές παθήσεις, όπως η εγκεφαλική παράλυση ή μυϊκή δυστροφία

Τα γεννετικά προβλήματα που επηρεάζουν την ανάπτυξη των οστών της σπονδυλικής στήλης

Τραυματισμοί ή λοιμώξεις της σπονδυλικής στήλης

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της πιο κοινός τύπος της σκολίωσης περιλαμβάνουν:

Ηλικία. Τα σημεία και συμπτώματα συνήθως αρχίζουν κατά την αύξηση που λαμβάνει χώρα μόλις πριν από την εφηβεία.Αυτό είναι συνήθως μεταξύ των ηλικιών 9 και 15 ετών.

Φύλο. Παρά το γεγονός ότι τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια αναπτύσσουν ήπια σκολίωση σε περίπου τον ίδιο ρυθμό, τα κορίτσια έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο η καμπύλη επιδείνωση και απαιτούν θεραπεία.

Οικογενειακό ιστορικό. Η σκολίωση μπορεί να τρέξει στις οικογένειες, αλλά τα περισσότερα παιδιά με σκολίωση δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

πηγή Mayo Clinic

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

πανικοβάλλεστε όταν το παιδί έχει πυρετό;

μάθετε τα πάντα για την αμυγδαλίτιδα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τη γρίπη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia