Εξωσωματική Γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Εξωσωματική Γονιμοποίηση
Γράφει ο Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής στη «Μονάδα Γονιμότητας & Εξωσωματικής Γονιμοποίησης της Κλινικής ΡΕΑ, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΡΕΑ

Το πρώτο παιδί που γεννήθηκε από Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Εμβρυομεταφορά το 1978 (In Vitro Fertilization and Embryo Transfer, IVF–ET) ήταν αποτέλεσμα παρακολούθησης ενός φυσικού κύκλου χωρίς φαρμακευτική διέγερση για την ανάπτυξη του ωαρίου (Steptoe και Edwards).

Η αγωνία για υψηλά ποσοστά κυήσεων οδήγησε στην επιλογή χορήγησης ειδικών φαρμάκων για ανάπτυξη και λήψη πολλών ωαρίων και κατ’ επέκταση τοποθέτηση πολλών εμβρύων στην μήτρα.

Η Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Εμβρυομεταφορά σε φυσικό κύκλο (natural cycle IVF, NC–IVF) είναι η πιο κοντινή στη φυσική λειτουργία μέθοδος IVF-ET.

Η φυσική λειτουργία του σώματος της γυναίκας επιλέγει να αναπτύξει, όπως σε κάθε κύκλο, το «καλύτερο ωάριο» αυτού του κύκλου.

Πλεονεκτήματα της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης σε φυσικό κύκλο σε σύγκριση με φαρμακευτικά διεγερμένους κύκλους:

  • Στον φυσικό κύκλο έχουμε την φυσική ωρίμανση του ωαρίου. Έτσι, το ωάριο μπορεί να είναι καλύτερης ποιότητας από εκείνα που παράγονται σε έναν διεγερμένο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  • Αποφεύγουμε τον κίνδυνο υπερδιέγερσης με την διόγκωση των ωοθηκών από τα πολλά ωοθυλάκια-ωάρια.
  • Το ενδομήτριο δεν επηρεάζεται από φάρμακα και είναι πιο δεκτικό στο να πετύχουμε εγκυμοσύνη.
  • Αποφεύγουμε την έκθεση του γυναικείου σώματος και κυρίως των μαστών και του ενδομητρίου σε πολύ υψηλά επίπεδα οιστραδιόλης.
  • Αποφεύγουμε την οικονομική επιβάρυνση των ενέσιμων ορμονών για παραγωγή πολλών ωοθυλακίων-ωαρίων.
  • Αν χρειαστεί μπορεί να επαναληφθεί σε συνεχείς κύκλους. Η διαδικασία είναι απλή και η ωοληψία μπορεί να γίνει χωρίς αναισθησιολογική παρέμβαση, επειδή είναι λιγότερο επεμβατική. Η γυναίκα δεν σταματάει τις δραστηριότητές της.
  • Η πιθανότητα κύησης μέσα σε τρείς κύκλους NC-IVF είναι κοντά στο 50% για γυναίκες μέχρι 37 ετών, ενώ πέφτει κάτω από 25% στις γυναίκες πάνω από 38 ετών.
  • Δεν υπάρχει κίνδυνος πολύδυμων κυήσεων που οδηγούν σε αυξημένη πιθανότητα αποβολών και προώρων τοκετών.
  • Το εργαστηριακό κόστος τριών προσπαθειών φυσικού κύκλου αντιστοιχεί σε κόστος για μία προσπάθεια με ενέσιμες ορμόνες. Στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι η πιο οικονομική μέθοδος, καθώς δεν υπάρχει το κόστος των φαρμάκων και της μεγάλης ποικιλίας αναλωσίμων του εργαστηρίου.

Η δυσκολία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης (IVF) σε φυσικό κύκλο είναι ότι χρειάζεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση για να δούμε υπερηχογραφικά την ανάπτυξη του ωοθυλακίου, αλλά και με την ορμονική παρακολούθηση της αύξησης των επιπέδων οιστραδιόλης και LH να προσδιορίσουμε τον χρόνο που θα γίνει η ειδική ένεση hCG (Ovitrelle , Pregnyl ή Profasi) για να κάνουμε σε 36 περίπου ώρες την ωοληψία.

Σημαντικό επίσης είναι ότι για την IVF σε φυσικό κύκλο πρέπει το εργαστήριο, γυναικολόγοι, εμβρυολόγοι και μαίες να είναι σε πλήρη λειτουργία 365 μέρες το χρόνο, διότι η ωρίμανση του ωαρίου δεν προγραμματίζεται με φάρμακα.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ένδειξη για NC-IVF έχουν οι περιπτώσεις εκείνες -ανεξαρτήτως ηλικίας- που με ισχυρή φαρμακευτική αγωγή έχουμε φτωχή ανταπόκριση των ωοθηκών και ανάπτυξη ενός ή δύο ωοθυλακίων-ωαρίων.