Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής: Σύσταση εμβολιασμού των παιδιών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με αφορμή την επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη και τα αυξημένα κρούσματα στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής κρίνει σκόπιμο να υπενθυμίσει την από 26-05-2015 Σύστασή της για τους "Εμβολιασμούς στα παιδιά".

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Επιτροπής, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελένη Ρεθυμιωτάκη, το ζήτημα της διενέργειας εμβολιασμών σε παιδιά έχει ορισμένες ηθικές διαστάσεις, οι οποίες επισημαίνονται στη σχετική Σύσταση.

Διαβάστε εδώ RECOMMENDATION_Immunization_In_Children_Final_GR την σύσταση.

Εμβόλιο εναντίον Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας (MMR)

Το εμβόλιο αυτό περιέχει ζωντανούς εξασθενημένους ιούς της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας . Η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα είναι ασθένειες που μεταδίδονται με σταγονίδια κατά το βήξιμο ή το φτάρνισμα.

Η ιλαρά είναι αρκετά μεταδοτική νόσος και εμφανίζεται με εξάνθημα, πυρετό και βήχα και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές από το αυτί, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο. Η ερυθρά εμφανίζεται με εξάνθημα και πυρετό και εάν προσβληθεί η έγκυος από τη νόσο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανωμαλίες του εμβρύου. Η παρωτίτιδα εμφανίζεται με διόγκωση της παρωτίδας, αδένας που βρίσκεται στην γωνιά της κάτω σιαγόνας και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους όρχεις και στις ωοθήκες. Μετά την εισαγωγή του εμβολίου έχει μειωθεί δραματικά η συχνότητα των τριών νόσων.