Επικίνδυνη η μορφίνη για παιδιά με άπνοια

  • Iatropedia
Η μετεγχειρητική χορήγηση μορφίνης κρύβει κινδύνους για παιδιά με άπνοια ύπνου γι’ αυτό θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις, προειδοποιούν ερευνητές.

Οι κλινικοί γιατροί καλούνται τώρα να επανεξετάσουν την μετεγχειρητική φροντίδα παιδιών με άπνοια ύπνου και να αποφεύγουν την χορήγηση μορφίνης καθώς αποτελέσματα κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι στις περιπτώσεις αυτές το συγκεκριμένο παυσίπονο μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ζωή των μικρών ασθενών. Ερευνητές από το Νοσοκομείο για τα Άρρωστα Παιδιά του Τορόντο και το McMaster University στο Χάμιλτον διέκοψαν τις δοκιμές για τις αρνητικές επιπτώσεις της μορφίνης σε παιδιά που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης αμυγδαλών αφού χρειάσθηκε να κάνουν ανάνηψη σε ένα από αυτά όταν αντιμετώπισε προβλήματα λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Όπως διεπίστωσαν, δεν θα πρέπει να δίδεται μετεγχειριτικώς μορφίνη σε παιδιά εκτός από ακραίες περιπτώσεις ή αν είναι υπό παρακολούθηση. Κανονικές δόσεις ιβουπροφαίνης και ακεταμινοφαίνης κρίθηκαν επαρκείς στην απομάκρυνση του πόνου το διάστημα των τριών εβδομάδων δυσφορίας που βιώνουν τα παιδιά μετά την επέμβαση. «Είναι ασφαλέστερο, αντιμετωπίζουν τον πόνο εξίσου καλά και θα πρέπει να θεωρούνται ως η κύρια αγωγή» υποστηρίζει ο Δρ. Ντορον Σομμερ, καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Michael G. DeGroote του Πανεπιστημίου Μακμάστερ.

Αποτελέσματα μελετών το 2009 και το 2012 έδειξαν πως η κωδεϊνη προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες, ακόμη και τον θάνατο, όταν χρησιμοποιηθεί μετεγχειριτικώς σε ασθενείς με άπνοια ύπνου, καταστέλλοντας τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος για αναπνοή κατά την διάρκεια του ύπνου. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και μετά την χορήγηση μορφίνης σε παιδιά που είχαν χειρουργηθεί. «Τα στοιχεία καταδεικνύουν σαφώς ότι παιδιά με αποφρακτική άπνοια ύπνου δεν πρέπει να παίρνουν μορφίνη…. Ήδη γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να τους χορηγείται ούτε κωδεϊνη» επισημαίνει ο Δρ. Γκίντεον Κορεν, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην σχετική μελέτη.