Ένα βήμα πιο κοντά στο πρώτο χάπι για την κατάθλιψη της λοχείας – Θετική η τελική φάση των μελετών

  • Ρούλα Τσουλέα
κατάθλιψη
Επικεφαλής της τελικής φάσης ήταν μία Ελληνίδα ειδικός. Έως τις 5 Αυγούστου η απόφαση για την έγκρισή του.

Ενθαρρυντικά ευρήματα είχε η τελική φάση των κλινικών μελετών με το πρώτο χάπι που προορίζεται για γυναίκες με κατάθλιψη της λοχείας. Το χάπι φάνηκε να βελτιώνει αισθητά τα συμπτώματα των γυναικών, ενώ είχε ανεκτές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην ψυχιατρική επιθεώρηση American Journal of Psychiatry. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Χριστίνα Δεληγιαννίδη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης, ενέταξαν στη μελέτη τους 196 γυναίκες με σοβαρή επιλόχειο κατάθλιψη.

Οι γυναίκες χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Οι μισές λάμβαναν το ερευνητικό χάπι που λέγεται ζουρανολόνη (zuranolone). Οι λοιπές λάμβαναν μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο).

Οι γυναίκες λάμβαναν το φάρμακο επί δύο εβδομάδες. Ύστερα οι ερευνητές τις παρακολούθησαν επί έναν μήνα. Συνολικώς η μελέτη διήρκησε 45 ημέρες. Οι 170 από τις γυναίκες ολοκλήρωσαν και τις 45 ημέρες της μελέτης.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η ζουρανολόνη οδήγησε σε σημαντική βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων των γυναικών. Η βελτίωση ήταν εμφανής ήδη από την τρίτη ημέρα που το λάμβαναν. Συνέχισε να είναι αισθητή μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της λήψης (την 15η). Η διαφορά εξακολούθησε να είναι σημαντική, έναντι των γυναικών που έπαιρναν την ανενεργό ουσία, την 28η και την 45η ημέρα της μελέτης.

Απόφαση έως το τέλος της εβδομάδας

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες με το φάρμακο ήταν υπνηλία, ζάλη και καταστολή. Παρατηρήθηκαν σε ποσοστό περίπου 10% των γυναικών που το λάμβαναν.

Δεν παρατηρήθηκαν συμπτώματα στέρησης μετά τη διακοπή, αυξημένος αυτοκτονικός ιδεασμός ή απώλεια συνείδησης, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η ζουρανολόνη αναπτύσσεται από την εταιρεία Sage Therapeutics. Η εταιρεία έχει ήδη υποβάλλει τον σχετικό φάκελο στην Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Η FDA αναμένεται να εκδώσει έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας (έως τις 5 Αυγούστου 2023) την απόφασή της για το αν θα το εγκρίνει ή όχι.

Μία στις επτά μητέρες

Η κατάθλιψη της λοχείας (ή επιλόχειος κατάθλιψη) είναι μία συχνή διαταραχή της ψυχικής διάθεσης. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει ποσοστό 10-15% των γυναικών που αποκτούν παιδί (έως και μία μητέρα στις επτά).

Η κατάθλιψη της λοχείας μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρή. Στα πιθανά συμπτώματά της συμπεριλαμβάνονται:

  • Έντονη κόπωση
  • Πεσμένη ψυχική διάθεση
  • Απώλεια ενδιαφέροντος
  • Απώλεια ικανότητας συγκέντρωσης

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις η γυναίκα αναπτύσσει αυτοκτονικό ιδεασμό και μπορεί να φθάσει έως την αυτοκτονία.

Για την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης είναι εγκεκριμένο στις ΗΠΑ ένα ενέσιμο φάρμακο της ίδιας εταιρείας, που λέγεται μπρεξανολόνη (brexanolone). Ωστόσο χορηγείται ενδοφλεβίως επί τρεις ημέρες και απαιτεί νοσηλεία σε χώρο φροντίδας της υγείας. Γι’ αυτό τον λόγο δεν γίνεται εύκολα αποδεκτό από τις ασθενείς.

Αν εγκριθεί το νέο χάπι, θα απλοποιηθεί η αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης. Σημειώνεται πως η ζουρανολόνη δεν είναι αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Είναι ένα στεροειδές, το οποίο δρα εξισορροπώντας τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων στα τμήματα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν με την ψυχική διάθεση.

Φωτογραφία: iStock