Ένα ρινικό μπαλονάκι θεραπεύει την εκκριτική μέση ωτίτιδα σε παιδιά σχολικής ηλικίας

  • Iatropedia
Τα παιδιά ίσως το δουν ως παιχνίδι όμως οι ειδικοί λένε ότι… κάνει δουλειά: φουσκώνοντας απλώς ένα μπαλονάκι από το ένα ρουθούνι αρκεί για να λύσει το πρόβλημα της συγκέντρωσης υγρού στο μέσο αυτί που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της παιδικής ακοής.

Η εκκριτική μέση ωτίτιδα είναι η συλλογή άσηπτου υγρού στην κοιλότητα του μέσου ωτός, πίσω από το τύμπανο, κάτι σύνηθες για παιδιά σχολικής ηλικίας. Όταν το συγκεντρωμένο υγρό παραμείνει για τρείς μήνες ή και περισσότερο, η κατάσταση καλείται «κολλώδες ους» ή χρόνια εκκριτική μέση ωτίτιδα.

Αντί για δαπανηρές χειρουργικές επεμβάσεις, μια απλή μέθοδος έρχεται τώρα να λύσει το πρόβλημα κάνοντάς το… παιχνιδάκι. Φουσκώνοντας ένα μπαλονάκι από το ένα ρουθούνι έως ότου φθάσει περίπου σε μέγεθος μεγάλου πορτοκαλιού τρείς φορές την ημέρα για ένα διάστημα από ένα μέχρι τρεις μήνες, ήταν αρκετό για να ανοίξουν οι ευσταχιανές σάλπιγγες και να εξισωθεί η πίεση στο μέσο αυτί, εξηγεί ο Δρ. Ian Williamson, επίκουρος καθηγητής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Πανεπιστήμιο του Southampton.

Τα παιδιά το βλέπουν ως παιχνίδι και μάλιστα το κάνουν εκπληκτικά καλά, λέει χαρακτηριστικά. Η δοκιμή της μεθόδου σε 320 παιδιά ηλικίας 4-11 ετών με πρόσφατο ιστορικό εκκριτικής μέσης ωτίτιδας και υγρό στο ένα ή και στα δύο αυτιά, έδειξε ότι το ρινικό μπαλονάκι όντως λειτουργεί.

Η θεραπεία είχε αποτέλεσμα στο 12% των περιπτώσεων εκκριτικής ωτίτιδας, μειώνοντας τις ημέρες των συμπτωμάτων και αυξάνοντας την ποιότητα ζωής των μικρών ασθενών, επισημαίνουν οι ερευνητές. Επίσης, η μέθοδος «autoinflation» παρέχει πλέον έναν εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης του «κολλώδους αυτιού» πέραν της χειρουργικής επέμβασης, σημειώνει ο Δρ. Chris Del Mar και η συνάδελφός του Δρ. Tammy Hoffman του Centre for Research in Evidence-Based Practice στο Πανεπιστήμιο Bond στο Κουήνσλαντ της Αυστραλίας.