ΕΛΙΖΑ: Βραδιά αφιερωμένη στον αγώνα κατά της κακοποίησης των παιδιών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μία μουσική βραδιά αφιερωμένη στα παιδιά, διοργάνωσε η Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού – ΕΛΙΖΑ με την Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού.

Με κεντρικό μήνυμα «Υψώνουμε όλοι μαζί τη φωνή μας ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών», η εκδήλωση στόχο είχε να αναδείξει την αξία της πρόληψης και της συλλογικής δράσης στον αγώνα για την προστασία των παιδιών. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας – Αντιστράτηγος Κ. Τσουβάλας, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου – Ξ. Δημητρίου, η Πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ – Μ. Καρέλλα, εκπρόσωποι της εισαγγελίας, καθώς και πλήθος παιδιών και ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Ιστορικό

Το ΕΛΙΖΑ στις αρχές του 2016, ξεκίνησε την 1η Πανελλαδική Εκστρατεία κατά της Κακοποίησης Ανηλίκων με το σχεδιασμό και την υλοποίηση Εθνικών Προγραμμάτων, σε συνεργασία με έγκριτους φορείς όπως η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων YALE & IOWA, το The New York Society for the Prevention of Cruelty to Children(NYSPCC) – τον 1ο οργανισμό παγκοσμίως που ασχολήθηκε με το φαινόμενο. Μέσα στον τελευταίο χρόνο το ΕΛΙΖΑ επιμόρφωσε:

-1.220 επαγγελματίες υγείας, στην πλειονότητά τους ιατροί
-2.000 παιδιά
-600 γονείς
-1.100 εκπαιδευτικούς.

Μακροπρόθεσμη συνεργασία

Η μουσική εκδήλωση με την Ελληνική Αστυνομία αποτελεί την απαρχή μίας μακροπρόθεσμης συνεργασίας με το ΕΛΙΖΑ, καθώς το 2018 πρόκειται να ξεκινήσει η πανελλαδική εκπαίδευση και επιμόρφωση του Σώματος, γύρω από θέματα που αφορούν τη διαχείριση του φαινομένου της κακοποίησης των παιδιών.

 

Διαβάστε παρακάτω τον χαιρετισμό του Αρχηγού της Αστυνομίας στην εκδήλωση:

Από αυτό το κάλεσμα της Εταιρείας κατά της κακοποίησης του παιδιού – ΕΛΙΖΑ για συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια για την προστασία των παιδιών, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Ελληνική Αστυνομία.

Όχι μόνον λόγω της αυτονόητης, βάσει του θεσμικού της ρόλου, υποχρέωσης να προστατεύει τους πολίτες, πολλώ δε μάλλον εκείνους που ανήκουν σε “ευάλωτες” κοινωνικές ομάδες όπως τα παιδιά, από κάθε εγκληματική σε βάρος τους πράξη ή δραστηριότητα, αλλά της υποχρέωσης που προκύπτει ως αναγκαία συνέπεια της βασικής και αδιαπραγμάτευτης στρατηγικής επιλογής της για εξωστρέφεια, για συμφιλίωση με τον πολίτη, για άμεση συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Γιατί η Ελληνική Αστυνομία δεν επικεντρώνεται μόνο στον συνήθη συμβατικό της ρόλο. Δεν περιορίζεται στην εξασφάλιση της ευνομίας και στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Ο ρόλος της και η αποστολή της έχουν ευρύτερη κοινωνική διάσταση και η ίδια η Αστυνομία μια άλλη εικόνα, ένα άλλο, διαφορετικό πρόσωπο. Ένα πρόσωπο στραμμένο προς την κοινωνία, προς τον άνθρωπο, προς το παιδί. Ένα πρόσωπο και μια αντίληψη που επιβάλλουν την παράλληλη και ισότιμη εκδήλωση τόσο της συμβατικής επιχειρησιακήςτης δραστηριότητας όσο και άλλων, εξίσου, ίσως, σημαντικών πρωτοβουλιών που προάγουν το ήθος, την παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ανθρώπινη ευαισθησία.

Πρωτοβουλίες με αμιγώς ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού πλέγματος κοινωνικής προστασίας, δομημένου με όρους πολιτισμού, ευαισθησίας, αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

Πρωτοβουλίες και προσπάθειες που όχι μόνον περιλαμβάνουν αλλά τοποθετούν στις πρώτες θέσεις των προτεραιοτήτων και των στόχων μας την προστασία, τη μέριμνα, την προσέγγιση του παιδιού·

Συνεπώς, η συμμετοχή μας, η συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στη διοργάνωση της αποψινής μουσικής βραδιάς, μιας βραδιάς αφιερωμένης στον αγώνα για την προστασία των παιδιών, είναι πολλαπλώς επιβεβλημένη· γιατί η φωνή μας ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών οφείλουμε να είναι πάντοτε δυνατή· και η μέριμνα μας γι’ αυτά ουσιαστική και συνεχής.

Γιατί η καθιέρωση της 20ης Νοεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού αυτό ακριβώς υπενθυμίζει, αυτό ακριβώς σηματοδοτεί:

-τη συνεχή μέριμνα, το αδιάλειπτο ενδιαφέρον, τη διαρκή προσπάθεια για την εξασφάλιση και την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού· το δικαίωμα στη ζωή, στην ισότητα, στην ελευθερία, στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια, στην ταυτότητα, στην ιθαγένεια, στην εκπαίδευση, στην έκφραση, στην ιδιωτικότητα, στην επικοινωνία με τους γονείς, στην οικογενειακή επανένωση, στην πληροφόρηση·

– τη θεμελιώδη υποχρέωση της Πολιτείας, των γονιών, της κοινωνίας -κάθε μέλους της κοινωνίας- να υπερασπιστούν και να προστατέψουν το παιδί, το κάθε παιδί, ανεξαρτήτως χρώματος-εθνικότητας- καταγωγής, από τη βία, την εκμετάλλευση, την παραμέληση, τα ναρκωτικά, το τροχαίο ατύχημα, την οικονομική εκμετάλλευση, την εμπορία·

-την ανάγκη και την ευθύνη όλων μας, να εξασφαλίσουμε, επουσιώδη ίσως για τους ενήλικες πλην όμως απολύτως απαραίτητα για το παιδί δικαιώματα, όπως ο ελεύθερος χρόνος, η ψυχαγωγία, η αμεριμνησία· ώστε να έχουν ομαλή σωματική, πνευματική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη.

Ας εντάξουμε, λοιπόν, όλοι στη λογική, στη συνείδηση και στις προτεραιότητές μας τη μέριμνα, την προστασία και την αγάπη μας προς το παιδί, συνεπικουρώντας τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της “ΕΛΙΖΑ” και αποδεικνύοντας στην πράξη την ευαισθησία, την έγνοια μας, τη βούλησή μας να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο παιδί· ως γονείς και ως άνθρωποι.

Σας ευχαριστώ.