Είστε έγκυος; Μην εκτίθεστε στους ρύπους από τα αυτοκίνητα

  • Ρούλα Τσουλέα
ρύποι
Ανησυχητικά ευρήματα νέας μελέτης σε δεκάδες χιλιάδες εγκύους. Τι κίνδυνος υπάρχει για μητέρες και μωρά.

Οι ρύποι που εκλύουν τα οχήματα μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και στην υγεία των εμβρύων, προειδοποιούν επιστήμονες από το Τέξας.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως οι έγκυοι που ζουν σε αστικές περιοχές με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Η μελέτη κατέδειξε επίσης αυξημένες εισαγωγές των βρεφών στις Μονάδες Νεογνών, καθώς και αυξημένα αναπνευστικά προβλήματα.

Το διοξείδιο του αζώτου είναι ένας από τους κύριους ρύπους που εκλύουν τα οχήματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη δείχνει ότι οι ρύποι συσχετίζονται με αρνητικές εκβάσεις στην εγκυμοσύνη. Στην παρούσα μελέτη, όμως, οι επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν καλύτερα και τις δυνητικές επιπτώσεις στα νεογέννητα μωρά.

Η νέα μελέτη

Έτσι, εξέτασαν τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου στο αίμα 62.189 εγκύων, που κυοφορούσαν ένα έμβρυο. Όλες οι γυναίκες είχαν γεννήσει στην μητροπολιτική περιοχή του Ντάλλας. Τα μωρά τους γεννήθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Δεκεμβρίου 2021 στο Νοσοκομείο Parkland Memorial.

Οι ερευνητές συνέκριναν την πορεία της εγκυμοσύνης των γυναικών με δεδομένα για τους ρύπους από την αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA). Εξέτασαν επίσης την έκβαση των νεογεννήτων.

Οι γυναίκες που εντάχθηκαν στη μελέτη ζούσαν σε απόσταση έως 15 χιλιόμετρα από σταθμούς μέτρησης των ρύπων.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν την μέση έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου ανά τρίμηνο της κυήσεως. Ύστερα εξέτασαν τι συνέβη στις εγκύους και τα μωρά τους. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, οι ρύποι συσχετίζονταν ισχυρά με τον πρόωρο τοκετό, δηλαδή με τη γέννηση του μωρού πριν από την 28η εβδομάδα της κυήσεως.

Ειδικότερα, οι γυναίκες οι οποίες καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκτίθεντο στους ρύπους των οχημάτων, είχαν κατά 94% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα το μωρό τους.

Εκείνες, όμως, που είχαν την υψηλότερη έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου απ’ όλες, είχαν οκταπλάσιες πιθανότητες πρόωρου τοκετού! Οι αυξημένοι ρύποι συσχετίσθηκαν επίσης ισχυρά με τον κίνδυνο:

  • Εισαγωγής των νεογέννητων μωρών στην Μονάδα Νεογνών
  • Εκδήλωσης αναπνευστικών προβλημάτων από τα μωρά
  • Χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός πως οι αυξημένοι ρύποι συσχετίσθηκαν και με υψηλότερα ποσοστά υποστήριξης της αναπνοής στα νεογέννητα. Συσχετίσθηκαν επίσης με αυξημένη ανάγκη αξιολόγησης για σήψη (σηψαιμία).

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι ρύποι από την κίνηση στους δρόμους συνιστούν σημαντική απειλή για τις εγκύους. Απειλούν επίσης την υγεία των βρεφών μετά τη γέννησή τους», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. David Nelson, αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Southwestern του Τέξας.

Ο Dr. Nelson επισήμανε πως είναι καλά τεκμηριωμένη η συσχέτιση των ρύπων με τα αναπνευστικά προβλήματα στην παιδική και ενήλικη ζωή. Ωστόσο η παρούσα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που δείχνει ότι υπάρχουν επιπτώσεις και στην περιγεννητική ζωή.

Φωτογραφία: iStock