Εικόνες σοκ με ανεμβολίστα παιδιά Ρομά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Παιδιά ανεμβολίαστα, παιδιά που θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή τους καθώς βρίσκονται στο έλεος των μικροβίων και των τρωκτικών, διαμένουν στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου του δήμου της Πάτρας. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος «Υγεία για Όλους» που βρέθηκαν εκεί στις 25 Νοεμβρίου για να πραγματοποιήσουν δωρεάν παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμό, αντίκρισαν εικόνες εξαθλίωσης, εικόνες που σοκάρουν και κάνουν λόγο για μία υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί.

«Η κατάσταση στον καταυλισμό είναι τραγική. Άνθρωποι ζουν μαζί με ποντίκια. Τα ποντίκια δυστυχώς δεν έφαγαν μόνο τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών…» αναφέρει χαρακτηριστικά η υπεύθυνη του προγράμματος Ελένη Σωτηροπούλου, λέγοντας πως οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και τα παιδιά εκεί κινδυνεύουν.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία για Όλους» εμβολιάστηκαν 65 παιδιά και δόθηκαν 50 νέα βιβλιάρια υγείας. «Τα παιδιά δεν είχαν καν βιβλιάρια υγείας. Η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών ήταν ανύπαρκτη» επισημαίνει η κ. Σωτηροπούλου και εξηγεί πως ο εμβολιασμός στον καταυλισμό πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και το δήμο της Πάτρας, σε σκηνή που έστησε για το σκοπό αυτό ο στρατός και σε τροχόσπιτο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Την επιστημονική ευθύνη είχε ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Χρούσος και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Α. Βαρβαρήγου.

«Τα παιδιά στο Ριγανόκαμπο έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού και βιώνουν έντονα τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη φτώχεια και τον αναλφαβητισμό» σημειώνουν τα μέλη του προγράμματος «Υγεία για όλους» και αναφέρουν πως αντιμετώπισαν εμπόδια στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα παιδιά αυτά. «Μας απέτρεπαν να πραγματοποιήσουμε τη συγκεκριμένη παρέμβαση, λόγω παραβατικότητας των ανθρώπων του καταυλισμού, όμως το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» αγκαλιάζει όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες χωρίς διακρίσεις» υπογραμμίζουν τα μέλη του προγράμματος, τονίζοντας άλλωστε πως τα αθώα παιδάκια δεν μπορεί να θεωρούνται παραβατικά.

Απευθύνουν έκκληση

Τα μέλη του προγράμματος «Υγεία για Όλους» απευθύνουν έκκληση στους αρμόδιους φορείς να λάβουν μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση και να προχωρήσει το θέμα της σχολικής ένταξης των παιδιών, με σκοπό την ανάσχεση της τάσης γκετοποίησης. «Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των γονέων, τα παιδιά να πάνε σχολείο και να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα γιατί η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των παιδιών αυτών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του σχολείου» αναφέρει η κ. Σωτηροπούλου.

Να σημειωθεί πως το επόμενο μήνα το πρόγραμμα θα επαναλάβει τον εμβολιασμό στο Ριγανόκαμπο και θα γίνει προσπάθεια με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και την Μαιευτική/Γυναικολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών να πραγματοποιηθεί γυναικολογική εξέταση (test pap- διακολπικός υπέρηχος) στις γυναίκες του καταυλισμού.

Δήμος Αιγίου

Στις 26 Νοεμβρίου οι άνθρωποι του προγράμματος «Υγεία για όλους» βρέθηκαν στο Αίγιο. Εκεί εμβολιάστηκαν 61 παιδιά Ρομά (2η αναμνηστική δόση), τα οποία ζουν σε καλύτερες συνθήκες απ’ ό,τι στο Ριγανόκαμπο και μάλιστα φοιτούν ήδη σε σχολεία της περιοχής. Στον παιδιατρικό έλεγχο συμμετείχαν ιδιώτες παιδίατροι – μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών, το Κ.Υ./ΠΕΔΥ Ακράτας και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αιγίου.

Ιατρική παρέμβαση στην Αρκαδία

To πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» θα πραγματοποιήσει ολοκληρωμένη Ιατρική παρέμβαση, από 30 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2017 στην Αρκαδία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την 6η Υ.ΠΕ., τον Ι. Σ. Αρκαδίας, τους Δήμους: Τριπόλεως, Μεγαλόπολης, Δ. Γορτυνίας και Ν. Κυνουρίας. Τα μέλη του προγράμματος θα πραγματοποιήσουν δωρεάν γυναικολογικούς ελέγχους, με λήψη κολπικού επιχρίσματος (tests pap) και διακολπικούς υπερήχους, καρδιολογικό και παθολογικό έλεγχο, με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου – καρδιογράφου και ενδοκρινολογικό έλεγχο (υπερηχογράφημα).

Αναλυτικά:

-Δωρεάν εξετάσεις στο δήμο Μεγαλόπολης θα πραγματοποιηθούν στις 30 Νοεμβρίου 2017.

-Δωρεάν εξετάσεις στο δήμο Γορτυνίας θα πραγματοποιηθούν την 1η Δεκεμβρίου 2017.

-Δωρεάν εξετάσεις στο δήμο Ν. Κυνουρίας θα διενεργηθούν στις 2 & 3 Δεκεμβρίου 2017.