Εγκυμοσύνη: Υπολογιστής σύλληψης – “Πότε ακριβώς έμεινα έγκυος;”

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
υπολογιστής σύλληψης
Αυτός ο αυτόματος υπολογιστής σύλληψης σάς βοηθά να υπολογίσετε την ημερομηνία σύλληψης του παιδιού σας.

Με τον υπολογιστή σύλληψης, όχι μόνο λαμβάνετε μια απάντηση στην ερώτηση “πότε έμεινα έγκυος” αλλά μπορείτε επίσης να μάθετε λίγα πράγματα για το πότε συμβαίνει η σύλληψη και πόσο καιρό διαρκεί η σύλληψη.

Ημερομηνία σύλληψης: Πότε έμεινα έγκυος και πόσων εβδομάδων είμαι;

Θυμάσαι τη στιγμή που συνειδητοποίησες ότι είσαι έγκυος; Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, πιθανότατα υπολογίσατε την ημερομηνία λήξης, δηλαδή το πότε θα γεννήσετε. Αλλά μετά από αυτό, μπορεί να είχατε περιέργεια για την ημέρα που συλλάβατε. Αυτός ο υπολογιστής σύλληψης θα σας βοηθήσει να αφήσετε στην άκρη όλες τις αμφιβολίες σας.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σύλληψης:

  1. Ο πρώτος τρόπος είναι βάση της αναμενόμενης ημερομηνίας τοκετού.
  2. Η άλλη μέθοδος χρήσης του υπολογιστή σύλληψης εγκυμοσύνης είναι να παρέχετε την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως (LMP) και τη μέση διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου.

Υπολογισμός σύλληψης με βάση την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού

Όταν επισκέπτεστε τον γιατρό, πιθανότατα θα κάνει υπερηχογράφημα. Παρόλο που ο γιατρός μπορεί να δει το μωρό από την 5η-6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, η καλύτερη περίοδος για το πρώτο υπερηχογράφημα είναι μεταξύ 8 και 12 εβδομάδων κύησης.

Με βάση τα χαρακτηριστικά της εικόνας και τα αποτελέσματα της εξέτασης αίματος μπορεί να προσδιοριστεί η ημερομηνία τοκετού και η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Θυμηθείτε ότι αυτές οι ημερομηνίες, καθώς και η ημερομηνία σύλληψης, είναι μόνο μια εκτίμηση και ενδέχεται να αλλάξουν κατά την επόμενη επίσκεψη.

Η εγκυμοσύνη συνήθως διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες (υπολογιζόμενη από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου σας). Δηλαδή 266 ημέρες από την ημερομηνία σύλληψης. Εάν ένα μωρό γεννηθεί πριν από την 37η εβδομάδα, τότε θεωρείται πρόωρος τοκετός. Αλλά μην ανησυχείτε εάν αλλάξει η ημερομηνία τοκετού ή αν ξεκινήσετε τον τοκετό σε διαφορετική ημερομηνία. Μόνο το 4% των μωρών γεννιούνται ακριβώς την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και το 80% είτε δύο εβδομάδες πριν είτε μετά την ημερομηνία.

Ας επιστρέψουμε στην ερώτηση: ποια μέρα έμεινα έγκυος; Στον υπολογιστή σύλληψης, αφαιρούμε 266 ημέρες από την εκτιμώμενη ημερομηνία τοκετού και παίρνουμε την πιο πιθανή ημέρα σύλληψης:

[ημερομηνία τοκετού] – 266 = [ημερομηνία σύλληψης]

Υπολογισμός σύλληψης με βάση την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως (LMP)

Η πλειοψηφία των κύκλων διαρκεί περίπου 28 ημέρες. Ωστόσο, οι τυπικές τιμές κυμαίνονται μεταξύ 21 και 35 ημερών.

Σε κύκλους 28 ημερών, η ωορρηξία συμβαίνει περίπου 14 ημέρες πριν από την έναρξη του επόμενου κύκλου. Έτσι, εάν ένας κύκλος διαρκεί 28 ημέρες, η ωορρηξία συμβαίνει την 14η ημέρα μετά την πρώτη ημέρα του κύκλου (την πρώτη ημέρα της αιμορραγίας):

  • Εάν ο κύκλος είναι μικρότερος, αφαιρείτε τον αντίστοιχο αριθμό: π.χ. για έναν κύκλο 22 ημερών, η ωορρηξία γίνεται την 8η ημέρα.
  • Εάν ο κύκλος είναι μεγαλύτερος, προσθέτετε μερικές ημέρες: π.χ. για έναν κύκλο 34 ημερών, η ωορρηξία είναι την 20ή ημέρα.
  • Για κύκλους μεγαλύτερους από 35 ημέρες ή μικρότερους από 21 ημέρες, αυτοί οι υπολογισμοί δεν ισχύουν και θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Εάν δεν είστε σίγουρη για τη διάρκεια του κύκλου σας, αφήστε στον παρακάτω υπολογιστή σύλληψης τον προεπιλεγμένο αριθμό των 28 ημερών.

Πότε γίνεται η σύλληψη;

Το γόνιμο παράθυρο αρχίζει 3-5 ημέρες πριν από την ημερομηνία ωορρηξίας και τελειώνει μία ημέρα μετά από αυτήν. Σημαίνει ότι για να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή μέσα σε αυτό το διάστημα. Αν και το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει έως και 7 ημέρες μέσα στο σώμα μιας γυναίκας, η σύλληψη δεν συμβαίνει μέχρι την ωορρηξία. Επομένως, η ημέρα της σύλληψης είναι η ημέρα της ωορρηξίας και μπορεί να διαρκέσει 24 ώρες μετά την απελευθέρωση του ωαρίου. Επομένως, ο τύπος για την εκτίμηση της ημερομηνίας σύλληψης με βάση την LMP είναι:

LMP + [διάρκεια κύκλου] – 14 = [ημερομηνία σύλληψης]

Πρακτικό παράδειγμα χρήσης του υπολογιστή σύλληψης

Έστω ότι η γυναίκα είναι 11 εβδομάδων έγκυος και ακόμα δεν γνωρίζει την ημέρα της σύλληψής της. Η πρώτη ημέρα της τελευταίας της περιόδου (LMP) ήταν στις 11 Ιουνίου και συνήθως ο κύκλος της διαρκεί 31 ημέρες (εντός του παραθύρου 21-35 ημερών). Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η ωορρηξία της ξεκίνησε περίπου 17 ημέρες μετά την LMP της, δηλαδή στις 28 Ιουνίου.

11 Ιουνίου + 17 ημέρες = 28 Ιουνίου

Εγκυμοσύνη: Υπολογιστής σύλληψης

Υπολογιστής σύλληψης

Μπορεί ο υπολογιστής σύλληψης εγκυμοσύνης να είναι λάθος;

Ναι, φυσικά! Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να είσαι 100% σίγουρη γι’ αυτό. Ίσως να είστε λίγο πιο σίγουρες αν παρακολουθείτε τον κύκλο σας και είναι απόλυτα τακτικός. Αλλά ακόμη και οι υπέρηχοι και οι εξετάσεις αίματος δεν είναι άψογες. Θυμηθείτε, ότι το γόνιμο παράθυρο ξεκινά έως και 5 ημέρες πριν την ωορρηξία και τελειώνει μία ημέρα μετά από αυτήν. Έτσι, αν και η ημερομηνία σύλληψής σας είναι, π.χ., η 11η Ιουλίου, η επαφή που προκάλεσε την εγκυμοσύνη μπορεί να έχει συμβεί ήδη από τις 6 Ιουλίου. Ωστόσο, με τον υπολογιστή σύλληψης μπορείτε να κάνετε μια καλή εικασία!

Πόσο ακριβείς είναι οι ημερομηνίες σύλληψης;

Κανένας υπολογιστής σύλληψης δεν είναι απόλυτα ακριβής. Το πιο ακριβές μέτρο είναι να κάνετε υπερηχογράφημα και να σας πει ένας γιατρός την εκτίμησή του για την ηλικία του μωρού σας.

Μπορεί το αλκοόλ να επηρεάσει τη σύλληψη και την εμφύτευση του σπερματοζωαρίου στο ωάριο;

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ή τον κίνδυνο αποβολής στην κανονική εγκυμοσύνη. Ωστόσο, εάν προσπαθείτε να αποκτήσετε μωρό με εξωσωματική γονιμοποίηση, τότε και οι δύο σύντροφοι πρέπει να μην καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ. Η γυναίκα πρέπει πάντα να σταματήσει να πίνει αμέσως μόλις ανακαλύψει ότι είναι έγκυος.

Πού συμβαίνει η σύλληψη;

Η σύλληψη συμβαίνει στις σάλπιγγες, πιο συγκεκριμένα εκεί όπου ο ωοθηκικός πόρος καμπυλώνεται γύρω από την ωοθήκη. Το ωάριο απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες προγεστερόνης σε αυτό το σημείο, από τις οποίες έλκονται τα σπερματοζωάρια. Έτσι το σπέρμα ξέρει πώς να φτάσει στο ωάριο.

Τι είναι η ημερομηνία σύλληψης;

Η ημερομηνία σύλληψης είναι η ημέρα κατά την οποία το σπέρμα του πατέρα γονιμοποίησε το ωάριο της μητέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Συμπτώματα και τεστ εγκυμοσύνης

Εγκυμοσύνη μετά τα 35: Πώς η ηλικία επηρεάζει τη γονιμότητα

Σωματικό βάρος και πιθανότητα εγκυμοσύνης: Ποιος είναι ο υγιής ΔΜΣ

Πιο πιθανή η εγκυμοσύνη εφόσον κάνετε αυτά: Συμβουλές για άντρες και γυναίκες

φωτό: iStock