Εγκυμοσύνη: Τι να προσέχουν οι γυναίκες όταν κάνει ζέστη

  • Ρούλα Τσουλέα
εγκυμοσύνη
Οι υψηλές θερμοκρασίες ταλαιπωρούν τις εγκύους που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της κυήσεως, αφού ο οργανισμός τους δίνει αληθινή μάχη για να διατηρήσει την εσωτερική θερμοκρασία του.

Εγκυμοσύνη και ζέστη είναι ένας δύσκολος συνδυασμός, ιδίως όταν η πρώτη είναι προχωρημένη. Ωστόσο οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλά για να προφυλάξουν από δυσάρεστα απρόοπτα τον εαυτό τους και το αγέννητο μωρό τους.

Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Μάριος Μαρκόπουλος έχει μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Να πίνετε πολλά υγρά

Για να ανταποκριθεί οργανισμός στο θερμό περιβάλλον κινητοποιεί μηχανισμούς για την αποβολή θερμότητας.

Όταν κάνει ζέστη, η αυξημένη θερμότητα προκαλεί περιφερική αγγειοδιαστολή και αυξημένη εφίδρωση. Η αγγειοδιαστολή είναι υπεύθυνη για το «αναψοκοκκίνισμα» όταν ζεσταινόμαστε, ενώ η εφίδρωση οδηγεί σε απώλεια μεγάλων ποσοτήτων υγρών.

Η επαρκής ενυδάτωση επιτρέπει την αναπλήρωση των υγρών που χάνονται. Επιπλέον, διατηρεί τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο έμβρυο, επιτρέπει την αποβολή τοξινών από το σώμα και διατηρεί το δέρμα ελαστικό και μαλακό.

Μην κυκλοφορείτε το μεσημέρι

Για να προφυλαχθούν από τη ζέστη, οι έγκυοι πρέπει να κυκλοφορούν με ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλο.

Ωστόσο δεν πρέπει να κυκλοφορούν κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας, αλλά να παραμένουν σε δροσερό περιβάλλον στο σπίτι ή στη δουλειά.

Μην κάνετε δουλειές το μεσημέρι

Οι έγκυοι πρέπει να κάνουν δουλειές το πρωί και να ξεκουράζονται τις μεσημεριανές ώρες.

Η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές στο σώμα και αυξημένες ενεργειακές ανάγκες για την υποστήριξη και την ανάπτυξη ενός νέου οργανισμού.

Οι πρωινές ώρες είναι πιο δροσερές και ιδανικές για οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα. Αντιθέτως, το μεσημέρι που αποτελεί την πιο ζεστή περίοδο της ημέρας, ενδείκνυται για  χαλάρωση και ξεκούραση.

Επιπλέον, η μεσημεριανή σιέστα αποτελεί ιδανικό τρόπο αναζωογόνησης και αναπλήρωσης της χαμένης ενέργειας. Ας φροντίζουν, λοιπόν, να κοιμούνται το μεσημέρι για λίγη ώρα.

Να βάζετε τα πόδια σας ψηλά

Ένα συχνό πρόβλημα της εγκυμοσύνης είναι το πρήξιμο των ποδιών, το οποίο δυστυχώς επιδεινώνουν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Φροντίστε να τοποθετείτε σε κάθε ευκαιρία τα πόδια σας ψηλά, υποστηρίζοντας τα σε ένα μαξιλάρι. Δοκιμάστε επίσης να τα καλύπτετε με βρεγμένη, κρύα πετσέτα για περισσότερη ανακούφιση.

Προσέξτε το δέρμα σας

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται η έκκριση της μελανίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι η αυξημένη εμφάνιση πανάδων-μελαγχρωστικών κηλίδων.

Την κατάσταση μπορεί να επιδεινώσει η έκθεση του δέρματος στον ήλιο δίχως αντηλιακό. Και αυτό, διότι η ηλιακή ακτινοβολία διεγείρει ακόμα περισσότερο την παραγωγή της μελανίνης.

Επομένως οι έγκυοι πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, εάν δεν έχουν αλείψει το δέρμα τους με άφθονο αντηλιακό.

Δροσιστείτε με προσοχή στην παραλία

Η κολύμβηση είναι η ιδανική άσκηση κατά την εγκυμοσύνη. Ωστόσο πρέπει να γίνεται με σύνεση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η έγκυος θα την αποφεύγει τις πιο θερμές ώρες της ημέρας, δηλαδή μεταξύ 12 το μεσημέρι και 4 το απόγευμα.

Επιπλέον, δεν θα κολυμπάει σε πολύ κρύο νερό, ούτε μακριά από την παραλία. Είναι σημαντικό να περιορίζεται σε σημεία όπου μπορεί να πατήσει τα πόδια σας στον πυθμένα και να βγει, εάν νιώσει αδιαθεσία ή πάθει μυϊκή κράμπα.

Αν θέλει να μείνει μερικές ώρες στην παραλία, καλό είναι να αλλάζει συχνά μαγιό και να μην το αφήνει να στεγνώνει πάνω της.

Δεν πρέπει επίσης να κάθεται στην άμμο ούτε σε ξαπλώστρα, εάν πρώτα δεν τοποθετήσει δική της καθαρή πετσέτα. Αυτό είναι σημαντικό για την αποφυγή δερματικών ερεθισμών και μυκητιάσεων.

Τέλος, εάν έχει τη δυνατότητα είναι προτιμότερο να κολυμπά στη θάλασσα, αντί σε πισίνα.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας

Εάν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, η γυναίκα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον γιατρό της, τονίζει ο κ. Μαρκόπουλος.