Εγκυμοσύνη: Μέχρι πόσα ποτά/εβδομάδα μπορούν να πίνουν οι γυναίκες που θέλουν παιδί

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εγκυμοσύνη
Αν μια γυναίκα θέλει να κάνει παιδί, καλά θα κάνει να περιορίσει την κατανάλωση αλκοόλ, αν και δεν χρειάζεται κατ' ανάγκη να απέχει τελείως, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.

Οι γυναίκες που πίνουν πάνω από 14 ποτά (μερίδες αλκοόλ) την εβδομάδα, δηλαδή κατά μέσο όρο τουλάχιστον δύο τη μέρα, έχουν κατά 18% μικρότερη πιθανότητα να μείνουν έγκυες. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε τουλάχιστον δύο μπουκάλια κρασί την εβδομάδα.

Η κατανάλωση ενός έως επτά μερίδων αλκοόλ την εβδομάδα δεν φαίνεται να επηρεάζει καθόλου τη γυναικεία γονιμότητα, ενώ ούτε το είδος του αλκοολούχου ποτού (κρασί, μπύρα, βότκα κ.α.) παίζει ρόλο. Όμως οι ερευνητές συνέστησαν στις γυναίκες να μην κάνουν περιστασιακές κραιπάλες με αλκοόλ, έστω και αραιά, γιατί αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο της περιόδου τους.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Έλεν Μίκελσεν του Τμήματος Κλινικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ώρχους, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 6.120 γυναίκες ηλικίας 21 έως 45 ετών για διάστημα εννέα ετών. Από αυτές, οι 4.210 έμειναν έγκυες, ενώ μόνο το 1,2% των γυναικών έπιναν πάνω από 14 ποτά εβδομαδιαίως.

Η μελέτη δεν έλαβε υπόψη της την κατανάλωση αλκοόλ από τους συντρόφους των γυναικών, κάτι που είναι γνωστό ότι επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος. Αν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες να πιάσει παιδί, οι ειδικοί συστήνουν να περιορίσουν και οι δύο δραστικά το αλκοόλ. Επίσης, το έμβρυο είναι άκρως ευάλωτο στο αλκοόλ κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

Στις ανεπτυγμένες χώρες περίπου ένα στα τέσσερα ζευγάρια (24%) αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι αδυνατούν να κάνουν παιδί μετά από προσπάθειες τουλάχιστον ενός έτους.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια- Η άσκηση είναι απαραίτητη

Εγκυμοσύνη: Τι ισχύει με την χρήση αντιψυχωσικών φαρμάκων

Μοναδικό βίντεο: Πώς αλλάζει το σώμα της γυναίκας στην εγκυμοσύνη

Αντικαταθλιπτικά και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε