Εγκυμοσύνη και τοκετός: Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με την επίτευξη της εγκυμοσύνης, αρχίζει για τη γυναίκα ένα διάστημα γλυκιάς αναμονής, κατά το οποίο προετοιμάζεται σωματικά και ψυχολογικά για την απόκτηση του μωρού της. Κάθε έγκυος θα ήθελε να βιώσει αυτό το διάστημα κάτω από ιδανικές συνθήκες. Ποιες είναι αυτές;

Οι εννέα μήνες κύησης είναι πολύ σημαντικό διάστημα για κάθε έγκυο, που νιώθει ξεχωριστή και χρειάζεται φροντίδα, όχι μόνο από τους δικούς της ανθρώπους αλλά και από το γιατρό της. «Η δική μας εμπειρία από την επαφή και την επικοινωνία μας με τις εγκύους και τα ζευγάρια εδώ και 18 περίπου χρόνια, μας έδωσε τη βεβαιότητα ότι κάθε γυναίκα που περιμένει μωρό επιθυμεί, πρώτα απ΄όλα, την προσωπική φροντίδα της επιστημονικής ομάδας που την αναλαμβάνει, αλλά πάντα με σεβασμό και ελάχιστα παρεμβατική προσέγγιση», επισημαίνει ο Δρ. Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCh MMedSci FRCOG CCST, Μαιευτήρας – Λαπαροσκόπος Χειρουργός – Γυναικολόγος, διαπιστευμένος ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας. «Πραγματικά, τα δεδομένα από την καταγραφή των στοιχείων που η έγκυος επιθυμεί και εμείς καταγράφουμε με προσοχή στο ιατρείο μας τόσα χρόνια τώρα, καταδεικνύουν ότι, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις στη γυναικολογία και τη μαιευτική, πάντα οι έγκυοι που αναζητούν τη φροντίδα του μαιευτήρα και της ομάδας του, έχουν ανάγκη να εκπληρωθούν 4 βασικές και απόλυτα σεβαστές επιθυμίες:

-ειλικρίνεια στα δεδομένα, στην όποια ιατρική προσέγγιση
-αξιοπρέπεια στις διαδικασίες και στη σχέση γιατρού-ασθενούς
-σεβασμό στη γέννα
-εξατομικευμένη προσέγγιση βάση των αναγκών κάθε εγκυμοσύνης.

Ακούμε την έγκυο, καταγράφουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες της και δημιουργούμε το εξατομικευμένο πλάνο τοκετού για κάθε περίπτωση, για κάθε ξεχωριστή εγκυμοσύνη.

Κάθε έγκυος έχει στο νου της μία φυσιολογική εγκυμοσύνη και έναν τοκετό που θα εξελιχτεί ομαλά και φυσιολογικά. «Πάντα με αυτή την προσέγγιση, η επιστημονική μου ομάδα και εγώ παρακολουθούμε κάθε εγκυμοσύνη, εκτός αν υπάρχουν διαφορετικές ιατρικές ενδείξεις. Το διάστημα παρακολούθησης της κύησης και ο τοκετός -είτε είναι φυσιολογικός, που είναι ο αυτονόητος στόχος μας, είτε με καισαρική τομή, που κάποιες φορές αποτελεί τη μόνη ασφαλή προσέγγιση για την επίτοκο και το μωρό της- μπορεί και πρέπει να είναι με φιλικές διαδικασίες προς τη γυναίκα και το σύντροφό της. Πρέπει να εφαρμόζουμε την «ελάχιστα παρεμβατική μαιευτική» προσέγγιση, κάτι που αποτελεί τη φιλοσοφία της ομάδας μου, που βασίζεται στο βαθύ σεβασμό για τη φυσική διαδικασία της εγκυμοσύνης και του τοκετού», τονίζει ο Δρ Μπιλάλης.

Η ελάχιστα παρεμβατική μαιευτική
Η ελάχιστα παρεμβατική μαιευτική που εφαρμόζεται από τον δρ Μπιλάλη και την επιστημονική ομάδα του Bilalis Women’s Health Clinic, αφορά ουσιαστικά τις λιγότερες και μόνο αναγκαίες παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί μια υγιής εγκυμοσύνη και ένας τοκετός. «Η προσέγγισή μας σε κάθε έγκυο και το σύντροφο της είναι πάντα ευγενής και με σεβασμό. Η φιλοσοφία μας για την εξατομικευμένη φροντίδα και φυσική προσέγγιση, αποδίδει εξαιρετικά αποτελέσματα και μεγάλη ικανοποίηση των ασθενών που στην πλειοψηφία τους γεννούν φυσιολογικά, ακόμα και όταν πρόκειται για VBAC, με τον τρόπο που επιθυμούν», σημειώνει ο Δρ Μπιλάλης.

Η φιλική προς την έγκυο καισαρική
Η φιλική καισαρική αποτελεί μία καινοτόμο προσέγγιση στην εγχειρητική διαδικασία προς χάριν της μητέρας και της σύνδεσής της με το μωράκι που έρχεται στον κόσμο. Όλο το ιατρικό επιτελείο (μαιευτήρας, αναισθησιολόγοι, νοσοκόμοι, μαία) επιδιώκουν να μετατρέψουν τη διαδικασία της Καισαρικής Τομής σε διαδικασία που η γυναίκα θα βιώσει στο μέτρο που είναι εφικτό, μονάχα θετικά συναισθήματα από τη γέννηση του μωρού της: Στη διάρκεια της καισαρική τομής που πραγματοποιείται με επισκληρίδιο αναισθησία, η μητέρα είναι ξύπνια, χωρίς να αισθάνεται τον πόνο της χειρουργικής επέμβασης και δίνει βάση στην άμεση επαφή με το μωρό της που έρχεται στον κόσμο. Γίνεται άμεση παράδοση του βρέφους στην αγκαλιά της μητέρας και η δερματική επαφή βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του μωρού και στην καλύτερη προσαρμογή στο θηλασμό και γενικά όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες είναι παρόμοιες με εκείνες ενός κολπικού τοκετού.

Η αναμονή και ο ερχομός ενός μωρού είναι ό,τι πιο ευχάριστο συμβαίνει στη ζωή του νέου ζευγαριού και πρέπει να γίνεται ακόμα πιο ευχάριστο, με διαδικασίες απόλυτα εξατομικευμένες στις ανάγκες της εγκύου, φιλικές και σύμφωνες με τις επιθυμίες της, σε αρμονική συνεργασία με τη μαιευτική ομάδα. “Ειλικρίνεια, Σεβασμός, Αξιοπρέπεια και Εξατομικευμένη Προσέγγιση, οι 4 θεμέλιοι λίθοι για έναν ασφαλή, υγιή τοκετό δεν είναι απλά επιθυμία, είναι υποχρέωση μας” καταλήγει ο Δρ Μπιλάλης.