Εγκυμοσύνη: Δείτε τι προκαλεί στο έμβρυο κάθε τσιγάρο που κάνετε

  • Ρούλα Τσουλέα
κάπνισμα
Το κάπνισμα εκλύει χημικά που περιέχει και το ποντικοφάρμακο, τα υγρά ταρίχευσης και τα εντομοκτόνα.

Αν είστε έγκυος και καπνίζετε, πρέπει να γνωρίζετε πως είτε σας αρέσει είτε όχι λαμβάνετε μία απόφαση ζωής και θανάτου για το μωρό σας. Και αυτό, διότι το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη, ακόμα κι αν αφορά μονάχα ένα ή δύο τσιγάρα την ημέρα, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο:

  • Αποβολής
  • Θνησιγένειας
  • Αιφνιδίου θανάτου πριν το μωρό κλείσει τον πρώτο χρόνο ζωής

«ΔΕΝ είναι ασφαλές το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη ή γύρω από το νεογέννητο. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια», υπογραμμίζει η μαιευτήρας-γυναικολόγος Dr. Rebecca Starck, πρόεδρος του Νοσοκομείου Avon της Cleveland Clinic στο Οχάιο.

Γιατί είναι τόσο απόλυτη; Διότι με κάθε ρουφηξιά από το τσιγάρο εκλύονται πάνω από 7.000 χημικές ουσίες, ορισμένες εκ των οποίων είναι ιδιαιτέρως τοξικές, λέει. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται χημικά που περιέχει το ποντικοφάρμακο, τα αφαιρετικά των νυχιών, τα υγρά της ταρίχευσης και τα εντομοκτόνα!

Τι παθαίνει το έμβρυο

Τα δηλητήρια που εισπνέετε λοιπόν με κάθε ρουφηξιά από το τσιγάρο σας, περνούν στο αίμα σας. Από εκεί φθάνουν εύκολα στο έμβρυο όπου συμβαίνουν τα εξής:

  • Μειώνεται η ποσότητα του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών που φθάνουν έως αυτό. Η συνέπεια μπορεί να είναι επιβράδυνση της ανάπτυξής τους.
  • Επιταχύνεται ο καρδιακός παλμός του εμβρύου. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη εμβρυϊκής δυσφορίας
  • Υφίστανται βλάβη οι πνεύμονες του εμβρύου. Μετά τη γέννησή του θα διατρέχει αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού και χρόνιων πνευμονοπαθειών, όπως το άσθμα
  • Αυξάνεται ο κίνδυνος να γεννηθεί το μωρό με σχιστίες χείλους ή υπερώας (λαγόχειλο, λυκόστομα). Πρόκειται για ανοίγματα στα χείλη ή το στόμα, που οφείλονται σε ατελή ανάπτυξη των ιστών τους. Τα μωρά που γεννιούνται με σχιστίες αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα διατροφής, ακοής και ομιλίας.
  • Αυξάνεται ο κίνδυνος να γεννηθεί πρόωρα το μωρό ή να έχει χαμηλό βάρος γέννησης. Και τα δύο σχετίζονται με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχει ασφαλές όριο

Και πάλι, όλ’ αυτά συμβαίνουν επιπλέον του αυξημένου κινδύνου αποβολής, θνησιγένειας ή αιφνιδίου θανάτου, τονίζει η Dr. Starck. Μελέτες έχουν δείξει πως περισσότερο από το 20% των αιφνιδίων θανάτων σε προηγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, μπορεί να αποδοθεί στο κάπνισμα της μητέρας κατά την κύηση.

Μην ξεχνάτε, δε, πως «όσο περισσότερα τσιγάρα κάνετε, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να εκδηλώσει το μωρό κάποιο από τα προαναφερθέντα προβλήματα», τονίζει η ειδικός. «Δεν υπάρχει «ασφαλές» επίπεδο καπνίσματος στην εγκυμοσύνη».

Και μη νομίζετε ότι το άτμισμα είναι ασφαλές. Η νικοτίνη που περιέχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα άλλα εναλλακτικά προϊόντα καπνού μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες του μωρού, προειδοποιούν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), των ΗΠΑ.

Φωτογραφία: iStock