Πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης: Τι και ποια ημέρα να περιμένετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
συμπτώματα εγκυμοσύνης
Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Το ίδιο ισχύει και στην εμπειρία της εγκυμοσύνης της. Δεν έχει κάθε γυναίκα τα ίδια συμπτώματα με μια άλλη γυναίκα ή ακόμα και τα ίδια συμπτώματα από τη μία δική της εγκυμοσύνη στην επόμενη!

Επίσης, επειδή τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης συχνά μοιάζουν με αυτό που συμβαίνει ακριβώς πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, τα συμπτώματα αυτά δεν αναγνωρίζονται πάντα εγκαίρως.

Συμπτώματα εγκυμοσύνης: Δείτε τι πρέπει να προσέξετε

  1. Λίγες μέρες μετά τη σύλληψη, το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης: μικρή αιμορραγία και, μερικές φορές, κράμπες. Αυτό συμβαίνει οποιαδήποτε στιγμή από 6 έως 12 ημέρες αφότου γονιμοποιηθεί το ωάριο. Οι κράμπες μοιάζουν με εκείνες της περιόδου και γι’ αυτό μερικές γυναίκες λανθασμένα τις μπερδεύουν μαζί με την αιμορραγία για την έναρξη της περιόδου τους. Η αιμορραγία και οι κράμπες, ωστόσο, είναι περιορισμένες.
  2. Εκτός από αιμορραγία, μια γυναίκα μπορεί να παρατηρήσετε ένα λευκό, γαλακτώδες υγρό από τον κόλπο της. Αυτό σχετίζεται με την πάχυνση των τοιχωμάτων του κόλπου, η οποία ξεκινά σχεδόν αμέσως μετά τη σύλληψη. Η αύξηση στο μέγεθος των επιθηλιακών κυττάρων του κόλπου προκαλεί αυτή την έκκριση υγρού.
  3. Οι αλλαγές στο στήθος είναι ένα ακόμα πρώιμο σημάδι της εγκυμοσύνης. Τα επίπεδα των ορμονών μιας γυναίκας αλλάζουν ραγδαία μετά τη σύλληψη. Λόγω των αλλαγών αυτών, τα στήθη της μπορεί να “πρηστούν”, να είναι πιο ερεθισμένα, ή ευαίσθητα στην αφή 1-2 εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Η περιοχή γύρω από τις θηλές μπορεί επίσης να σκουρύνει.
  4. Μια αίσθηση αυξημένης κόπωσης είναι επίσης φυσιολογική στην εγκυμοσύνη, ξεκινώντας από νωρίς. Μια γυναίκα μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται ασυνήθιστα κουρασμένη, μόλις μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη. Γιατί; Επειδή αυξάνεται το επίπεδο της ορμόνης προγεστερόνης στον οργανισμό. Ταυτόχρονα παρατηρείται μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και αύξηση στην παραγωγή του αίματος, που επίσης συμβάλλουν στην κόπωση.
  5. Η πρωινή αδιαθεσία είναι ένα γνωστό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι κάθε έγκυος γυναίκα θα το νιώσει. Η ακριβής αιτία της πρωινής αδιαθεσίας δεν είναι γνωστή, αλλά οι ορμόνες της εγκυμοσύνης ενδέχεται να συμβάλλουν σε αυτό το σύμπτωμα. Η ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά συνήθως συμβαίνει το πρωί.
  6. Το πιο προφανές από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης (και αυτό που κάνεις τις περισσότερες γυναίκες να κάνουν τεστ εγκυμοσύνης) είναι φυσικά μια χαμένη περίοδος. Αλλά δεν είναι σημαίνει σίγουρα ότι είναι έγκυος αν έχει καθυστέρηση. Επίσης, κάποιες γυναίκες μπορεί να βιώσουν κάποια αιμορραγία, ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πηγή: http://www.webmd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γόνιμες μέρες: Ποιες είναι – Βρείτε τις δικές σας μέσα από το Iatropedia.gr