Εγκεφαλικά νεκρή γέννησε ζωντανό υγιές μωρό! Πώς μπορεί να συμβεί

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εγκεφαλικά νεκρή
Το μωρό γεννήθηκε στις 33 εβδομάδες κύησης και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο πέντε ημέρες αργότερα.

Σε μια σπάνια ιατρική περίπτωση, μια εγκεφαλικά νεκρή γυναίκα κατάφερε να φέρει εις πέρας σχεδόν πλήρη την περίοδο κύησης του εμβρύου που εγκυμονούσε, γεννώντας το τελικά με καισαρική τομή.

Αν και τέτοια περιστατικά είναι σπάνια, μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση αποκάλυψε 35 περιπτώσεις εγκεφαλικών νεκρών εγκύων γυναικών, με 27 περιπτώσεις που οδήγησαν σε γεννήσεις ζωντανών εμβρύων, συμπεριλαμβανομένων τριών κολπικών, “κανονικών” τοκετών!

Η πιο πρόσφατη περίπτωση, που αναλύθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, επικεντρώνεται σε μια 31χρονη γυναίκα, η οποία στην 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης παρουσίασε σοβαρό πονοκέφαλο, ακολουθούμενο από επιληπτική δραστηριότητα και επακόλουθη έλλειψη ανταπόκρισης. Η απεικόνιση επιβεβαίωσε τον «εγκεφαλικό θάνατο», που οδήγησε στην επίσημη ανακοίνωση του θανάτου της την ημέρα εισαγωγής της. Η εγκεφαλική αιμορραγία αναγνωρίστηκε ως η υποκείμενη αιτία. Μετά από συζητήσεις με ιατρικούς εμπειρογνώμονες και διεπιστημονικές ομάδες, η οικογένεια εξέφρασε την επιθυμία να διατηρήσει την εγκυμοσύνη.

Το σώμα της άτυχης γυναίκας χρειαζόταν εκτεταμένη ιατρική υποστήριξη για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του μωρού, όπως:

  • μηχανικός αερισμός
  • ρινογαστρικός σωλήνας σίτισης
  • ρύθμιση των επιπέδων θυροξίνης
  • έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και
  • αντιπηκτικά και αντιβιοτικά φάρμακα

Τα παραπάνω εφαρμόστηκαν για την πρόληψη επιπλοκών όπως ο σχηματισμός θρόμβων και οι λοιμώξεις. Τα αντιβιοτικά χορηγήθηκαν για να προστατεύσουν το έμβρυο από λοιμώξεις, αν και η ίδια η μητέρα εμφάνισε πνευμονία και άλλες παθήσεις.

Μετά από 11 επιπλέον εβδομάδες, έγινε καισαρική τομή στις 33 εβδομάδες κύησης, με αποτέλεσμα έναν επιτυχή τοκετό.

Το νεογέννητο, χωρίς να χρειαστεί ανάνηψη, τοποθετήθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών και τελικά πήρε εξιτήριο σε σταθερή κατάσταση πέντε ημέρες αργότερα. Στη συνέχεια διεκόπη και η μηχανική υποστήριξη της εγκεφαλικά νεκρής μητέρας του.

Αν και αυτές οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες, δεν είναι εντελώς πρωτόγνωρες. Η ανασκόπηση εντόπισε ότι τα δύο τρίτα των εγκύων γυναικών που υπέστησαν εγκεφαλικό θάνατο υπέφεραν από αιμορραγία που σχετίζεται με τον εγκέφαλο (εγκεφαλικό επεισόδιο). Μεταξύ των 35 περιπτώσεων που μελετήθηκαν, το 69% χρειάστηκε θεραπεία για λοιμώξεις, ενώ παρατηρήθηκε επίσης κυκλοφορική αστάθεια και διαβήτης.

Σημειωτέον, η ηλικία κύησης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων:

  • εκείνες που πέθαναν εγκεφαλικά πριν από τις 14 εβδομάδες κύησης παρουσίασαν χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων ζωντανών εμβρύων
  • αντίθετα, οι γυναίκες που πέθαναν εγκεφαλικά μετά από 24 εβδομάδες είχαν 100% ποσοστό ζωντανών γεννήσεων

Μεταξύ των 27 επιτυχημένων γεννήσεων ζωντανών εμβρύων, ορισμένα βρέφη αντιμετώπισαν επιπλοκές, αλλά πολλά φάνηκαν υγιή μακροπρόθεσμα. Αν και οι περισσότερες γεννήσεις έγιναν με καισαρική τομή, μερικές εγκεφαλικά νεκρές γυναίκες παρουσίασαν κολπικούς τοκετούς!

Παρά αυτά τα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι τα αναφερόμενα ποσοστά επιβίωσης μπορεί να είναι διογκωμένα λόγω μεροληψίας στη δημοσίευση (περιπτώσεις με αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να μην αναφέρονται).

Η έρευνα-ανασκόπηση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cureus και υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα και την αξιοσημείωτη φύση των ιατρικών παρεμβάσεων που μπορούν να οδηγήσουν στη γέννηση ζωντανών μωρών ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Πηγή: https://www.iflscience.com

φωτό: iStock